Siirry sisältöön

Supertietokone vauhdittaa suomalaisen tieteen kilpailukykyä

Tiedote 24.2.2016
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajien Sanna Lauslahden ja Sari Sarkomaan mielestä Suomella on loistava mahdollisuus olla jatkossakin johtavien maiden joukossa laskentainfrastruktuurissa. Tämä edellyttää tulevassa kehyksessä varaudutaan uuden supertietokoneen hankintaan.

- Vuosien 2017-2019 kehyksissä on varauduttava 35 miljoonan euron verran uuden supertietokoneen hankintaan kansallisena investointina. Investointi kannattaa, koska laskennallisen tieteen potentiaalinen taloudellinen vaikutus ja panos-tuotto -suhde on huomattava. Tästä yhtenä erinomaisena esimerkkinä voidaan nosta jo toteutetut Big Data -hankkeet, summaavat edustajat.

- Kyse ei ole pelkästä laskennasta, vaan ennen kaikkea siitä, että voimme olla mahdollistamassa huippututkimuksen tekemistä Suomessa. Suomessa avainroolissa on CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Sen tarjoama laskennallisen tutkimuksen infrastruktuuri on välttämätön suomalaiselle tieteelle ja sen tulevaisuudelle. Laskennallinen tiede on jo kaikkialla mm. säiden ennustamisessa, autojen hallintajärjestelmissä ja robotiikassa, muistuttavat edustajat.

Tämän elintärkeän laskentainfrastruktuurin ytimenä on supertietokone. Valitettavasti vain supertietokoneiden elinikä on lyhyehkö johtuen tiedon määrän ja laskentatehon jatkuvasta kasvusta. Jos uuden supertietokoneen hankintaa ei tehdä, niin laitteiston suorituskyky romahtaa kansainvälisessä vertailussa. Laitteistoa uudistamalla varmistetaan mahdollisuus olla jatkossakin mukana kisaamassa eurooppalaisesta tutkimusrahoituksesta ja varmistetaan jo käynnissä olevien tutkimushankkeiden saumaton eteneminen.

- Suomi ei saa jättäytyä tässä jälkeen. Uusi supertietokone on tärkeä osa toimenpiteitä. Sen avulla turvaamme sen, että suomalainen tutkimus ja tiede säilyvät jatkossakin kansainvälisesti kilpailukykyisenä. Laskentainfrastruktuuria tullaan tarvitsemaan myös yhä laajemmin yhä useammalla valtionhallinnon alalla, toteavat edustajat Lauslahti ja Sarkomaa.

Edustajat ovat jättäneet aiheesta kirjallisen kysymyksen 24.2.2016

Lisätietoja:
Sanna Lauslahti
050 5122380

Sari Sarkomaa
050 511 3033