Siirry sisältöön

OPH lehdistötiedote 20.8.2013: Ammatillisen koulutuksen järjestäjiltä odotetaan tiiviimpää yhteistyötä

OPETUSHALLITUS
Tiedotusvälineille 20.8.2013

Ammatillisen koulutuksen järjestäjiltä odotetaan tiiviimpää yhteistyötä

Opetushallitus kannustaa ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tiivistämään alueellista yhteistyötä sekä keskenään että paikallisen elinkeinoelämän ja hallinnon kanssa. Suunnitelmallisen yhteistyön ja työnjaon tarkoituksena on sovittaa paikalliset tarpeet vahvemmin yhteen valtakunnallisten tavoitteiden kanssa. Suunnitelmat yhteisistä kehittämiskohteista tehostaisivat myös eri rahoituslähteiden hyödyntämistä.

Opetushallituksen järjestämässä seminaarissa 20.8. lanseerattiin malli ammatillisen perus- ja aikuiskoulutuksen alueellisen kehittämisen tueksi. Alueellisen kehittämissuunnitelman tavoitteita ja rakennetta pohti Helsingin Paasitornissa noin 150 oppilaitosten ja koulutuksen järjestäjien edustajaa eri puolilta maata.

Ammatillisen koulutuksen alueellisella kehittämissuunnitelmalla halutaan edistää yhteistyötä, joka huomioi alueelliset sivistys- ja elinkeinostrategiat, alueelliset työvoima- ja koulutustarpeet sekä alueellisten toimijoiden asiantuntemukset. Alueellisen tarkastelun pohjalta koulutuksen järjestäjät sopisivat yhteisistä kehittämistarpeista ja niiden rahoitusmahdollisuuksista. Kehittämissuunnitelmissa sovitettaisiin alueen työelämän, väestön ja opiskelijoiden tarpeet valtakunnallisiin tavoitteisiin. Paikallinen kehittämissuunnitelma tuottaisi myös alueellista palautetta valtakunnallisen koulutuspolitiikan tueksi.

Tulevissa suunnitelmissa selvitettäisiin myös eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä ja työnjakoa sekä ammatillisen koulutuksen yhteistyötarpeita ja yhteyksiä alueen perusopetuksen, lukioiden ja ammattikorkeakoulujen kehittämiseen.

Ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on käytössään useita eri rahoituslähteitä. Niiden tehokas ja vaikuttava käyttö edellyttää sopimista paikallisista ja alueellisista koulutustarpeista ja rahoituksen keskittämisestä niihin.

- Ammattikoulutuksen toimintakenttä on tavattoman monimuotoinen. Toiminnan rahoituskin on monikanavaista ja rahoituslähteiden yhteensovittaminen erittäin tärkeää. Yhdessä toimimalla ollaan aina tehokkaampia ja vaikuttavampia, perusteli seminaarissa alustanut Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa.

Sekä Sarkomaa että Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä toivovat myös enemmän julkista keskustelua ammatillisen koulutuksen ja elinkeinopolitiikan kysymyksistä.

- Nykyisistä puheista voisi melkein päätellä, että kunnat järjestävät ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluja. On huolehdittava, ettei sote-keskustelu vie kaikkea energiaa, vaan että koulutus pysyy keskustelujen ytimessä, he tähdensivät.

Lisätietoja Opetushallituksessa:
Johtaja Pasi Kankare, puh. 029 533 1242