Siirry sisältöön

Joulukuun kuukausikirje

Sari Sarkomaan eduskuntaterveiset joulukuu 2014
Eduskunnassa on menossa yksi vuoden kiireisimmistä viikoista. Urakoimme ympärivuorokauden valmiiksi ensi vuoden valtion talousarviota. Budjettia käsitellään meidän valtiovarainvaliokunnassa hallituksen esitykseen tekemien muutosten ja mietintölinjaustemme pohjalta. Muutoksia teimmekin tänä vuonna poikkeuksellisen paljon.

Suomen taloudellinen tilanne on vakava. Suomen Pankin tuoreimman arvion mukaan kasvu on lähivuosina on korkeintaan kituliasta. Valtiovarainvaliokunta ja varsinkin me sen kokoomuslaiset jäsenet olemme koko eduskuntakauden esittäneet hallitukselle ripeämpiä toimia taloustalkoissa ja rakenteellisten uudistusten eteenpäinviemisessä. Tahmea asioiden eteneminen on myrkkyä Suomen nousulle. Olen tyytyväinen, että tämän viikon linjapuheessaan pääministeri Stubb selkeästi totesi, että hallituksen ja Suomen on parannettava juoksuaan.

Valtiovarainvaliokunnan mietinnössämme on tiukat lausumat maamme uuden nousun nuoteiksi ja erityisesti linjaus ehdotuksestani painopisteen palauttamisesta koulutukseen ja tutkimukseen strategisena painopisteenä. Tällä hallituskaudella on tästä vaarallisesti hallituksen toimesta lipsuttu. Vaikka maailma miten muuttuu, meidän menestymisemme perustuu aina koulutukseen, osaamiseen ja sivistykseen. Kokoomuksen on oltava se puolue, joka huolehti tämän linja toteutumisesta.
Teimme valtiovarainvaliokunnassa tärkeitä muutoksia budjettiesitykseen

Edessä on vaikeita päätöksiä, joita ei voi jättää tekemättä. Ensi vuoden budjetin vaikuttavin ansio on lähes kolmen miljardin valtiontalouden alijäämän umpeenkurominen. Budjetissa on myös monia parannuksia ihmisten arkeen ja panostuksia paremman Suomen rakentamiseen. Esimerkiksi yliopistojen 75 miljoonan pääomittaminen on kokoomuksen kädenjälkeä ja tärkeä investointi yliopistouudistuksen toimeenpanoon ja tutkimuspohjaiseen osaamiseen.

Yliopistolliseen terveydenhuollon tutkimukseen lisäsimme eduskunnassa voimavaroja johtamassani jaostossa ja edellytimme, että terveydenhuollon tutkimusrahoituksen romahdustiellä oleva trendi katkaistaan. Tämän päivän tutkimus on huomisen vaikuttavaa ja kustannustehokasta hoitoa.

Jouduimme tekemään valtiovarainvaliokunnassa varsinaisia "ilmaveivejä" perusopetuksen pelastamiseksi ja hallituksen kirittämiseksi myöhästyneiden säästöbudjettilakien tuomiseksi eduskuntaan heti tammikuussa. Tilanne syntyi budjettikäsittelyn loppumetreillä, koska hallitus ei saanut jo sovittuja säästölakeja eduskuntaan. Kyseessä oli jumiin jäänyt subjektiivisen päivähoidon rajaamista koskeva lakiesitys, joka aiheutti myöhästyessään 6 miljoonan euron ensi lisäleikkaustarpeen vuoden budjettiin. Oli todella ikävää, että valtiovarainministeri esitti vaadittavat lisäsäästöt perusopetuksen laadun kehittämisrahoihin. Minulle lisälohkaisu moneen kertaan karsittuihin ja opetusministerinä alulle laittamiin perusopetuksen laadun kehittämiseen oli liikaa. Emme saaneet enemmistöä valtiovarainvaliokunnassa etsimään säästöä toisin mitä Rinne esitti. Mutta lopulta saimme, väännettyämme vuorokauden asiaa kokoomuksen puolelta, aikaan sovun näkemyksestä, että kiritämme hallitusta tuomaan tekemättömän säästölain vielä heti tammikuussa eduskuntaan niin, että niistä säästöistä saadaan rahat palautetaan yleissivistävän koulutuksen kehittämiseen.

Ilmaveivaus osoittaa, että lipsuminen ja viivyttely rakenneratkaisuissa johtaa vieläkin vaikeampiin päätöksiin. Ja että eduskunnassa tarvitaan koulutuksen ja sivistyksen puolustajia. Mikä tärkeintä, perusopetuksen laadun kehittämisen välttämättömät voimavarat pelastettiin.

