Siirry sisältöön

Sarkomaa kannustaa Virkkusta kehittämään ROTI-raportin ehdotuksia eteenpäin

Tiedote 18.4.2013

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa on ilahtunut Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2013 -raportin ehdotuksesta perustaa uusi rakennetun ympäristön ministeriö, joka yhdistäisi maankäytön, rakentamisen, asumisen sekä liikenteen kehittämisen ja ohjauksen. Tiiviimpi yhteistyö näissä asioissa olisi tervetullut askel oikeaan suuntaan ja erityisen tärkeä metropolialueen kehittämisen kannalta.

Sarkomaa nosti metropoliselontekoa käsittelevässä kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossaan v.2010 esille tarpeen pohtia, paranisiko yhdyskuntarakenteiden suunnittelu, jos maankäytön, asumisen ja liikenteen asioita valmisteltaisiin tulevaisuudessa saman ministeriön ja yhden ministerin alaisuudessa. Sarkomaa on tyytyväinen siitä, että tämä pohdinta on nyt tehty ja kannustaa hallinto- ja kuntaministeri Virkkusta kehittämään asiaa eteenpäin.

"Tulevaisuudessa runsaasti energiaa kuluttavat ja henkilöauton käyttöön perustuvat yhdyskuntarakenteet ovat kestämättömiä etenkin suurkaupunkialueilla. Uusia alueita kaavoitettaessa yhdyskuntarakennetta on eheytettävä ja maankäyttöä tiivistettävä hyvien joukkoliikenneyhteyksien varteen, jotta ihmisten arki olisi tulevaisuudessa sujuvampaa ja ympäristön kannalta fiksumpaa. Tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä, jotta löydämme nykyistä tehokkaammat rakenteet ja yhteistyön tavat", toteaa Sarkomaa.

"Esimerkiksi Aalto-yliopisto on metropolipolitiikkamme helmi. Juuri tällaista rajojen ylittämistä ja rohkeutta tiivistää yhteistyötä metropolialue ja koko Suomi tarvitsee. Tieteenalojen, politiikkasektoreiden, kuntien sekä ministeriöiden rajat ovat ylitettävissä. Yhteistyö ja yhteenliittyminen synnyttävät lisäarvoa, joka on suurempi kuin osiensa summa", Sarkomaa lisää.

Sarkomaa pitää erinomaisena raportin vastaanottaneen ministeri Virkkusen kertomaa siitä, että hallitus tekee toukokuussa jatkolinjaukset etenemisestä. Sarkomaa yhtyy Virkkusen arvioon siitä, että keskushallinnon rakenne on liian siilomainen ja ministeriöt toimivat liian sektorikohtaisesti, ja että keskushallinnossa on tarvetta yhtenäisempään ja laaja-alaisempaan toimintamalliin.

Sarkomaa kannattaa hallituksen tavoitetta, että vuoteen 2015 mennessä pyritään entistä yhtenäisempään valtioneuvoston toimintatapaan, ja kiittää Virkkusta aktiivisuudesta asian eteenpäin viemisessä.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033