Siirry sisältöön

Sarkomaa: ”Raha seuraa potilasta” –mallin soveltaminen sote-uudistukseen tutkittava

Tiedote 30.8.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa ehdottaa, että osana rakenneriihessä sovittua sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusselvitystä arvioidaan Ruotsin kaltaisen ”raha seuraa potilasta”-mallin soveltaminen Suomen sote-uudistukseen.

Ruotsin mallissa (Vård val ja Fritt val -lainsäädännöt) laatuvaatimukset täyttävät palveluntarjoajat voivat toimia järjestelmässä, mutta valinta on aina potilaan. Järjestelmän toimivuuden turvaa se, että toimijoiden lainmukaisuutta ja laatua valvotaan tarkasti ja laatutiedot ovat julkisia. Järjestelmä ei myöskään erottele julkista, kolmatta ja yksityistä sektoria, vaan ne toimivat tasavertaisina palvelun tuottajina.

Ruotsissa uudistus on mahdollistanut sen, että perusterveydenhuollossa on saatu samalla rahalla enemmän. Palvelun tuottajia kannustetaan hoitamaan potilas laadukkaasti ja ehkäisevää työotetta käyttäen. Uudistuksen myötä tuottavuus on kasvanut samalla, kun hoitoon pääsy on parantunut. Esimerkiksi potilasvalitukset ovat vähentyneet ja yksikköjen aukioloajat ovat laajentuneet.

”Ruotsissa ei tämän ”raha seuraa potilasta” -mallin ansiosta enää jonoteta pitkiä aikoja terveyskeskuksiin, toisin kuin Suomessa”, toteaa Sarkomaa. ”Hoitojonot ja terveyserojen kasvu tulevat Suomelle ja suomalaisille kalliiksi.”

Sarkomaa toivottaa tervetulleeksi hallituksen päätöksen ryhtyä ratkomaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituskysymyksiä. Hallitus päätti rakenneriihessä aloittaa laajapohjaisen selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaisen rahoituksen purkamisen vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Hallitus päätti selvityksen määräajaksi alkuvuoden 2015.

”Tämä ei saa tarkoittaa sitä, että kaikki sote-uudistukseen liittyvät rahoitusratkaisut siirtyvät seuraavalle eduskuntakaudelle”, huomauttaa Sarkomaa. ”Selvityksiä ja työryhmiä on ollut aiheen tiimoilta paljon. Siksi on syytä katsoa, kuinka sovittua nopeammin saataisiin rahoitusuudistuksen kautta potkua sote-uudistukseen.”

Sarkomaa muistuttaa aiemmasta ehdotuksestaan pilotoida ns. ”Raha seuraa potilasta”-mallia metropolialueella. ”Yksi vaihtoehto on myös kokeilla rahoitusmallia suun terveydenhuollossa”, lisää Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033