Siirry sisältöön

Helmikuun kuukausikirje

Tervehdys eduskunnasta!

Sote-uudistuksen maaliin viemisessä eletään ratkaisun hetkiä. Hallituksen ja parlamentaarisen työryhmän hioman hallituksen esityksen mahalasku perustuslainvastaisena johti siihen, että viimeisen yrityksen saimme tehdä me sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Uudistuksen valmisteluun ryhdyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa täysin poikkeuksellisissa oloissa. Perustuslakivaliokunta suositti valmistelun siirtämistä takaisin hallitukselle. Tämä olisi ollut viisasta. Kaikkien puolueiden puheenjohtajat sopivat pääministerin johdolla yhdessä, että työ jatkuu huolimatta kiireestä ja pallo heitettiin meille vuorostaan valiokuntaan. Työllemme asetettiin tiukat reunaehdot. Eduskunta laitettiin puun ja kuoren väliin. Mottoni on, että vastuu kannetaan.

Hihat oli käärittävä ja tehtävä muutamassa päivässä vielä sote-valiokunnan voimin uusi yritys. Reunaehtoihin parhaiten sopiva malli on valittu. Tavoite oli lopettaa vatvominen ja tehdä päätös. Edellisyönä valmistuneen mallin tiedotimme heti julkisuuteen. Eilen valmistelimme tekstit perustuslakivaliokuntaan, joka arvioi taas kerran esityksen. Valiokunta teki uutteraa työtä kaikkien puolueiden toimeksiannosta.

Nyt on aika arvioida, miten poikkeusvalmistelun työtä tiedotetaan. Valiokuntatyön ollessa kesken on pääsääntöisesti asiat julkisia vasta mietinnön valmistuttua. Tämä perustuu lakiin. Sen sijaan hallituksen esitys on julkinen. Nyt valiokunta teki itse esityksen. Meidän on tänään alkanutta keskustelua jatkettava ja tehtävä päätökset. Itse olen aina avoimuuden puolesta.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sote_uusi_ehdotus_julkisuus-32574

Vastuullista on etsiä ratkaisuja eikä repiä. Riitely ei auta terveyskeskusjonossa odottavaa korvakipuista lasta, huonokuntoista ikäihmistä eikä työtöntä.

Asetetaan työ etusijalle

Kokoomuksen tärkein valinta on työ. Suomi voi menestyä vain työtä tekemällä ja yrittämällä. Jotta työnteko on etusijalla, tarvitsemme maailman parasta työelämää, matalampaa kynnystä työllistää sekä lisää kilpailukykyä ja tuottavuutta. Järjestin kuun alussa eduskunnassa yrittäjien Helmikahvit, jossa keskustelimme paljon mm. ylikireästä verotuksesta, yrittäjän puolison sosiaaliturvasta ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamisesta. Paikalla oli suuri joukko yrittäjiä ja keskustelu oli antoisaa. Pienyrittäjyyden edistämisessä riittää vielä työtä tehtävänä.

Eduskuntavaalit lähestyvät – ehdolla jatkamaan kansanedustajan työtä

Olen motivoitunut jatkamaan kansanedustajan työtä Helsingin ja koko Suomen parhaaksi. Edessä on rohkeita ratkaisuja vaativa eduskuntakausi, jossa osaaminen, kokemus ja sitkeys ovat tarpeen.

Koulutus, terveys ja vanhuspalvelut, sekä erilaisten perheiden asiat ovat vahvasti työlistallani. Kaiken perusta on työ ja hyvä työelämä sekä yrittäjyys. Reilu ja kannustava työelämä tarvitaan kestävän talouden perustaksi sekä jokanaisen ja -miehen oikeudeksi. Laadukas koulutus varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin painopisteeksi ja oppimisen iloa sekä opettajan aikaa joka lapselle. Lähipalveluihin on saatava lisää valinnanvapautta -terveys- ja vanhuspalvelut sekä päivähoito- ihmisen mittaiseksi. Valinnanvapaus ja hyvät lähipalvelut tekevät hyvän arjen ja Helsingistä hyvä paikan asua ja elää kaikenikäisille.

Toin valtiovarainvaliokunnan Ruotsin tutustumismatkalta raha seuraa potilasta -mallin vuonna 2012 ja nostin idean kokoomuksen agendalle. Ensi vaalikaudella on säädettävä peruspalveluihin valinnanvapauslainsäädäntö terveydenhuoltoon ja vanhuspalveluihin sekä päivähoitoon. Tehtävämme tiukassa taloustilanteessa on löytää keinoja turvata ihmisille tärkeät palvelut, apu ja tuki. Ketään ei saa jättää yksin. Ihmiset ja elämäntilanteet ovat erilaisia ja siksi tarvitaan vaihtoehtoja ja valinnanvaraa.

Tulethan mukaan tiimiini!

Yhdessä toteutamme monta mukavaa tempausta vaalikevään aikana. Koko kampanjaa koordinoi Helen Josefsson, helen.josefsson(at)vantaa.fi / 050 345 9880.

Vaalityöhön tarvitaan paitsi innokkaita tekijöitä myös varoja. Voit tehdä lahjoituksen vaalikampanjaan: Sarin tukiyhdistys / FI17 1745 3500 0152 52.

