Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 6/2016

Tervehdys eduskunnasta!

Eduskunnan syysistuntokausi alkoi eilen. Heinäkuun purjehdusloma latasi akut ja takana on jo työntäyteinen elokuu.

Tässä viestissä:

  • Syksyn työt käynnissä
  • Valtiovarainministerin toivoa tuova työnäyte
  • Päivähoitomaksut ja perhevapaat uusiksi
  • Itämeren puolesta
  • Helsinki -kierrokset jatkuvat

Syksyn työt käynnissä

Syksyn ja koko eduskuntakauden keskeisin asia on ratkaistava vaimean kasvun ja korkean työttömyyden ongelma. Samaan aikaan on kyettävä luomaan uutta kasvua, osaamista ja pitämään huolta heikompiosaisista. Mitä useampi meistä suomalaisista on töissä, sitä kestävämmin pääsemme pois velan ja leikkausten tieltä.

Oli hyvä, että hallitus sai budjettiriihessä sovittua työllisyyttä ja kasvua edistävästä veroratkaisusta. Reilua oli, että veroratkaisu koskee yhtälailla eläkeläisiä. Budjettiesityksessä on useita tervetulleita uudistuksia, kuten kotitalousvähennyksen laajentaminen ja maksuperusteiseen tilitykseen arvonlisäverotuksessa siirtyminen, joka helpottaa yrittäjien maksuvalmiutta ja korjaa verotuksen epäoikeudenmukaisen valuvian.

Valtiovarainvaliokunnassa aloitamme hallituksen budjettiesityksen käsittelyn. Suuria linjoja on arvioida budjettiesityksen vaikutukset työllisyyteen ja talouskasvuun sekä tietenkin pääkaupunkiseudun asumis- ja elinkustannusten kehitykseen. Tavallisella helsinkiläisellä pitää olla mahdollisuus asua kotikaupungissaan. Pienempiä, mutta ei vähäisiä, tehtäviä on useita. Eduskunnassa on esimerkiksi ratkaistava hallituksen tekemättä jättämä päihdeäitien kuntoutuksen rahoitus.

Tietenkin sote-uudistus on iso osa eduskuntatyötäni. Vedän kokoomuksen ryhmää, jossa valmistellaan uudistukseen kokoomusnäkemykset. Lokakuussa käynnistyy kuntoutuksen kokonaisuudistus komiteatyönä, jossa olen kokoomuksen edustajana. Oikea-aikaisen kuntoutuksen ja kaiken ikäisten liikunnan edistäminen on innostavaa.

Kelan pääjohtajan valintaprosessi on johdollani käynnissä. Nykyinen pääjohtaja Liisa Hyssälä jää eläkkeelle vuoden lopussa.

Valtiovarainministerin toivoa tuova työnäyte

Valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla tehty budjettiesitys on toivoa tuova työnäyte. Budjettiesityksen olennaista antia on yrittäjyyttä edistävät toimet. Budjetin toimet ovat alkua, jolle Kiky-sopimus ja valmisteilla oleva työllisyyspaketti ovat jatkoa. Näiden lisäksi lisätoimia on valmisteltava ripeästi. Joka kivi on käännettä työlinjan nimissä.

Budjettiesitykseen sisältyvä äitien työnantajille maksettava kertakorvaus on todellinen työvoitto. Kertakorvauksella tasataan vanhemmuudesta työnantajalle aiheutuvia kustannuksia. Tämä on merkittävä työelämän tasa-arvoa ja yrittäjyyttä edistävä toimi.

Ensi vuoden budjetissa on mittavia talouden tasapainottamistoimia, mutta myös meidän kokoomuslaisten neuvottelijoiden hallitusneuvotteluissa sopimia lisäpanostuksia mm. omaishoitoon ja koulutuksen kehittämiseen. Budjettiesitys kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Ensi vuonna suomalaiset kirjallisuuden tekijät saavat vihdoin asianmukaista lainauskorvausta kirjastojen lainoista. Lainauskorvauksilla on tekijänoikeuskorvauksina paitsi kulttuuria myös talouskasvua edistävä vaikutus. Näin etenee meidän sivistyskansanedustajien pitkäaikainen tavoite.

