Siirry sisältöön

Kevätterveiset eduskunnasta!

Edessä on poikkeuksellisen haastava politiikan kevät. Eduskuntatyössä kaikkein tärkeimpiä ovat toimet, joilla edistetään työpaikkojen syntyä ja yrittäjyyttä. Suomen kannalta oli välttämätöntä, että hallitus piti kehysriihessä kiinni vastuullisesta talouspolitiikan linjasta, neljän miljardin säästöuralla pysymisestä ja talouspolitiikan uskottavuudesta. Olen tyytyväinen, että onnistuimme tavoitteessa turvata se, ettei kokonaisveroaste nouse eikä työn verotus kiristy.

Onnistuimme myös siinä, ettei koulutukseen tehdä uusia leikkauksia. Sovimme lisäpanostuksista korkeakouluihin. Vuosina 2017–2018 toteutetaan noin 105 miljoonan euron lisäpanostus korkeakouluopetuksen digitaalisiin oppimisympäristöihin, ympärivuotisen opiskelun edellytysten parantamiseksi ja nuorten tutkijoiden tieteen tekemisen edistämiseksi. Tämän vuoden valtion budjettiin perusopetuksen laadun kehittämisen rahoihin lisättiin eduskunnassa esityksestäni lisävoimavaroja ja käyttötarkoitusta muutettiin niin, että rahaa saa tänä vuonna käyttää myös opettajien palkkaamiseen ja ylisuurten ryhmäkokojen kitkemiseen. On tärkeää, että opettajalla on riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle.

Helsinkiläisten kansanedustajana iloitsen, että saimme valtion panostuksen Raide-Jokeriin. Tuki Raide-Jokerille on tärkeää joukkoliikenteen kehittämiselle ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiselle. Pääkaupunkiseudun menestyminen on elintärkeää koko Suomen hyvinvoinnille.

Leikkauspäätökset eivät ole mukavia, mutta välttämättömiä osana velkaantumisen katkaisemisessa. Kehysriihen tärkein anti oli tietenkin toimet uusien työpaikkojen ja yrittäjyyden edellytysten puolesta sekä talouden pyörien vauhtiin saattamiseksi. Suomalaisten kannalta on tärkeintä, että yhä useampi osallistuu työelämää. Se on paras tapa purkaa kestävyysvajetta ja rakentaa hyvinvointia.

Terveysalan kasvustrategian vauhdittaminen on tärkeä osa eduskuntatyötäni. Oli merkittävää, että kehysriihessä saimme läpi päätöksen, että Suomeen perustetaan genomikeskus, jolla tavoitellaan Suomen kehittymistä edelläkävijämaaksi ja kansainvälisesti halutuksi yhteistyökumppaniksi genomitietoa hyödyntävälle terveydenhuollolle, huippututkimukselle ja globaalille liiketoiminnalle. Päätös tehtiin myös julkisten biopankkien toimintojen tehostamisesta ja yhteistyön varmistamisesta genomikeskuksen kanssa. Olen pitkään tehnyt työtä kansallisen syöpäkeskuksen vauhdittamiseksi. Oli loistavaa, että nyt saimme asiasta vihdoin päätöksen. Genomi- ja syöpäkeskuksen perustamiskustannuksiin kohdennetaan yhteensä 17 milj. euroa vuosina 2017–2020.

Lähiviikkoina ratkaistaan myös Fimean kohtalo ja sen eteen teen työtä, että Fimean pakkoalueellistamispäätös purettaisiin. Se on täysin välttämätöntä maamme lääkelain turvaamisen kannalta.

Riihen yhteydessä tehtiin jatkolinjauksia myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta ja sen osana valinnanvapauden edistämisestäSuomalaisille tämä on hyvä uutinen. On työvoitto, että ajamani raha seuraa ihmistä -malli nyt etenee. Ehdotin ensimmäisenä mallia vuonna 2012 juuri peruspalvelujen vahvistamiseksi ja tasa- arvoisen hoidon turvaamiseksi. Uudistus on erityisen tärkeää lapsiperheille ja eläkeläisille.

Merkittävä uutinen on se, että saimme torpattua uuden verotason eli maakuntaveroa ei tule ainakaan tämän eduskunnan aikana. Saimme myös sovittua Metropolialueen kunnille mahdollisuuden sote-erillisratkaisuun. Nyt on pääkaupunkiseudun kuntien vuoro rakentaa yhteinen sote-näkemys. Työstämme sote-uudistusta viikottain parlamentaarisessa sote-ryhmässä, jonka jäsen olen. Jatkotyössä kiritän hallitusta perusteellisten vaikutus- ja kustannusarvioiden tekemiseen, kuten samoin sote-henkilöstön osallistamiseen sote-uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa.

Vastaanotan mielelläni palautetta ja ajatuksia helsinkiläisten hyvän arjen edistämiseksi ja kierrän mielelläni puhumassa helsinkiläisten eri tilaisuuksissa ja minulle voi laittaa kutsuja sähköpostitse. Minua voi myös tulla tapaamaan eri tilaisuuksiin, joista ilmoitan kotisivuillani. Järjestän keskustelutilaisuuden valmisteilla olevista varhaiskasvatuksen perusteista tiistaina 19.4. klo 17.00–19.00 eduskunnan kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3). Avoimessa keskustelutilaisuudessa pohditaan, mikä muuttuu päivähoidossa ja varhaiskasvatuksesta. Opetushallitus valmistelee varhaiskasvatussuunnitelman perusteita, jotka hyväksytään syksyllä 2016. Olet myös tervetullut Munkka keskustelee -tilaisuuteen maanantaina 2.5.2016 klo 17:30. kuulemaan ja keskustelemaan Helsingin ja Munkkiniemen ajankohtaisista asioista Café Torpanrantaan, Munkkiniemenranta 2. Olen myös HOK-Elannon vaaleissa mukana. Äänestämään pääsee 18.–29.4. numerolla 359. #LähiKauppa #SujuvaArki #KaupunkilaisenPalvelut #IhmiselleSopiva #Ekologisuus #Vastuullisuus #EsimerkillinenTyönantaja. Kirjoitan kerran kuussa politiikan kuulumisia eduskunnasta ja Helsingistä. Kirjeen saa tilattua kotisivuiltani tai ottamalla minuun muuten yhteyttä.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

sari.sarkomaa(at)eduskunta.fi

www.sarisarkomaa.fi