Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 11/2015

Tervehdys eduskunnasta!

Marraskuussa päällimmäisenä Suomen asioissa on ollut talous, turvallisuus sekä turvapaikanhakijatulvan edellyttämät toimet. Nämä määrittävät kaikkea työtä myös eduskunnassa. Viimeistään Pariisin tapahtumat saivat koko Euroopan ymmärtämään, että maailma on muuttunut.

Vaateet kaikille toimijoille, eikä vähimpänä päätöksentekijöille, ovat kasvaneet. Terrorismin vastaisessa ennaltaehkäisevässä työssä tärkeä rooli on tiedusteluosaamisen ja valtioiden välisen yhteistyön vahvistamisella. Jo lokakuun aikana käynnistyi tiedustelulainsäädännön uudistustyö ja tätä työtä on vietävä ripeästi eteenpäin.

 

Sote-maratonissa loikka eteenpäin

Syksy on ollut myös sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen eli soten täyteinen. Olen aloittanut työn sote-uudistuksen parlamentaarisessa seurantaryhmässä kokoomuksen edustajana.

Oli välttämätöntä, että uudistuksen raamista päästiin värikkään väännön jälkeen marraskuun alussa sopuun. Malli ei ole maakuntahallintoineen paras mahdollinen mutta riittävän hyvä jatkotyön pohjaksi. Hallituksen kaatuminen tässä talous- ja työllisyystilanteessa sote-uudistukseen ei olisi ollut Suomen etu. Nyt voitti palveluja tarvitseva ihminen. Lain on määrä tulla eduskunnan käsiteltäväksi vuoden päästä. Ennen sitä on vielä monta kiperää kysymystä ratkottavana ja parlamentaarisella työryhmällämme edessä pitkiä kokousiltoja.

Olen todella tyytyväinen, että sitkeästi ajamani valinnanvapauslainsäädäntö etenee. Riemullinen työvoitto! Vihdoinkin valiokuntamatkalta Ruotsista tuliaisena v. 2012 tuomani ehdotus raha seuraa ihmistä -mallista otetaan soveltuvin osin käyttöön myös Suomessa. Emme kopioi suoraan, vaan rakennamme Suomen mallin. Nyt säädettävällä valinnanvapauslainsäädännöllä on vahvistettava julkisin varoin rahoitettujen palveluiden tasavertaista saatavuutta, laatua ja monipuolisuutta ottamalla mukaan kaikki voimavarat - julkinen, järjestöt ja yritykset. Hallitus linjasi, että pääsääntöisesti valinnanvapaus toteutuu perustason palveluissa ja jossain määrin myös erikoistason sote-palveluissa. Nämä yksityiskohdat tarkentuvat käynnistyneen valmistelun aikana.

Valinnanvapauslainsäädännön käyttöönoton painavin perustelu on se, että se on purkanut perusterveydenhuollon jonot ja lisännyt hoitoon pääsyn tasa-arvoa. Ruotsissa 93 % hoitoa tarvitsevista pääsee lääkäriin viikon sisällä. Ero on valtava verrattuna Suomeen, missä terveyskeskusjonoissa joutuvat odottamaan varsinkin eläkeläiset, lapsiperheet ja työttömät.

Kun peruspalvelut on kaikille saatavilla, palvelee valinnanvapaus ihan jokaista. Halutessaan ihminen voi mennä lähimpään palvelupisteeseen pohtimatta valintoja sen enempää. Valinnanvapaus on ketterä ja inhimillinen tapa kehittää parempia ihmisen näköisiä lähipalveluja. Se on myös keino korvata raskasta kilpailutusta, kun laatukriteerit täyttävät toimijat voivat listautua mukaan.

Olennaista on muistaa, että vaikka sote uudistuu, se ei muutu, että ihmiset tekevät palvelun laadun. Siksi henkilöstö on otettava vahvasti mukaan työhön. Olen jo alkusyksyn aikana keskustellut mm. hallintoylihoitajien kanssa. Tapaan säännöllisesti eri alojen sote-ammattilaisia. Seuraavana vieraanani ovat hoitoalan ja sosiaalialan liitot.

Voit lukea lisää ajatuksiani sote-uudistuksesta:
http://www.sarisarkomaa.fi/?p=4859
http://www.sarisarkomaa.fi/?p=4862

Ensi vuoden budjetin käsittely hyvässä vauhdissa

Valtion ensi vuoden talousarvion käsittely on loppumetreillä. Budjettia käsitellään meidän valtiovarainvaliokunnassa hallituksen esitykseen tekemien muutosten pohjalta. Tällä hetkellä neuvottelemme hallituspuolueiden kesken muutoksista. Valmista pitää tulla vielä ennen joulua.

Valtiovarainvaliokunta jakautuu kahdeksaan jaostoon. Olen mukana kunta- ja terveysjaostossa, jossa käsitellään sosiaali- ja terveysministeriön, oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön kunta-asioiden budjetit. Toimin myös sivistys- ja tiedejaostossa, joka keskittyy opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Vastaan neuvotteluissa kokoomuksen osalta näistä ministeriöistä. Kerron budjettiin tulevista muutoksista tarkemmin seuraavassa kirjeessä.

Mukavaa joulun odotusta!

Sari Sarkomaa

Tervetuloa tapaamaan!

La 12.12. Kokoomusyrittäjien glögitilaisuus Kolmella sepällä klo 11-12