Siirry sisältöön

Poikkea Putiikissa viikko vauhdissa

Helsingin ja sen kaupunginosien ongelma on pienten liikkeiden väheneminen. Ilman pikkuliikkeitä ja kahviloita kaupunkikulttuurimme kuihtuu, ja alueista tulee tylsiä ja kasvottomia. Pienet putiikit ja kahvilat sekä lähipalvelut tekevät asuinalueista persoonallisia, viihtyisiä ja vetovoimaisia asua ja elää.

Helsingin Yrittäjät järjestävät tänään alkaneen Poikkea Putiikissa -kampanjaviikon 9.–14.9.

Kampanja on kivijalkayritysten tempaus, jolla kaupunkilaisia ja matkailijoita herätellään löytämään kivijalassa olevat erinomaista palvelua ja yksilöllisiä tuotteita tarjoavat kaupat ja palveluyritykset. Kun minua pyydettiin mukaan, lähdin ilomielin Poikkea Putiikissa -kampanjan yhdeksi suojelijaksi.

Kampanjaviikon aikana järjestetään tapahtumia ympäri kaupunkia, joka päivä eri kaupunginosassa. Käy kurkkaamassa sivuilta www.poikkeaputiikissa.fi lisää tietoa tempauksesta!Klikkaa ja katso mitä kaikkea on tulossa. Ja mitä omalla alueellasi on. Viikko on hyvä mahdollisuus tutustua kotikaupunkiin ja sen eri alueisiin. Lisätietoa kampanjan tapahtumista löytyy osoitteesta http://www.poikkeaputiikissa.fi/tapahtumat/

Yrittäjien organisoima Poikkea Putiikissa -kampanjan avaustilaisuudessa muutama vuosi sitten oli yrittäjiä tapaamassa meidän muutaman kansanedustajan lisäksi kaupungin virkamies. Jo ensitapaamisella löytyi monta asiaa, jotka muuttamalla – siis ilman lainmuutosta tai lisärahaa vain toisin tekemällä – helpottivat yrittäjän työtä ja arkea. Tässä on monella Helsingin virastolla ja virkamiehelläkin mietittävää.

Normitalkoot on aloitettu myös pääministeri Kataisen hallituksen voimin. Haluamme perata vuosien saatossa säädettyjen lakien ja säädösten kokonaisuuden. Ja kitkeä pois turhat ja epätarkoituksenmukaiset säädökset. Kutsumme eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla lähiviikkoina yrittäjiä kertomaan ryhmällemme käytännön kokemuksia ja ehdotuksia siitä, miten yritysten byrokratiataakkaa voitaisiin raivata yrittäjyyden ja kasvumahdollisuuksien tieltä. Ajatukset ja palaute ovat tervetulleita.

Monet meistä arvostavat lähellä olevia palveluja. Pelkkä myönteinen asenne ei auta vaan tarvitaan tekoja. Jokainen meistä voi itse vaikuttaa pienten kauppojen elinvoimaisuuteen suosimalla niitä ostospaikkoina. Palkaksi saa ystävällisen palvelun ja yksilöllisiä tuotteita sekä elävän kaupungin. Yrittäjyys on asia, jonka edistäminen on elintärkeää. Se tuo työtä ja hyvinvointia meille kaikille.

Putiikkiin voi pistäytyä ja vain katsella. On myös tärkeä tiedostaa, että pienikin ostos on yrittäjän päivän työssä tärkeä. Jos haluamaasi tuotetta ei löydy, usein sen saa pyynnöstä tilattua. Hyvin pohdittu, sopiva ja laadukas tuote on kestävää kehitystä ja fiksua kulutusta.

Kotikulmillani Munkkiniemessä on upeita pieniä kahviloita ja kauppoja. Yksi lempikaupoistani on kukkakauppa Laurent, joka sijaitsee kotikorttelissani. Pelkästään kauppaan pistäytymällä saa hyvän mielen.

Lempikauppoihini kuuluu myös Munkkiniemen herkku- ja ruokakauppa Mumu, jossa myydään lähi- ja luomuruokaa. Lähinurkillani oleva Kemikalio Helmi ja lähikahvilat ovat myös ehdottomia suosikkejani. Karkkipäivän sijaan lapseni valitsevat mieluiten herkuttelun lähikahvilan itseleivotulla pullalla. Ilman lähisuutaria en tulisi toimeen ja Raikan Raudasta saa kaiken minkä tarvitsee. Munkkiniemen lukuisiin kauppoihin ja palveluihin kannattaa tulla tutustumaan vähän kauempaakin, varsinkin, kun paikalle pääsee mukavasti nelosen ratikalla.

Kampanja on myös hyvä muistutus yrittäjyyden merkityksestä meille kaikille suomalaisille. Suomi tarvitsee yrittäjiä ja kaikenkokoisia yrityksiä. Menestyvät yrittäjät työllistävät, ja verotuloilla rahoitetaan hyvinvointipalvelut.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan kunta ja terveysjaoston puheenjohtaja