Siirry sisältöön

Valinnanvapaus siirtää sote-valmistelun itse asiaan: ihmisiin ja palveluihin

Tiedote 16.3.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveyspolitiikasta vastaava kansanedustaja Sari Sarkomaa iloitsee eilen julkaistusta valinnanvapauden väliraportista. Valinnanvapausselvitys ohjaa osin sivuraiteille ja hallintohimmeleihin eksynyttä sotea olennaiseen eli ihmisiin ja palveluihin.

- Tuore selvitys on professori Brommelsin työryhmältä hyvää työtä ja hyvä pohja jatkotyölle. Valinnanvapaus ottaa nyt selkeitä askelia eteenpäin. Ja samalla koko sote, Sarkomaa toteaa.

- Ihmisten valinnanvapauden ydin on nykyistä nopeampi ja yhdenvertainen pääsy palveluihin sekä palveluiden laadun parantuminen. Valinnanvapauden laajentaminen on loikka pois järjestelmäkeskeisyydestä kohti ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin yhdenvertaisesti riippumatta rahapussin paksuudesta, edustaja Sarkomaa muistuttaa.

Kokoomus on ollut valinnanvapauden edistämisessä aloitteellinen.

Sarkomaa kommentoi tänään Suomen Toivo -ajatuspajan seminaarissa puhuessaan professori Mats Brommelsin puheenvuoroa ja sanoi, että vielä ei ole viisasta valita yhtä mallia vaan käydä keskustelu, mitä kriteerit on mallin täytyttävä.

Puheessaan Sarkomaa totesi, että Suomen mallin on oltava edistyksellinen. Muut pohjoismaat ovat luoneet enemmän lääkärilähtöisiä malleja, mutta Suomen mallin tulee olla moniammatillinen valinnanvapausmalli, joka hyödyntää koko korkeasti koulutetun sote-henkilöstön osaamista.

- Valinnanvapausmallin on oltava sellainen, että ei betonoida rakenteita. Idea on, että valinnanvapaus muokkaa ihmisen näkökulmasta rakenteita ja toimintatapoja. Kriteereissä ei tule vaatia isoja investointeja tuottajalta, ja oltava sellaiset, että yhden henkilön yritys, toimiva järjestö, julkinen osaaminen tai erilaisten hoivaideoiden luomiseen keskittyvä erikoistunut hoivayritys sekä uudet toimijat pääsevät tasaveroisesti mukaan, sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa muistuttaa, että kolmanneksi uudistuksessa on toteuttava tiedon integraatio ja eri toimijoiden verkostoituminen.

- Palvelut integroidaan ihmisen ympärille. Näin palveluita ei enää tulevaisuudessa nähdä niinkään mekaanisesti raskaina rakenteita ja seininä. Julkisen järjestäjän vastuu on tässäkin se ratkaiseva. Tiloihin ei ole syytä sitoa toimintaa on malli mikä tahansa. On hyvä todeta, että digitalisaatio ja esimerkki erilaiset mobiilipalvelut ovat mullistava mahdollisuus uudistaa sote-järjestelmää, summaa Sarkomaa.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033