Kaavamainen laitoshoidon mitoitus vaarassa katkaista hyvän kehityksen

Nyt ei pitäisi virittää vanhaa kiistaa mitoituksista, vaan on yhteistyössä huolella pohdittava, miten parhaiten edistämme vanhuspalvelulain toteutumista. Kyse on palveluiden laadusta ja voimavarojen kohdentamisesta ympärivuorokautisessa hoidossa, palveluasumisessa ja kotona. Kokoomus haluaa laittaa erityisestin vanhusten monin tavoin kehittämistä kaipaavat kotipalvelut kuntoon eikä jumiutua mitoituskiistelyyn.

Minimimitoituksesta on vaarana tulla maksimi, kun säästöpaineissa olevat yksiköt saavat ” luvan kanssa” pudottaa mitoituksen vaadittavaan minimiin. Lisäksi vain henkilöstömäärän keskittymällä on vaara, että ohitetaan koulutetun henkilöstön osaaminen ja hoidon kokonaisvaltainen arvio. Ihmisten yksilöllinen palveluntarve ja toimintakyky sekä niissä tapahtuvat muutokset edellyttävät sopeutuvaa henkilöstömitoitusta. Sinänsä hyvää tarkoittava esitys voi vaarassa katkaista hyvän kehityksen. Olennaista on varmistaa, että hoitajia ja apua on riittävästi.

Kaavamainen laitoshoidon mitoitus vaarassa katkaista hyvän kehityksen

Valinnanvapaus on voimavara

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen oli huolissaan asiakkaiden valinnanvapauden lisäämisestä. Hänen olisi syytä kuitenkin olla huolissaan siitä, että palveluita ei saa. Suomessa on vielä pitkä matka tilanteeseen, jossa asiakas pääsee terveyskeskuslääkärille ilman kohtuuttomia jonoja. Juuri valinnanvapaus on keino, jolla tavoitteeseen pääsyä voidaan vauhdittaa.

Ruotsin mallista on viime aikoina esitelty osatotuuksia. Todellisuudessa Ruotsi tavoitteli valinnanvapauden lisäämiselle parempaa terveyspalveluiden saatavuutta, missä se on onnistunut. Ehdotin mallia osaratkaisuksi soteen jo vuonna 2012 kun kävin tutustumassa malliin länsinaapurissamme. Nyt se on myös Kokoomuksen tavoitteissa.

Kokoomuksen Lauslahti ja Sarkomaa: Miksi SDP haluaa valita ihmisten puolesta?

Päiväkoteja on oltava siellä missä lapsia on

Hallituksen perhepoliittinen keskustelu meni lopulta umpisolmuun ja perhepaketti poksahti rikki. Opiksi on otettava, että lasten ja perheiden asiaa on katsottava kokonaisuutena. Nykyiset perhetuet ovat melkoinen viidakko ja viisasta olisi, että kokonaisuus katsottaisiin ja siitä luotaisiin joustavampi ja paremmin lapsen etua ja erilaisten perheiden tarpeita palveleva kokonaisuus.

Sarkomaa: Perhepaketin poksahduksesta on pyrittävä perheille parempaan

Työantajille vanhemmuudesta aiheutuvien kustannusten tasaamisessa edettävä

Hallituksen on edettävä tasa- arvo torailusta tekoihin. Rakennepaketissa oleva tavoitetta työantajille aiheutuvien vanhemmuuden kustannusten tasaamisesta on vietävä eteenpäin. Kyse on myös yrittäjyyden jarrusta, jonka poistaminen on koko Suomen etu.

Sarkomaa: tasa-arvoretoriikan ja torailun rinnalle tekoja!

Koulutus on palautettava politiikan ykkösagendalle

Osaamisen kääntäminen uuteen nousuun on oltava yksi Kokoomuksen keskeisistä tavoitteista. Eduskunnan sivistyskansanedustajien voimin teimme työtä sen eteen, että perusopetuksesta ennen joulua lisäleikatut miljoonat palautettaisiin. Nyt rahat on hallituksen viimeisessä lisäbudjetissa. Opetuksesta ole enää varaa leikata. Opetusta on uudistettava niin, että jokainen lapsi saa kasvaa parhaimpaansa ja että kaikki nuoret jatkavat opintoja peruskoulun jälkeen. Opettajalle on annettava mahdollisuudet olla opettaja ja aikaa jokaiselle oppilaalle. Tiukassa taloustilanteessa tämä on haastava tehtävä mutta siinä on pakko onnistua.

Järjestän eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa avoimen Sivistysparlamentti-keskustelutilaisuuden 23. maaliskuuta klo 14-15.30. Lämpimästi tervetuloa mukaan vaihtamaan ajatuksia koulutuksesta ja opetuksesta.

Tervetuloa tapaamaan!

Hyvä työelämä on jokanaisen ja –miehen oikeus-seminaari, ravintola AnnaK:ssa (Annankatu 23) ke 4.3. klo 17.30-19.00. Mukana alustamassa myös STTK:n Katarina Murto, Suomen Ekonomien Hanna-Leena Hemming sekä Edupolin kouluttaja Ulla Grass. Ilmoittautumiset: laura.heinonen(at)eduskunta.fi

Kokoomuksen palkansaajavaltuuskunnan tapahtuma puolueen risteilyllä konferenssikannella su 8.3. klo 9.30. Hyvä työelämä jokanaisen - ja miehen oikeus.

Yhteinen Itämeremme -seminaari eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa ke 11.3. klo 16.30-18.30

Maaliskuun some-kyselytunti ma 16.3. klo 17-18.

Väki vanhenee – ovatko palvelut ajan tasalla? Saga Care Munkkiniemessä (Dosentintie 12), ma 23.3.15 klo 17.30-19.00. Ilmoittautumiset Sagaan puh nroon 09-458 560/vastaanotto 16.3.15 mennessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.