Siirry sisältöön

Hyvä ja lapsellinen loma

SLAL lehti 13.6.2013

Kesän lähestyessä on hyvä nostaa esille se tosiasia, että loma, lepo ja läheisten kanssa yhdessä oleminen on yhtä tärkeää niin aikuisille kuin lapsillekin. Päiväkoti- ja koulupäivät ovat lapsen työpäiviä. Tähän keskusteluun tervetullut puheenvuoro on lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan esitys lapsen oikeudesta vuosittaiseen lomaan päivähoidosta.

Lasten pitäminen päivähoidossa lomatta lienee harvinaista, mutta se on olemassa oleva ilmiö. Syitä on varmasti monia. Viestin on oltava selvä. Kun vanhemmilla on mahdollisuus lomaan, on myös lasten päästävä lomalle. Keskustelua on käytävä erilaisten perheiden tilanteesta.

Loman pitämisen vaikeus on tuttua monelle pätkätyötä tekevälle. Pätkätyösuhteen jälkeen on oikeus saada käyttämättä jääneiden lomapäivien mukainen lomakorvaus, mutta todellista mahdollisuutta lomavapaan pitämiseen ei välttämättä ole. Tämä epäkohta on saatava korjattua. Hyvä keino olisi toteuttaa vuosilomapankki, joka mahdollistaisi oikeuden kerätä erilaisista pätkätöistä lomia säästöön.

Pidän hyvänä, että olemme saaneet käyttöön ns. lomarauhamallin. Työtön työnhakija, joka ei ole voinut lyhyen työ- tai virkasuhteensa aikana pitää lomaa, voi jäädä lomalle työn päätyttyä. Loma-aikana voidaan tarjota työtä, mutta sitä ei ole velvoitettu ottamaan vastaan. Lomarauhamalli on hyvä askel eteenpäin, mutta työtä on jatkettava. Tavoitteena on oltava lomapankkijärjestelmä.

Myös vuorotyö ja muut työelämän vaateet tuovat haasteita lomajärjestelyihin. Viisas työnantaja tekee perheystävällisyydestä kilpailuvaltin. Perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia ja siksi työelämään tarvitaan joustavuutta.

Perheen ja lasten lomaa suunnitellessa on meidän aikuisten hyvä muistaa, että lapselle tärkeintä eivät ole niinkään matkat ja nähtävyydet, vaan mahdollisuus aikaan ja leikkiin vanhempiensa kanssa. Lapselle iloa tuovat ja loman kruunaavat ne pienet, ihan tavalliset yhdessä tehdyt asiat ja yhdessäolo sekä vanhempien läsnäolo.

Eduskunnan kevät on vauhdikkaimmillaan. Sote-uudistuskeskustelu käy kuumimmillaan. Lasten arjen ja Suomen tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä saada lasten ja perheiden palvelut kuntoon. Päivähoidon, neuvolan, koulun ja kouluterveyshuollon merkitys on suuri.

Eduskuntakauden yksi tärkeimmistä lakihankkeista on yli 40 vuotta vanhan päivähoitolain uudistaminen varhaiskasvatuslaiksi. Varhaiskasvatuspalveluja on kehitettävä lapsen näkökulmasta. Keskeinen kysymys on, miten laissa säädetään aikuisten ajasta ja turvataan jatkuvat aikuissuhteet. Lapsille varhaiskasvatuksen ja päivähoidon laatu on ennen kaikkea tuttu ja turvallinen ihminen. Varhaiskasvatuspalveluja on kehitettävä niin, että löydetään uusia tapoja rakentaa kasvatuskumppanuutta ja vanhemmuuden tukea.

Olen onnekas kun perheellämme on mahdollisuus koko perheen yhteiseen lomaan. Tänä kesänä purjehdimme yhdessä heinäkuun ajan Itämerellä isovanhempien purjeveneellä. Elokuu on taas jo täynnä kokouksia ja valmistautumista syksyn asioihin. Kaikkein innokkain kesälomasta on kuopukseni, jolla on ekaluokkalaisena ja hänen itsensä mukaan ensimmäinen oikea kesäloma.

Ajatukset yhteisten asioidemme eteenpäin viemiseksi ovat tervetulleita. Kirjoitan myös kuukausittain kirjeen, jossa kerron ajankohtaisista asioista. Kirjeen voi tilata kotisivujeni kautta tai ottamalla minuun yhteyttä.

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää toivottaen,

Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja ja kolmen lapsen äiti
Eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmän varapuheenjohtaja
www.sarisarkomaa.fi
sari.sarkomaa@eduskunta.fi050 511 3033