Siirry sisältöön

Sarkomaa: Valinnanvapauslailla lapsille tasavertainen hoitoon ja palveluiden piiriin pääsy

tiedote 28.11.
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen Sari Sarkomaa muistuttaa, että valinnanvapauden laajentamisella haetaan ratkaisua nykyiseen potilaita ja myös lapsia eriarvoistavaan kehitykseen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Perheet, joilla on ollut varaa ostaa sairasvakuutus, saavat lapsensa nopeammin hoitoon. Perheet ovat valinneet yksityisen vakuutuksen erityisesti juuri terveyskeskusten jonojen takia.

Hoitoon pääsyn hitaus on ongelmana myös monissa sosiaalipalveluissa, joissa juuri varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisevät palvelut olisi ehdoton lapsen etu.

Kela ja THL julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan yksityisvastaanotoista on tullut ainakin pääkaupunkiseudulla täydentävän palvelun sijaan rinnakkainen järjestelmä alle kouluikäisten lasten terveydenhuollossa.

- Uuden valinnanvapauden myötä perheet saavat valita hoitopaikan eivätkä tarvitse tähän yksityistä sairausvakuutusta. Julkinen raha seuraa potilasta ja potilas saa tarvitsemansa hoidon oikea-aikaisemmin valitsemallaan palveluntuottajalla, Sarkomaa kertoo uuden Suomeen rakennettava valinnanvapausmallin, Suomen mallin, tavoitteista.

- Valinnanvapauden laajentamisen tavoitteena on turvata verovaroin tasavertaiset palvelut kaikille tuloista riippumatta. Lapsen mahdollisuus saada oikea-aikaisesti sote-palveluja ei saa olla vanhempien lompakon paksuudesta kiinni. Nykyisestä järjestelmästä on tullut etenkin lapsiperheiden kannalta tasa-arvoisen hyvinvointipolitiikan irvikuva, Sarkomaa jatkaa. Hän muistuttaa, että perheiden lisäksi terveyskeskusjonoissa odottavat myös eläkeläiset ja työttömät.

Lääkärilehdessä julkaistun Kelan ja THL:n tutkimuksen mukaan vain terveyskeskuslääkärin hoitamia lapsia oli vuosittain Helsingissä 36 %, Vantaalla 30 % ja Espoossa 26 % kyseisten kaupunkien lapsista (2006–2010).

- Valinnanvapaudelta odotan paljon. Sen tavoitteena on turvata lasten ja koko väestön tasa-arvoiset palvelut ja kaventaa terveyseroja, kansanedustaja toteaa. Juuri eriarvoiset mahdollisuudet päästä oikea-aikaisesti peruspalveluihin ja pitkät jonot ovat merkittävä syy hyvinvointi- ja terveyseroihin. Siksi valinnanvapauden laajentaminen on täsmätoimi edistää terveyden ja hyvinvoinnin tasa-arvoa.

- Kun peruspalvelut on tasavertaisesti kaikille saatavilla, palvelee valinnanvapaus ihan jokaista. Halutessaan ihminen voi mennä lähimpään palvelupisteeseen pohtimatta valintoja sen enempää. Valinnanvapaus on ketterä ja inhimillinen tapa kehittää parempia ihmisen näköisiä lähipalveluja, jo vuonna 2012 (HS 16.6.2012) ensimmäisen kerran valinnanvapauslainsäädäntöä ehdottanut Sarkomaa päättää.
lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050 511 3033