Olen urakoinut myös kansallisen rokoteohjelmamme täydentämiseksi vesirokkorokotteella ja nyt rokoterahat on aloitteestamme valtiovarainministerin toimesta esitykseen lisätty. Se on kansanterveys- ja työllisyysteko sekä investointi, joka tuo säästöjä.

Päivähoitomaksut ja perhevapaat uusiksi

Työllisyyden, tasa-arvon ja ihmisten arjen kannalta oli välttämätöntä, että hallitus veti pois keskituloisia kurittavan päivähoitomaksujen korotusehdotuksensa. Ehdotuksesta viedään vain eteenpäin yksinhuoltajaperheiden maksuhuojennukset. Hallitus otti kopin meidän kokoomuksen sote-kolmikon vaateista. Peruttu esitys oli ristiriidassa perheellisten työllistymisen edistämisen kanssa. Päätöksellä turvataan työn kannattavuus ja otetaan askel kannustinloukkujen purkutyössä, joka käynnistyy toden teolla syksyllä.

Päivähoitomaksukorotukset olisivat olleet erityisesti pääkaupunkiseudulla kasvun este. Keskituloisten sietämättömän suuria asumis- ja elinkustannuksia ei ole vara korottaa. Maksukorotuksista olisi aiheutunut Helsingin korkeiden asumiskustannusten kanssa kamppaileville perheille talousvaikeuksia, kun pienten lasten perheiden talous on jo muutenkin tiukoilla mm. suurten asuntolainojen ja korkeiden vuokrien takia.

Päätös on hyvä ennen kaikkea lasten kannalta. Varhaiskasvatus on koulutusjärjestelmämme vaikuttavimpia ja tasa-arvoa eniten lisääviä osia, minkä vuoksi on tärkeätä tukea lasten mahdollisimman suurta osallistumista varhaiskasvatukseen. Vaikka hallitus ei saanut puristettua ehdottamaani päätöstä aloittaa vanhempainvapaajärjestelmä, on tämä päätös lähiaikoina tärkeä tehdä. Aikansa elänyt järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän tasa-arvoa sekä vanhemmuuden jakamista.

Itämeren puolesta

Olin vastaanottamassa kansalaistorilla lasten protestin Itämeren puolesta. Kovasta työstä huolimatta Itämeri on maailman saastuneimpia merialueita. Helsinki on viime vuosina ollut esimerkillinen toimija Itämeren suojelutyössä, mutta parannettavaakin löytyy. Esimerkiksi rantojamme roskaavat retkeilijät ja erityisesti louhintatyömailta peräisin oleva rakennusjäte. Muovi sisältää runsaasti ympäristömyrkkyjä, jotka pahimmillaan voivat kerääntyä meren eliöstön kautta ihmisten ravintoketjuun. Tähän on saatava stoppi.

Intohimoisena Itämeren suojelijana oli ilo viedä lapsille uutinen, että vihdoin Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on saanut sovittua risteilyaluksille kiellon päästää käymäläjätevesiä kotimereemme. Tämä on askel Itämeren pelastamiseksi.

Helsinki-kierrokset jatkuvat

Elokuun juhlista mukavampia olivat Vuosaaren Venetsialaiset, joiden avaajana oli ilo toimia. Juhlimisen lomassa helsinkiläiset kävivät tuomassa toiveita kotikaupungin kehittämiseksi. Yleiskaava herätti erityisesti kysymyksiä. Tarvitsemme kotikaupunkiimme kipeästi lisää kohtuuhintaista asumista. Sietämättömän korkeiden asuntojen hintojen nousupainetta on saatava padottua. Rakentaminen on tehtävä luontoa kunnioittaen ja viheralueitamme vaalien.

Olen tavattavissa lauantaina 10.9. klo 13.00–14.00 kokoomuksen teltalla, ravintola Vltavan edustalla. Tervetuloa tapaamaan.

Sari Helsingin VenetsialaisissaVastaanotan mielelläni palautetta ja ajatuksia Helsingin kuin Suomen asioista.

Hyvää alkanutta syksyä!

Sari Sarkomaa