Hallituksen on tehtävä sisukas loppukiri. Teot ovat kauneinta puhetta. Politiikassa tarvitaan järjeä ja tunnetta sekä paljon sisua. Meidän on surkuttelun sijaan luotava uskoa ja panostettava maamme vahvuuksiin. Lamaantumisen sijaan ON sisuunnuttava. Maatamme ei nosta kukaan muu kuin me suomalaiset. Se on viesti, joka näkyy valtiovarainvaliokunnan mietinnössämme. Kokoomuksen vanha slogan ”tärkeintä on ihminen” on oltava keskeinen ohjenuora politiikallemme.

Työ Muistiliiton johdossa jatkuu

Muistiliitto kehittää hoidon ja hoivan laatua. Muistiliitossa kokoamassamme työryhmässä valmistellaan Hyvän hoidon kriteereitä muistisairaan ihmisen hoidon ja hoivan arvioimiseen ja kehittämiseen. Tämä työ antaa vauhtia uuden vanhuspalvelulain toimeenpanoon. Työn valmistuu vuonna 2015. Pidän tärkeänä, että elämän turvallisuus, merkityksellisyys ja arvokkuus, puolisoiden mahdollisuus asua yhdessä ja hoitojärjestelyjen pysyvyys toteutuvat.

Kun muistisairas ihmisen tarvitsee lääketieteellisin syin tai turvallisuutensa vuoksi laitoshoitoa, se on hänelle järjestettävä, mutta häntä on kohdeltava VIP-potilaana, ”Vaarassa Ihastua Petiin” (lainattu geriatri Karjulalta). Hoidon ja hoivan olennaisena osana on oltava mahdollisuus ulkoiluun ja liikuntaan.
Olen huolissani siitä, että tämänhetkinen virallinen vanhuspolitiikka liian usein lisää muistisairaiden ja heidän läheistensä yksinäisyyttä. Tähän kysymykseen etsimme myös ratkaisuja.

 

Lopuksi totean, että hyväksyessämme ensi vuoden budjetin, hyväksymme myös erityisvaltionosuuden uudelle Lastensairaalle. Olen siitä erityisen tyytyväinen. Aloitteestani johtamani kunta - ja terveysjaosto ehdotti lausumaa, jonka eduskunta hyväksyi vuonna 2012. Lausumassa edellytimme, että valtiovalta lähtee mukaan rahoittamaan uutta lastensairaalaa. Uuden lastensairaalan poikkeuksellinen matka rahoituksesta rakentamisen aloittamiseen on ollut vaiheikas. Keskeisimmin asiaa eteenpäin on vienyt Anne Berner ja upea Uusi lastensairaala tukiyhdistys 2017 ry sekä lukemattomat muut vapaaehtoiset toimijat. Ilman heitä emme olisi tässä tänään. Tavoitteena on oltava maailman huippuluokan lastensairaala, joka palvelee pääkaupunkiseutua ja koko Suomea pitkälle tulevaisuuteen. Lastensairaalan, jossa myös sairailla lapsilla on mahdollisuus vanhempiensa läsnäoloon. Uuden sairaalan työt on aloitettu ja valmista on tarkoitus olla Suomen juhlavuonna 2017. Mikä olisikaan parempi lahja pian sata vuotta täyttävältä isänmaaltamme tuleville sukupolville, kuin uusi lastensairaala.

 

Tervetuloa tapaamaan!

Pieniä tarinoita byrokratiasta –kirjan julkistaminen eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa pe 19.12. klo 14 alkaen. Olen kirjoittanut kirjaan artikkelin.

Kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti tavattavissa eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa pe 19.12. klo 16-17

Porvariskumppa to 8.1. klo 17.00 Apollo Street Barissa.

SAMOK:n koulutuspoliittinen paneeli m/s Mariellalla su 18.1. klo 15.30-16.15

Educa-messut Messukeskuksessa la 24.1. klo 10.50. Puhun kodin ja koulun yhteistyöstä ja olen tavattavissa Opetushallituksen ständillä.

Sarin some-kyselytunti Facebookissa 26.1. klo 16-17. Tule mukaan: www.facebook.com/sarkomaasari

Senioriparlamentti – keskustelua ikäihmisten asioista eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa ma 2.2. klo 14-16.

Helmikahvit eduskunnassa Kokoomuksen ryhmähuoneessa 4.2. klo 17.30. Ilmoittautuminen alkaa tammikuussa.
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2015!
Joulu on ennen kaikkea yhdessäolon juhlaa. Paras lahja läheisille on antaa heille aikaa.

Tänä vuonna joulukorttien ostamisen sijaan tein lahjoituksen Uusi Lastensairaala 2017 tukiyhdistykselle. http://www.uusilastensairaala2017.fi/

Lämmintä joulumieltä Sinulle ja läheisillesi toivottaen,

Sari Sarkomaa

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.