Siirry sisältöön

Sote-juna takaisin raiteille – aikataulu pidettävä

Tiedote 11.3.2016
julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen sote-kolmikko, kansanedustajat Sari Sarkomaa, Sari Raassina ja Sanna Lauslahti pitävät välttämättömänä, että sote-uudistuksen perusratkaisut saadaan viipymättä pöytään. Jatkuva soten pyörittely on saatava vihdoin viimein päätökseen ja toimeenpanoon. On vakava riski, että hallituksen aikataulut eivät pidä. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain on määrä lähteä lausunnoille huhtikuussa ja edelleen keskeiset ratkaisut ovat auki.

- Kokoomus on lujasti sitoutunut viemään eduskuntakaudella sote-uudistuksen onnistuneesti perille. Hallituksen on nyt keskitettävä kaikki voimavaransa ratkaisujen tekemiseen. On jokaisen suomalaisen etu, että sote-juna etenee onnistuneesti perille, sote-kolmikko sanoo.

- Hallituksen on löydettävä uudistuksen tavoitteiden mukainen ratkaisu. Ehdottomaksi lähtökohdaksi on otettava se, miten turvataan tasavertaiset ja vaikuttavat sote-palvelut sekä miten kurotaan kolmen miljardin kestävyysvaje. Asiantuntijoiden yksiselitteiset näkemykset sote-uudistuksesta on kuunneltava. Kaikki ratkaisut on tehtävä sote ja palvelut edellä -periaatteella, jossa valtarakennelmien luomisen sijaan keskitytään asiakaslähtöisyyden kehittämiseen, edustajat alleviivaavat.

Kolmikko toteaa, että vastaavan ministerin eikä hallituksen pidä tuoda enää yhtään uutta mallia ennen kuin on tehty virkamiestyönä perustuslailliset, taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset sekä arviot siitä, miten mallilla voidaan saavuttaa hallitusohjelman tavoitteet tasavertaisista, kustannustehokkaista sekä vaikuttavista palveluista.

- Hallituksen sopima ns. evoluutiopykälä on pidettävä vahvasti mukana päätyy hallitus mihin malliin tahansa. Sote-palveluista järjestämisvastuussa olevia alueita ei tule betonoida tiettyyn määrään, vaan on pidettävä kiinni mahdollisuudesta perustellusti yhdistää alueita toisiinsa. Menettelystä sovittiin nimenomaan siksi, että haluttiin varmistaa, että kantokyvyltään heikot ja alueet, jotka eivät täytä esimerkiksi palvelun järjestämiseen vaadittavia kriteerejä, velvoitettaisiin liittymään toiseen alueeseen, painottaa sote-kolmikko.

Hyvät sote-palvelut tekevät ihmiset ja siksi onnistuneen uudistuksen edellytys on, että sote-henkilöstö on vahvasti mukana tekemässä sitä alusta toimeenpanoon asti. Oli malli mikä tahansa, toinen merkittävä onnistumisen edellytys on järjestäjän ja tuottajan selkeä erottaminen.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050-5113033

Sari Raassina
050-5232808

Sanna Lauslahti
050-5122380