Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 3/2016

Terveiset eduskunnasta!

Edessä on poikkeuksellisen haastava politiikan kevät. Vahvan lisävärinsä politiikkaan tuovat lähestyvät puoluekokoukset puheenjohtajavalintoineen. Kokoomus kokoontuu kokoukseensa Lappeenrannassa 9.-11. kesäkuuta.

Suomen kannalta oli välttämätöntä, että hallitus piti kehysriihessä kiinni vastuullisesta talouspolitiikan linjasta ja neljän miljardin säästöuralla pysymisestä. Kokoomuksen eduskuntaryhmä toimi talouspolitiikan uskottavuuden takuupuolueena. Me kokoomuslaiset pidimme myös kiinni siitä, että kokonaisveroaste ei nouse eikä työn verotus kiristy.

Osaltani urakoin kokoomusjoukkueessa sen eteen, ettei koulutukseen ei tehdä uusia säästöjä. Tämän lisäksi onnistuimme sopimaan mittavista lisäpanostuksista korkeakouluihin. Vuosina 2017–2018 toteutetaan noin 105 miljoonan euron panostus korkeakouluopetuksen digitaalisiin oppimisympäristöihin ja ympärivuotisen opiskelun edellytysten parantamiseksi sekä nuorten tutkijoiden tieteen tekemisen edistämiseksi.

Helsinkiläisten kansanedustajana iloitsen, että saimme valtion panostuksen Raide-Jokeriin. Tuki Raide-Jokerille on tärkeää joukkoliikenteen kehittämiselle ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiselle. Pääkaupunkiseudun menestyminen on elintärkeää koko Suomen hyvinvoinnille.

Leikkauspäätökset eivät ole mukavia mutta välttämättömiä velkaantumisen katkaisemisessa. Kehysriihen tärkein anti oli tietenkin toimet uusien työpaikkojen ja yrittäjyyden edellytysten puolesta sekä talouden pyörien vauhtiin saattamiseksi. Suomalaisten kannalta on tärkeintä, että yhä useampi osallistuu työelämää. Se on paras tapa purkaa kestävyysvajetta ja rakentaa hyvinvointia. Ensi viikolla julkistetaan uusia työllisyystoimia sekä yrittäjyyttä edistäviä ratkaisuja.

Terveysalan kasvustrategian vauhdittaminen on tärkeä osa eduskuntatyötäni ja kokoomuksen työlinjaa. Oli merkittävää, että kehysriihessä saimme läpi päätöksen, että Suomeen perustetaan genomikeskus, jolla tavoitellaan Suomen kehittymistä edelläkävijämaaksi ja kansainvälisesti halutuksi yhteistyökumppaniksi genomitietoa hyödyntävälle terveydenhuollolle, huippututkimukselle ja globaalille liiketoiminnalle. Päätös tehtiin myös julkisten biopankkien toimintojen tehostamisesta yhteistyön varmistamisesta genomikeskuksen kanssa. Olen pitkään tehnyt työtä kansallisen syöpäkeskuksen vauhdittamiseksi. Oli loistavaa, että nyt saimme asiasta vihdoin päätöksen. Genomi- ja syöpäkeskuksen perustamiskustannuksiin kohdennetaan yhteensä 17 milj. euroa vuosina 2017–2020.

Sote-uudistus etenee aikataulussa 

Riihen yhteydessä tehtiin jatkolinjauksia myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ja sen osana valinnanvapauden edistämisestä. Suomalaisille tämä on hyvä uutinen. On työvoitto, että ajamani raha seuraa ihmistä -malli nyt etenee. Ehdotin ensimmäisenä mallia vuonna 2012 juuri peruspalvelujen vahvistamiseksi ja tasa- arvoisen hoidon turvaamiseksi.

Merkittävä uutinen on se, että saimme torpattua uuden verotason eli maakuntaveroa ei tule ainakaan tämän eduskunnan aikana. Olen tyytyväinen, että onnistuimme sopimaan Metropolialueen kunnille mahdollisuuden sote-erillisratkaisun. Kiritän Helsingin kuntapäättäjiä urakoimaan asian kanssa. Hallituspuolueet pääsivät sopuun. Nyt on pääkaupunkiseudun kuntien vuoro rakentaa yhteinen sote-näkemys.

