Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa kummastelee SDP:n pelottelua ja tylyä tyrmäystä ihmisten valinnanvapaudelle

Tiedote 17.3.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää kummallisena sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haataisen (sd) pelottelua ja tyrmäystä liittyen professori Mats Brommelsin työryhmän väliraporttiin. Haatainen kommentoi Helsingin Sanomille keskiviikkona 16.3. sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta.

- Haatainen väittää, että valinnanvapauden laajentaminen osana sote-uudistusta johtaisi kaaokseen. Väite on kova. Mitään kunnollisia perusteluja ei Haatainen pelottelulleen kertonut. SDP:n Ruotsin esimerkin hokeminen perusteluksi ja valinnanvapauden tyrmäämiseksi ontuu pahemman kerran, sanoo Sarkomaa.

Ruotsissa kaikki puolueet kannattavat valinnanvapautta, joka on hiljattain laajennettu myös erikoissairaanhoitoon. Suomen kuluttaja - ja kilpailuvirasto on Ruotsin mallia tutkiessaan todennut, että Ruotsin kokemusten valossa valinnanvapauden vaikutukset näkyvät aluksi varmimmin palveluiden saatavuuden sekä asiakaslähtöisyyden paranemisena.

- Tässä valossa Haataisen täystyrmäystä on mahdoton ymmärtää. Uutinen on se, että SDP ja Haatainen sanovat selvästi ei valinnanvapauden laajentamiselle osana sote-uudistusta. Samoin Haatainen sanoo ei hallituksen ajamalle valinnanvapausjärjestelmälle, jossa palveluja tuottaisivat myös järjestöt ja yritykset. Tähän asti SDP on kierrellen kritisoinut ihmisten valinnanvapautta ja vaikuttamismahdollisuuksien lisäämistä. Nyt SDP antoi täyden tyrmäyksen, Sarkomaa jatkaa.

Sarkomaa muistuttaa, että suomalaisista tutkimusten mukaan jopa 90 % haluaa valita palveluntuottajansa itse.

- Ihmisille on sama kuka palvelun tuottaa, kunhan se on tarpeeseen vastaavaa ja laadukasta. Isossa osassa Eurooppaa valinnanvapaus on toteutettu lainsäädännöllisillä ratkaisuilla. Myös potilasdirektiivi velvoittaa Suomea etenemään valinnanvapausasiassa. Päinvastoin kuin SDP puolustaa Kokoomus vahvasti valinnanvapautta, joka on mittava mahdollisuus uudistaa palvelujen ihmisten näkökulmasta ja irrottautua järjestelmäkeskeisyydestä, sanoo Sarkomaa.

- Valinnanvapauden ydin on vahvistaa peruspalveluja ja turvata oikea-aikainen sekä tasa-arvoinen pääsy verovaroin järjestettyihin palveluihin. Emme voi jäädä tuijottamaan vanhoja rakenteita, sillä tällä hetkellä suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut eivät vastaa tavoitteeseen tasavertaisista palveluista. Esimerkiksi terveyskeskusjonoissa viikkotolkulla odottamat eläkeläiset, lapsiperheet ja työttömät on irvikuva tasavertaisesti terveyspolitiikasta, johon on saatava muutos. Siksi sote-uudistus on tehtävä ja sen osana Suomeen sopiva oma valinnanvapausmalli, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033