Siirry sisältöön

Tupakkalain uudistus harppaus kohti Savutonta Suomea

Lehdistötiedote 2.6.2016
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Sari Sarkomaa, Sanna Lauslahti ja Sari Raassina ovat tyytyväisiä uuden tupakkalakiuudistuksen etenemiseen eduskunnassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi tänään lakia koskevan mietinnön. Uudistus on edustajien mukaan harppaus kohti savutonta Suomea. Tavoite tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumiseen vuoteen 2030 mennessä on uudistuksen myötä jälleen lähempänä. Kokoomuskolmikko pitää kansanterveydellisesti merkittävänä, että niin hallituksen tupakkalakiesityksessä kuin valiokuntatyössä vahvistettiin lasten terveydensuojelua.

- Suomi on ollut tupakkapolitiikan edelläkävijä jo neljä vuosikymmentä. 2000-luvulla tupakointi on trendinomaisesti entisestään vähentynyt, mutta tupakka on edelleen valtava kansanterveydellinen ongelma, sote-kolmikko alleviivaa.

Eduskuntakäsittelyn kuluessa hallitus täydensi lakiesitystään kiellolla tupakoida autossa, jossa on alle 15-vuotiaita lapsia. Passiivinen altistuminen tupakansavulle on haitallista lasten terveydelle. Lakiesityksessä viitatun tutkimuksen mukaan autossa tupakointi nostaa tupakansavupitoisuuden savuisimpien ravintoloiden tasolle. Savulle altistumisen on todettu muun muassa vahingoittavan lasten valtimoita ja lisäävän astman, allergisen nuhan ja keuhkoputkentulehdusten yleisyyttä.

- Hallitukselle suuri kiitos täydentävästä esityksestä! Kokoomuksen edustajina olemme pitkään ja järjestelmällisesti vaatineet kieltoa tupakoida autossa, kun mukana on lapsia. Kiellolla on suuri symbolinen vaikutus siihen, että näytetään selvästi, että yhteiskunta ei hyväksy lasten terveyden vaarantamista altistamalla heitä tupakansavulle, Sarkomaa toteaa.

Tupakkalain uudistuksessa perinteisen tupakan lisäksi savuttomia tupakkatuotteita ja tupakan vastikkeita säännellään entistä kattavammin. Sääntelyllä pyritään terveysriskien hallintaa sekä ehkäisemään tupakkatuotteiden käytön lisääntymistä erityisesti nuorten keskuudessa.

- Nikotiinituotteet ovat koukuttavia kaikissa muodoissaan. Vaikka perinteinen tupakka vaarallisinta, myös muilla nikotiinituotteilla on haittoja ja ne kaikki aiheuttavat vahvaa riippuvuutta. Lainsäädännön on elettävä ajassa ja tunnistettava myös uusimmat tuotteet, Raassina sanoo.

- Tupakkalainsäädännön on kehityttävä jatkossakin, jotta savuton Suomi on mahdollinen. Uudistuksessa alle 18-vuotiailta kielletään nikotiininesteiden hallussapito, mutta kiellon rikkomista ei seuraa rangaistusta. Tämä vastaa nykyisin voimassa olevaa tupakkatuotteiden hallussapitokieltoa, joka säilyy ennallaan. Tulevaisuudessa on aiheellista pohtia myös takavarikointiin liittyvää sääntelytarvetta, Lauslahti toteaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
Puh. 050 511 3033

Sanna Lauslahti
Puh. 050 512 2380

Sari Raassina
Puh. 050 5232 808