Siirry sisältöön

Marraskuun kuukausikirje

Sari Sarkomaan eduskuntaterveiset marraskuu 2014

Tervehdys eduskunnasta!

Eduskuntatyössä on käynnistymässä kauden loppukiri. On vakava tosiasia, että moni iso uudistus ja useat rakenteelliset uudistukset ovat vielä valmistelussa. Eduskuntaryhmässä olen ja olemme evästäneet pääministeriä priorisoimaan ja hallitusta keskittymään olennaisten lakiesitysten valmiiksi saamiseen. Painopiste pitää olla työllisyyden edistämisessä.

Nyt on tehtävä hartiavoimin työtä maan tulevaisuuden hyväksi. Kokoomuksen on puolueena oltava uudistuva mutta pidettävä kiinni arvoistaan ja siitä, että me aidosti kuuntelemme ihmisiä, otamme palautteen vastaan nöyrästi ja tunnemme tavallisten ihmisten arjen. Kokoomuksen on tehtävä töitä suomalaisten luottamuksen palauttamiseksi. Olen tiiviin eduskuntatyön ohessa pitänyt tiukasti kiinni siitä, että kierrän aktiivisesti kotikaupungissani ja Helsinki- kierrokset ovat kiinteä osa työviikkoani.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa on menossa valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn loppukiri. Keskeisessä roolissa on valtiovarojen jaostojen puheenjohtajat. Johdan jaostoa, jossa käsitellään sosiaali- ja terveysministeriön, oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön budjetit. Toimin myös sivistys- ja tiedejaostossa. Budjettiin on kaavailussa useampiakin muutoksia, joista kerron seuraavassa kirjeessä.

Kokoomuksen on sivistyspuolueena pidettävä koulutuksen puolta. Tällä kaudella on ollut iso työ pitää koulutuspolitiikkaa kurssissa; niin eri mieltä olemme SDP:n kanssa olleet keskeisistä linjoista. Ensi vuoden budjetissa on erityisen ikävää mittavat leikkaukset perusopetukseen. Tällä viikolla urakoin sen eteen, että onnistuisimme kohtuudella turvaaman opetusryhmien pienentämiseen ja koulujen kerhotoimintaan suunnatut voimavarat. Laadukas perusopetus on paras investointi tulevaisuuteen.
Lisävoimavaroja saamme myös oppivelvollisuuden tyrmäämisestä säästyneillä rahoilla.

Olen kokoomuksen valiokuntavastaava sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Parhaillaan johdan sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan hallitusohjelmatavoitetyöskentelyä eduskuntaryhmässäme. Kaikki ajatukset ja ideat tähän työhön ovat lämpimästi tervetulleita.

Sote-ratkaisu julki pureksittavaksi
Sote-uudistus otti taas askelia eteenpäin eduskuntapuolueiden sopimuksella. Esitys on monin tavoin ongelmallinen mutta palveluita tarvitsevien ihmisten kannalta on välttämätöntä, että asiassa päästäisiin eteenpäin. Seuraavaksi esitys tulee eduskuntaan ja alamme sitä käsittelemään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Laille ratkaisevaa on myös perustuslakivaliokunnan käsittely ja kanta.
Merkittävää on se, mitä lakiesityksestä tehdyt vaikuttavuus- ja kustannusarviot kertovat. Niitä emme ikävä kyllä vielä ole saaneet julkisuuteen. Ydinkysymys on, mikä sote-laissa on se tekijä, joka kirittää valitsemaan tehokkaammat tavat tuottaa vaikuttavia palveluja.
http://www.sarisarkomaa.fi/?p=4185

Lukiota ja ylioppilastutkintoa pelastamassa
Toimin Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtajana ja olen siinä roolissa tehnyt hartiavoimin työtä opetushallituksen toimintaedellytysten ja opetuksen kehittämisen edellytysten turvaamiseksi. Työtä on saanut tehdä SDP:n kaavaileman nuorisokoulun torppaamiseksi niin, että emme ottaisi demareiden hellimiä ajatuksia liittää ammatillinen ja lukio yhteen.

Uusi lukion tuntijako astuu voimaan 1.12.2014 ja uutta tuntijakoa sovelletaan viimeistään 1.8.2016 alkaen, kun uusi tuntijaon mukaiset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön. Uudistus on askel oikeaan suuntaan, vaikkakin SDP:n johdolla valmisteltu uudistus jäi hyvin kosmeettiseksi.

Vetosin opetusministeri Kiuruun, että tämä harkitsisi vielä kerran ylioppilastutkintolautakunnan täydentämistä käytännön lukioelämän asiantuntemuksen vahvistamiseksi.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1413858495239?jako=919c3c6a068070b9ec9e94118fb94e46&ref=fb-share

Omaishoitajat ansaitsevat tukea arvokkaaseen työhönsä
Omaishoito on läheisestään huolehtivalle aina sydämen asia, vaikka se on usein vaativaa ja raskastakin. On tärkeää, että omaishoitajien jaksamista tuetaan. Säännöllisellä terveystarkastuksella on iso merkitys ennaltaehkäisevänä, toimintakykyä ja terveyttä edistävänä toimena. Olen ilahtunut, että niin omaishoitajien terveystarkastuksiin ja vapaapäivien mahdollistamiseen saimme vielä lisärahaa ensi vuoden budjettiin.