Työstämme asiaa parlamentaarisessa soteryhmässä. Jatkotyössä kiritän hallitusta perusteellisten vaikutus- ja kustannusarvioiden tekemiseen, kuten samoin sote-henkilöstön osallistamiseen sote-uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa. Ihmiset tekevät palveluiden laadun.

Irti lääketokkurasta – lääkehoito tarkoituksenmukaiseksi

Valtion talouden tasapainottamistalkoissa kestävimmät tulokset ja aidot säästöt löytyvät rakenteita ja toimintatapoja uudistamalla. Olin tyytyväinen, että saimme hallitusneuvotteluissa sovittua rationaalisenlääkehoidon toimeenpano-ohjelmasta. Kirjasimme myös tavoitteeksi selkeän tahdon vahvistaa lääkehoidon kokonaisarviointia (LHKA). Tarkoituksena on parantaa potilaan kokonaisvaltaisen hoidon toteutumista ja ihmisten toimintakykyä sekä luoda edellytykset kustannustehokkaalle lääkehoidolle. Käyttämätöntä voimavaraa on apteekkien ottamisessa tiiviimmäksi osaksi sote-palvelutuotantoa. Apteekin henkilöstö on se, joka tapaa asiakkaansa nykyisin useammin kuin lääkäri potilaansa.

Torjuimme epäinhimilliset yli 75-vuotiaisiin vammaisiin kohdistuvat säästöt

Vammaispalvelulaki pitkään odotettu positiivinen uudistus ja siitä onkin tehtävä osallisuutta ja yhdenvertaisuutta kaiken ikäisille vammaisille tukeva laki. Osana leikkauksia on STM:ssä suunniteltu vammaispalvelulakiin ikärajausta, jolla 75 vuotta täyttäneet vammaiset rajattaisiin vammaispalvelulain ulkopuolelle. Ikärajausta vammaisten henkilökohtaisen avun, kuljetuspalvelut sekä palveluasumisen toteutettaviksi sosiaalihuoltolain perusteella eli harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi. Leikkaus kohdistuisi kaikista heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, joilla ei välttämättä koko elämänsä aikana ole ollut esimerkiksi mahdollista työntekoon. Etsimme vaihtoehtoisia säästöjä niin, että ehdotamme muutos ei lisää valtion menoja.

Ehdokkaana HOK-Elannon vaaleissa #359

Olen HOK-Elannon vaaleissa mukana. Äänestämään pääsee 18.–29.4. numerolla 359. #LähiKauppa #SujuvaArki #KaupunkilaisenPalvelut #IhmiselleSopiva #Ekologisuus #Vastuullisuus #EsimerkillinenTyönantaja

Tavattavissa Kolmella Sepällä 9.4. klo 12–13

Olen mukana Kokoomuksen Naisten Helsingin piirin ja sen paikallisyhdistysten tapahtumassa Kolmen Sepän patsaalla lauantaina klo 12.00–13.00. Tervetuloa tapaamaan.

Kutsu eduskuntaan varhaiskasvatusiltaan 19.4. 

Järjestän keskustelutilaisuuden valmisteilla olevista varhaiskasvatuksen perusteista tiistaina 19.4. klo 17.00–19.00 eduskunnan kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3). Avoimessa keskustelutilaisuudessa pohditaan, mikä muuttuu päivähoidossa ja varhaiskasvatuksesta. Opetushallitus valmistelee varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, jotka hyväksytään syksyllä 2016.

 
Sunnuntaimarkkinat

 

 

 

 

 

Olin paikalla tapaamassa ihmisiä kokoomuksen sunnuntaimarkkinoilla 3.4., joissa oli paljon asiaa Helsingistä ja Suomesta sekä mukavia kohtaamisia.

Keväisin terveisin

Sari Sarkomaa