Siirry sisältöön

Sote-uudistuksen tavoite on vähentää terveysvakuutuksia – kela-korvauksille siirtymäaika

Tiedote 1.6.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmässä sote-politiikasta vastaava Sari Sarkomaa korostaa, että sote-uudistuksen onnistumisen yksi keskeinen kriteeri on se, että suomalaisten ottamien terveysvakuutusten määrä vähenee.

- Kyseessä on koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruskivestä ja pääosin verovaroin rahoitetun sosiaali- ja terveydenhuollon legitimiteetistä. Sote-uudistuksen kivijalka on, että vahva julkinen taho järjestää palvelut. Palveluja voi tuottaa julkisen vallan asettamissa puitteissa julkisen palvelutuottajan rinnalla niin yritykset kuin järjestöt.

Sote-uudistus tehdään nimenomaan siksi, että pääosin verorahoin rahoitetut julkisen vallan järjestämät sote-palvelut olisivat tasavertaisesti kaikkien saatavilla.

Sarkomaa pitää viisaana, että sairausvakuutuksen eli kela-korvauksen poistoa ei tehdä yhtäkkiä ilman siirtymäaikaa. Sarkomaa kommentoi eilen julkaistua professori Mats Brommelsin selvitysmiestyöryhmän raporttia, jossa esitetään sairausvakuutuskorvausta lopetettavaksi.

- Osana tuoreen Brommelsin selvitystyöryhmän raportin jatkotyöstöä, on löydettävä kestävät ratkaisut nykyisin sairausvakuutuskorvauksella tuettujen, mutta muuten pääosin ihmisten omavastuulla rahoitettujen, esimerkiksi silmälääkäri- ja gynekologikäyntien järjestämiseen, painottaa Sarkomaa.

Sarkomaan mielestä on välttämätöntä, niin kansanterveydellisesti että sote-järjestelmän uskottavuuden ja tasa-arvoisuuden kannalta, että niitä ei jätetä puhtaasti yksityisen sektorin ja täysin ihmisten itsensä maksettavaksi. Vaikka sairausvakuutuskorvaus on ollut vuosi vuodelta pienempi, on se mahdollistanut palveluiden käytön pienituloisillekin ja kannustanut kansanterveydellisesti ihmisiä edistämään terveyttään.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033