Siirry sisältöön

Raskaus ei ole työstä aiheutuva kustannus

HS Mielipide 13.6.2013

Pirjo Koivukankaan kirjoituksesta (HS Mielipide 12. 6.) toteamme, että vauvalle ei ole tarkoitus panna hintalappua, vaan kyse on yrittäjyyden jarrun sekä työelämän häpeätahran poistamisesta. Raskaus ei ole työperäinen sairaus tai työstä aiheutuva kustannus. Ei ole järkevää syytä sille, miksi juuri naisten työnantajien pitäisi korvata vanhemmuuden kustannukset.

Vanhemmuuden kustannusten epätasainen jakautuminen työnantajien kesken on räikeä este nuorten naisten työllistymiselle ja eheille työurille. Niin kauan kuin naisesta aiheutuu työnantajalle enemmän kustannuksia kuin miehestä, naisten syrjintä jatkuu työmarkkinoilla. Tämä näkyy niin naisten palkassa ja pätkätyösuhteissa kuin esteinä edetä työurallaan.

Vanhemmuuden kustannuksista aiheutuva "äitiriski" näkyy naisvaltaisten yritysten kannattavuudessa ja työllistämismahdollisuuksissa. Tähän Suomella ei ole varaa – ei inhimillisestä tai kansantaloudellisesta näkökulmasta. Tarvitsemme jokaisen työpaikan ja yrityksen. Siksi tuemme Yrittäjänaisten tekemää aloitetta asian korjaamiseksi.

Sari Sarkomaa
kansanedustaja (kok), Helsinki

Lenita Toivakka
kansanedustaja (kok), Mikkeli

Elsi Katainen
kansanedustaja (kesk), Pielavesi