Siirry sisältöön

Ruotsin malli vauhdittamaan terveyskeskuksiin pääsyä

Tiedote 18.4.2013

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Anne-Mari Virolainen pitävät välttämättömänä, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää viivytyksettä Ruotsissa käyttöön otettujen ns. Vård val ja Fritt val –lainsäädäntöjen soveltamisen Suomessa. ”Ruotsin mallissa” raha seuraa potilasta, joka saa valita vapaasti hoitopaikkansa perusterveydenhuollossa ja hoivapalveluissa.

- Suomen sote-uudistus kaipaa kipeästi lisävoimaa varmistamaan, että painopiste siirtyy oikeasti peruspalveluihin ja että terveysasemalle pääsee jonottamatta. Hoitojonot ja terveyserot tulevat kalliiksi.

Ruotsin mallin painavin perustelu on se, että se on lisännyt hoitoon pääsyn tasa-arvoa. Ruotsissa 93 % hoitoa tarvitsevista pääsee lääkärille viikon sisällä.

- Suomi tarvitsee ripeitä ja vaikuttavia ratkaisuja tasapuolisten palvelujen turvaamiseksi. Ja siksi on rohkeasti uskallettava ottaa oppia naapurimaasta.

Ruotsissa uudistus on mahdollistanut sen, että perusterveydenhuollossa ja hoiva-alalla on saatu samalla rahalla enemmän. Palveluntuottajia kannustetaan hoitamaan potilas laadukkaasti ja ehkäisevää työotetta käyttäen. Uudistuksen myötä tuottavuus on kasvanut samalla, kun hoitoon pääsy, hoidon laatu ja ihmisten tyytyväisyys ovat parantuneet. Esimerkiksi potilasvalitukset ovat vähentyneet ja yksikköjen aukioloajat ovat laajentuneet. Erityisen huomionarvoista on se, että erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välistä rajaa on onnistuttu siirtämään perustason suuntaan.

Ruotsissa palveluntarjoajat, jotka täyttävät asetetut laatu- ja muut vaatimukset, voivat toimia järjestelmässä, mutta valinta on aina potilaan. Järjestelmän toimivuuden turvaa se, että toimijoiden lainmukaisuutta ja laatua seurataan sekä valvotaan tarkasti. Järjestelmä ei myöskään erottele yksityistä ja julkista sektoria, vaan ne toimivat tasavertaisina palvelujen tuottajina. Myös uusia terveydenhuollon ja hoiva-alan palveluyrityksiä on syntynyt runsaasti.

Kokoomusedustajat perustelevat ehdotustaan Ruotsin mallin selvittämisestä myös sillä, että valmisteilla olevassa sote-uudistuksessa on vielä rahoitusratkaisut avoinna. Edustajien mielestä lisäpaineita rahoituksen uudistukselle tuo se, että terveydenhuoltolaki tulee voimaan asteittain niin, että vuonna 2014 kaikilla Suomessa asuvilla on oikeus valita terveyskeskuksensa ja sairaalansa. Samoin uusi EU:n potilasdirektiivi vaatii Suomelta kestävää ratkaisua.

- Malli, jossa potilaan valinta ratkaisisi rahoituksen kohdentumisen, voisi olla parhaimmillaan ratkaisu moneen avoinna olevaan sote-kysymykseen. Selvitystyö on syytä tehdä viipymättä ja perusteellisesti, vaativat Sarkomaa ja Virolainen.

- Suomella ei ole varaa olla arvioimatta, miten vastaava järjestelmä toimisi meidän oloissamme, toteavat Sarkomaa ja Virolainen.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033

Anne-Mari Virolainen
050 512 1941