Siirry sisältöön

Toukokuun kuukausikirje

Hyvä vastaanottaja,

Eurovaalityö huipentui helteisenä toukokuun viimeisenä sunnuntaina kokoomuksen vaalivoittoon. Hyvä vaalitulos oli osoitus siitä, että kokoomuslaiselle politiikalle on kysyntää. Parempi Eurooppa-teemalla kulkenut kampanja sai myönteisen vastaanoton.

Eduskunnassa on vuoden kiireisin aika. Hallituksen kehyspäätöksen arvioiminen on meillä valtiovarainvaliokunnassa täydessä käynnissä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen työstäminen kokoomuksen taustaryhmässä on loppukirivaiheessa. Monet isot uudistukset ovat vielä kesken. Myös valmistautuminen kokoomuksen puoluekokoukseen ja pääministerin vaihtumisen myötä alkaviin minihallitusneuvotteluihin alkaa näkyä politiikan agendalla. Me kokoomuslaiset olemme valmiita keskustelemaan kaikista toimista, jotka vahvistavat työllisyyttä, talouskasvua ja yrittäjyyttä.

Ilouutinen pienpanimoiden ja tilaviinien ystäville

Olen Alkon hallintoneuvostossa pitänyt agendalla pientuottajien asiaa ja kirittänyt ketterämpää tapaa ottaa pientuottajien tuotteita Alkon valikoimiin. Olen nostanut esille muiden Pohjoismaiden, etenkin Ruotsin, mallia. Olen tyytyväinen, että Alkossa suunnitteilla oleva malli onkin ns. ”parhaat palat Ruotsista”-malli. Pientuottajien tuotteiden pääsy Alkon valikoimaan helpottuu merkittävästi, kun Alko ottaa käyttöön vielä suunnitteilla olevan uuden valikoimanhallintamallin. Tämän hetken tiedon mukaan ensi vuonna pientuottaja voi halutessaan valita 1-10 Alkon myymälää lähialueeltaan, joiden kautta haluaa tuotteitaan myydä. Tämä on välttämätön olut- ja tilaviinikulttuuriamme sekä työllisyyttä edistävä uudistus. On tärkeää, että kehittäessään uutta tuotetta pienpanimo voi luottaa jakelutien varmuuteen. Muutoksella on suurin merkitys pienimmille ja vasta-aloittaville panimoille. Jälleen yksi este pienyritystoiminnan tieltä poistuu. Työtä vielä riittää tällä saralla.

http://www.sarisarkomaa.fi/?p=3922

SDP:n ajama oppivelvollisuuden venyttäminen edelleen neuvotteluissa

Kevät on haasteellista aikaa erityisesti koulutuspolitiikan saralla. Opetusministerin esitys oppivelvollisuusiän venyttämisestä täystyrmättiin opettajien ja rehtoreiden järjestöjen toimesta heti lausuntokierroksen lähtöpäivänä. Eikä ihme. Ministeri Kiurun esittämät toimet ja niille luvattu 15 miljoonan rahoitus eivät kohdistuisi ilman koulutuspaikkaa ja syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Sen sijaan lähes koko summa, noin 14 miljoonaa, esitetään käytettäväksi ilmaisiin oppimateriaaleihin lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Pelkällä ilmaisella koulukirjalla ei pitkälle pötkitä opintiellä, mikäli muut opiskelukykyyn ja –motivaatioon liittyvät asiat ovat nuoren elämässä huonolla tolalla. Ministeri Kiurun esitys vaarantaa lukioidemme kehittämisen ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset. Olen tyytyväinen, että ehdotukseni tyrmätä esitys, on sovittu kokoomuksen kannaksi.

http://www.sarisarkomaa.fi/?p=3927

Erikoislukioiden pelastamiseksi urakoidaan

On hienoa, että maassamme on tähän saakka ollut mahdollista hankkia esimerkiksi aktiiviurheilu-uran ohella yleissivistävä tutkinto. Tällä hetkellä erikoislukioiden tulevaisuus on vaakalaudalla. Opetusministeriössä on esitetty erikoislukioiden mittavaa rahoituksen pienentämisestä ja käytännössä koko järjestelmän alasajamista. Tämän lisäksi koulutuksen järjestäjälle myönnettävä valtionosuusrahoitus on tarkoitus laskea enintään kolmeen vuoteen. Näillä toimilla erikoislukiot joutuvat tuplaleikkausten kohteeksi. On muistettava, että noin puolet esimerkiksi urheilulukioissa opiskelevista nuorista suorittaa opinnot neljässä vuodessa. Vaikka tavoite opintoaikojen ripeyttämisestä on oikea, tarvitaan siihen myös joustoja. Emmehän halua palata maailmaan, jossa esimerkiksi aktiiviurheilu estää nuoren kouluttautumisen.