Olin mukana muutaman edustajakollegan kanssa luovuttamassa eduskunnan puhemiehelle ajankohtaiskeskustelualoitetta omaishoitoa koskien. Omaishoito on totisesti aihe, josta eduskunnan olisi hyvä käydä perinpohjainen keskustelu omaishoidon kehittämislinjojen määrittämisen vuoksi.
http://www.sarisarkomaa.fi/?p=4139

Jatkan Muistiliiton varapuheenjohtajana
Muistiliiton syysliittovaltuusto valitsi minut viime viikonloppuna kokouksessaan jatkamaan Muistiliiton varapuheenjohtajana. Muistiliitto on muistisairaiden ja heidän läheistensä kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestö. Liitto tekee arvokasta työtä muistisairaiden ja heidän omaistensa hyväksi. On ilo olla mukana tässä tärkeässä työssä.
http://www.muistiliitto.fi/fi/alasivut/ajankohtaista/pirkko-lahti-liittovaltuuston-puheenjohtajaksi/

Viisautta alkoholinkäyttöön ja alkoholikeskusteluun
Alkoholin veron korotuksesta on käyty taas kerran debattia. Tosiasia on, että alkoholiveron korotuksiin ei ole nyt perusteita. Tyrmäsimme kokoomuksessa demareiden innon nostaa alkoholin erotusta, joka nyt Euroopan tasolla korkeimmalla tasolla aiheuttaa monia ongelmia, kuten viinanrallin sekä ravintola- alan työpaikkojen häviämistä sekä verotulon menetyksiä.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen siirtäminen seuraavalle vaalikaudelle ei saa tarkoittaa sitä, että hallituksen lupaama norminpurku kuopattaisiin alkoholilainsäädännön saralla. Ravintola-alan ja koko Suomen painiessa talousvaikeuksien kanssa maallamme ei ole varaa ylläpitää turhia pykäliä, joilla ei juurikaan ole merkitystä alkoholin kulutukseen tai sen aiheuttamiin haittoihin ja jotka vain lannistavat yrittäjiä ja jarruttavat työpaikkojen syntyä sekä hankaloittavat ihmisten arkea.
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194940158668/artikkeli/sarkomaa+tyrmaa+alkoholiverotuksen+kiristamisen+meilla+on+edelleen+paattomia+rajoituksia.html

http://www.sarisarkomaa.fi/?p=4018

Sarin some-kyselytunti alkaa
Aloitan joulukuussa Some-kyselytunnit. Some-kyselytunnin ajatuksena on, että minut tavoittaa Facebookista tunnin ajan ja vastailen ihmisten politiikkaa koskeviin kysymyksiin. Voit osallistua ja lähettää kysymyksesi Sari Sarkomaa –sivun kautta http://www.facebook.com/sarkomaasari Ensimmäinen some-kyselytunti järjestetään maanantaina 8.12. klo 16.00-17.00. ja sen aiheena on #Helsinki ja #pääkaupunkiseutu. Mikä pääkaupunkiseudulla toimii ja mikä tökkii? Nyt on mainio mahdollisuus lähettää terveisiä suoraan eduskuntaan kotikaupungin kehittämiseksi. Tervetuloa mukaan!

Huhtivaalit 2015
Vaikka eduskunnassa riittää vielä paljon työtä, on katse suunnattava siitä huolimatta jo ensi kevääseen. Olen motivoitunut ja innostunut jatkamaan kansanedustajan työssä ja tekemään jatkossakin parempaa Suomea ja Helsinkiä. Olisin otettu, jos lähtisit tuekseni vaaleihin. Tervetuloa mukaan! Luvassa on monta mukavaa tapahtumaa ja tempausta yhdessä.

Tervetuloa tapaamaan!
Syksyn Helsinki-kierros jatkuu, olen tavattavissa Kokoomus-teltalla:
ti 2.12. klo 16.10-16.40 Narinkkatorilla

Helsingin Kokoomuksen Naisten muotinäytös Marimekossa (os. Pohjoisesplanadi 33) tiistaina 2.12. klo 18.00. Ilmoittaudu mukaan: ninavirtovaisanen@gmail.com tai puh. 050 550 2468
Kokoomusnaisten jouluglögit ravintola Postimestarissa (Pääposti, Mannerheiminaukio 1) keskiviikkona 3.12. klo 17.30. Ilmoittaudu mukaan: heidi.toikkanen@kokoomusnaiset.fi tai puh. 045 10 77 494.
terveisin,

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja, terveydenhuollon maisteri
Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtaja
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
www.sarisarkomaa.fi
050 511 3033

 

Jos osoitteesi muuttuu tai et enää halua kirjettäni, olethan yhteydessä avustajaani Laura Heinoseen, laura.heinonen@eduskunta.fi tai puh. 050 574 0818.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.