Siirry sisältöön

Merellistä kesää!

Lauttasaari, kesäkuu 2013

Perheen ja lasten lomaa suunnitellessa on meidän aikuisten hyvä muistaa, että lapselle tärkeintä eivät ole niinkään matkat ja nähtävyydet, vaan mahdollisuus aikaan ja leikkiin vanhempiensa kanssa. Lapselle iloa tuovat ja loman kruunaavat ne pienet, ihan tavalliset yhdessä tehdyt asiat ja yhdessäolo sekä vanhempien läsnäolo.

Loma, lepo ja läheisten kanssa yhdessä oleminen on tärkeää niin aikuisille kuin lapsillekin. Päiväkoti- ja koulupäivät ovat lapsen työpäiviä. Lasten pitäminen päivähoidossa lomatta lienee harvinaista, mutta se on olemassa oleva ilmiö. Syitä on varmasti monia. Viestin on oltava selvä. Kun vanhemmilla on mahdollisuus lomaan, on myös lasten päästävä lomalle. Keskustelua on käytävä erilaisten perheiden tilanteesta.

Loman pitämisen vaikeus on tuttua ainakin monelle pätkätyötä tekevälle. Myös vuorotyö ja muut työelämän vaateet tuovat haasteita lomajärjestelyihin. Pienyrittäjien haasteet loman pitämisen mahdollisuuksissa voivat olla ja usein ovatkin monin tavoin vieläkin kiperämpiä. Perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia ja siksi työelämään tarvitaan joustavuutta. Työelämän joustot kuuluvat kaikille, eikä vain pienten lasten vanhemmille.

Olen onnekas kun perheellämme on mahdollisuus viettää yhteistä kesälomaa. Kaikkein innokkain kesälomasta on kuopukseni, jolla on ekaluokkalaisena ja hänen itsensä mukaan ensimmäinen oikea kesäloma. Tarkoituksena on käydä lomalla myös purjehtimassa Itämeren aalloilla.

Aina merielämykset eivät kuitenkaan ole rentouttavia. Muutaman vuoden takaisen purjehduksemme yhden kohokohdan piti olla Nynänshamnin idylliseen vierasvenesatamaan saapuminen. Toisin kävi. Haiseva sinilevä oli valloittanut rannat. “Kyllä ruotsalaiset ovat tyhmiä, kun ovat lianneet merensä”, kommentoi keskimmäinen lapseni.

Aluksi poikani kommentit kaiken hajun ja harmin keskellä hymyilyttivät. Oli vaikea lapselle selittää, että meri on yhteinen ja sitä ei ole pilannut ruotsalaiset tai jotkut muut, vaan me kaikki yhdessä.

Ponnisteluista huolimatta Itämeri on maailman saastunein merialue. Pahimpana uhkana on rehevöityminen ja sisäinen kuormitus. Itämeren pelastamiseen tarvitaan kaikki Itämeren valuma-alueen maat, mutta myös meidän on tehtävä omat kotiläksymme. Olen tyytyväinen siitä, että me Itämeren ystävät saimme hallitusneuvotteluissa sovittua Itämeren suojelun tärkeäksi osaksi hallituksen ohjelmaa.

Haastavien taloudellisten aikojen keskellä meidän on tiukasti pidettävä kiinni siitä, ettei Itämeren suojeluun asetetuista tavoitteista tingitä. Velvollisuutemme on jättää Itämeri tuleville isille ja äideille sellaisessa kunnossa, ettei heidän tarvitse sitä hävetä.

Toivotan Lauttasaari-lehden lukijoille aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Sari Sarkomaa (kok)
Kansanedustaja
www.sarisarkomaa.fi