http://www.sarisarkomaa.fi/?p=3909

SOTE- palveluiden laatu läpinäkyväksi

Olen aktiivisesti kirittänyt toimia, joilla tehdään sote- palveluiden hinnat ja laatu läpinäkyväksi. Olemme ehdotuksestani siitä vahvasti valtiovarainvaliokunnan mietinnössä lausuneet. Ikävä kyllä ministeriöiden toimet ovat tässä olleet hitaita. Muissa Pohjoismaissa on esimerkiksi terveydenhuollon laaturekisterit tärkeä osa palveluiden laadun kehittämistä. Ilman tietoa ei voi viisaasti johtaa! Urakoinkin sen eteen, että Suomeen luodaan osana sote-uudistusta ajantasainen järjestelmä, jossa tehdään läpinäkyväksi vertailukelpoiset palveluntuottajien palvelun saatavuutta, laatua ja kustannuksia koskevat tiedot. Tästä hyötyvät kaikki - niin valintoja tekevät ihmiset, sote-alan ammattilaiset, päätöksentekijät kuin veronmaksajatkin. Ilman ajankohtaista ja avoimesti saatavilla olevaa seurantatietoa emme onnistu ohjaamaan sote-palvelujamme haluttuun suuntaan. Kustannusten hallitsemiseksi ja tasa-arvoisten palvelujen takaamiseksi on tärkeää, että rajalliset resurssimme suunnataan oikein. Seurantatiedot on myös tärkeä pohja tutkimukselle.

Saattohoitopalvelut ajan tasalle

Kirjasimme hallitusneuvotteluissa hallitusohjelmaan tavoitteen kehittää saattohoitopalveluiden riittävyyttä sekä laatua hoitopaikoista riippumatta. Vaikka saattohoitoa on jo kehitetty, ei se siltikään tavoita kaikkia saattohoitoa tarvitsevia, sillä hoitoa tarjoavien verkosto ei ole valtakunnallisesti kattava. Hoidon tavoittavuus ulottuu vain noin neljäsosaan kaikista saattohoitoa tarvitsevista. Tämä tarkoittaa, että meidän tulee kehittää terveydenhuollon henkilöstön saattohoitokoulutusta. Jätän kesäkuun aikana kirjallisen kysymyksen asiasta vastaavalle ministeri Huovisille asiasta. Syksyllä järjestän saattohoitoa käsittelevän tilaisuuden, jossa pohdimme asiaa laajalla joukolla.

Helsinki –kierroksella

Kansanedustajan työssä on tärkeää pysyä mukana oman kaupungin ja sen asukkaiden arjesta. Paras tapa on jalkautua sinne, missä ihmiset ovat. Kierrän ahkerasti Helsingissä. Viimeksi vietin erään maanantain tapaamassa haagalaisia. On hieno asia, että olemme saaneet Haagaan kaksi uutta päiväkotia, päiväkodit Laajasuo ja Kylätie. Päiväkotien on oltava siellä, missä lapset ja perheet ovat. Vierailin molemmissa uusissa päiväkodeissa katsomassa, miten toiminnat on saatu käyntiin ja hyvältä näytti. Päiväkodit edustavat uusinta uuta päiväkotien rakentamisesta modumalleilla, joiden käyttöönottoa olen ollut edistämässä.

Vierailin myös Riistavuoren palvelukeskuksessa. Liikunta, oikea- aikainen kuntoutus ja kuntouttava työote ovat asioita, joilla on mahdollista edistää ikäihmisten hyvää elämää. Tässä työssä Riistavuoren osaaminen on Suomen kärkeä. Sain tavata laajan joukon osaajia ja vien kuulemaani eduskuntaan, kun käymme läpi uuden vanhuspalvelulain seuranta-asioita. Vien syyskuun alussa johtamani valtiovarainvaliokunnan kunta -ja terveysjaoston tutustumaan Riistavuoren osaamiseen.

Tervetuloa tapaamaan!

Verkkouutiset ja Nykypäivä järjestävät tilaisuuden kuulla kolmea puheenjohtajaehdokasta paneelissa torstaina 12.6. klo 17.15-18.15. Paikkana Bio Rex, os. Mannerheimintie 22-24.

Paneelin teemoina ovat talous ja hyvinvointi. Tilaisuuden Facebook-kutsu: https://www.facebook.com/events/721996914512541/?ref_newsfeed_story_type=regular

Sarin syyskauden avajaiset ja poliittinen tilannekatsaus eduskunnassa ma 13.10. klo 17. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa syksyllä, mutta laita päivä jo nyt kalenteriisi!

Aurinkoisin terveisin
Sari Sarkomaa
Kansanedustaja, terveydenhuollon maisteri
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.