Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 8/2016

Arvoisa vastaanottaja,

Eduskunnassa on meneillään loppukiri ensi vuoden talousarvion käsittelyssä. Valmista on saatava jouluksi. Olemme käsitelleet valtion budjettia valtiovarainvaliokunnassa jo kahdeksantena laihana vuonna finanssikriisin jälkeen. Hallituksen talouspolitiikka on kompromissi velkaantumiskehityksen taittamisen ja kotimaisen kysynnän sekä ostovoiman tukemisen välillä.

Toivoa antavaa on taloudessa esiintyvä myönteinen värinä ja monien investointien käynnistyminen. Kasvuarvion etumerkki on positiivinen, mutta luku on auttamatta liian pieni. Suomen talouden ongelmat ovat rakenteissa ja kilpailukyvyssä. Siksi Suomea on uudistettava ja edettävä tiukasti hallitusohjelman viitoittamalla tiellä.

Työllisyystavoite uhkaa tähänastisen kehityksen valossa jäädä saavuttamatta ja velkaantuminen taittamatta ilman lisätoimia. Työrukkaset on hallituksen ja eduskunnan pidettävä tiukasti käsissä.

Olen tyytyväinen, että valtiovarainvaliokunnassa onnistuimme tiukoissa talousraameissa kohdentamaan noin 40 miljoonaa valikoituihin kohteisiin. Merkittävimmät lisäykset, noin 12 miljoonaa, teimme koulutukseen, sivistykseen ja kulttuuriin.

Eduskunnassa talousarvioon tehtiin muutokset meidän valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden edustajien neuvotteluiden perusteella. Vastaan kokoomuksessa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön pääluokkien neuvotteluista.

Tässä viestissä:

  • Eduskunnassa lisäsimme täsmäpanostuksia koulutukseen
  • Tuntuvat lisäykset sote-tutkimukseen
  • Eduskunta turvasi äitien päihdepalvelut seitsemännen kerran
  • Perhevapaauudistus heti valmisteluun
  • Robotiikalla hoitajan aikaa ihmiselle
  • Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto

Eduskunnassa lisäsimme täsmäpanostuksia koulutukseen

Onnistuin neuvotteluissa saamaan läpi tavoitteemme varhaiskasvatuksen kehittämisrahasta. Raha on tarkoitettu uusien valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelmien käyttöönottoon sekä henkilöstön täydennyskoulutukseen. Linjasimme valiokunnan mietinnössä, että varhaiskasvatuslain uudistaminen on vietävä loppuun ja saatava kokonaisuudessaan ajan tasalle.

Sovimme neuvotteluissa myös lisäyksen perusopetuksen kehittämisrahoihin. Suomen tulevaisuuden kannalta on kaikkein olennaisinta varmistaa, että varhaiskasvatus ja perusopetus antavat kaikille lapsille riittävät tiedot ja taidot sekä innostuksen oppia uutta niin, että ne kantavat jatko-opintoihin ja läpi elämän.

Teimme myös lisäyksen kerhotoiminnan kehittämiseen ja volyymin turvaamiseen. Lisäys lähes tuplasi kerhojen määrärahat. Koulujen kerhot ovat hyvä keino tavoittaa erityisesti niitä lapsia, joilla ei esimerkiksi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi ole muuten mahdollisuutta harrastaa säännöllisesti. Kerhot ovat myös täsmätoimi kitkeä lasten liikkumattomuutta ja ehkäistä syrjäytymistä.

Tuntuvat lisäykset sote-tutkimukseen

Olen tyytyväinen, että neuvotteluissa esittämäni tavoite kasvattaa yliopistotasoisen terveydenhuollon tutkimuksen määrärahoja toteutui. Sovittu 5 miljoonan euron lisäys on tuntuva nostaen ensi vuoden määrärahan 20 miljoonaan euroon. Tämän päivän tutkimus merkitsee huomisen hyvää ja kustannustehokasta hoitoa.

Sovimme myös määrärahasta hoitotyön tutkimukseen sekä sosiaalialan kehittämiskeskuksille. Tutkittua tietoa tarvitaan mm. palveluiden vaikuttavuudesta, palvelutarpeen arvioinnista sekä palveluiden kustannustehokkaasta järjestämisestä.

Eduskunta turvasi äitien päihdepalvelut seitsemännen kerran

Pelastimme valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostossa seitsemännen kerran päihderiippuvaisten äitien kuntoutuspalvelut lisäämällä ensi vuoden talousarvioon 1 750 000 euroa päihdeäitien hoidon turvaamiseen. Lisäys oli pieni, mutta inhimillisesti suuri, päihderiippuvaisten äitien kuntoutuksen pelastamiseksi.

Perhevapaauudistus heti valmisteluun

Uudistustahtoisen hallituksen on viisasta käynnistää aikansa eläneen ja perheitä eriarvoisesti kohtelevan perhevapaajärjestelmän uudistamistyö. Tätä työtä ei ole viisasta siirtää seuraavalle vaalikaudelle. Teemme työtä sen eteen, että työ käynnistettäisiin ja että hallituksen puolivälitarkastuksessa voitaisiin linjata perhevapaauudistuksen päälinjat. Olen mukana kokoomuksen ryhmässä, jossa valmistelemme perhevapaa kantamme. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet, vanhemmuudessa isät ja äidit.

Robotiikalla hoitajan aikaa ihmiselle

Hallituksen on valmisteltava ripeästi toimia, joilla vauhditetaan teknologian ja robotiikan käyttöönottoa. Tuen ehdotusta valmistella sosiaali- ja terveysalan strategia robotiikalle ja digitalisaatiolle. Teknologia on mittava mahdollisuus muuttaa työnteon tapoja ja sisältöä sekä lisätä hoidon laatua, mielekkyyttä ja tuottavuutta.

STM uudistaa parhaillaan laatusuositusta hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi. Pidän tärkeänä, että vanhustenhuollon laatusuosituksien uudistamisessa vauhditetaan teknologian hyödyntämistä vanhusten hoidon, hoivan ja kuntoutuksen laadun varmistamisessa. Johtamani kokoomuksen sosiaali- ja terveysvaliokuntatyöryhmä vaikuttaa aktiivisesti laatusuosituksen valmisteluun. Ajatukset ja toiveet ovat tervetulleita.

Työtä teemme myös johtamassani sote-sisältöryhmässä, että hallituksen valinnanvapausmalli saadaan julkaistua mahdollisesti vielä ennen joulua. Sote-uudistus on tärkeä jokaiselle suomalaiselle ja siksi sitä on päämäärätietoisesti vietävä eteenpäin.

Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto

Taakse jäävä vuosi on kulunut nopeasti. Ensi vuonna itsenäinen Suomemme täyttää 100 vuotta. On ilo, että meillä on tähän aikaan, jossa on monia kiperiä kysymyksiä, sopiva tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Oli presidentiltämme hieno valinta, että tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotto nosti esille suomalaisia vahvuuksia. Meidän tulee jatkossakin säilyttää usko vahvuuksiimme ja suomalaiseen työhön, yrittämiseen ja osaamiseen.

 Itsenäisyyspäivä_2016

 

 

 

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2017!

Joulu on ennen kaikkea yhdessäolon juhlaa. Paras lahja läheisille on antaa heille aikaa. Tänä vuonna tein lahjoituksen Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan: https://roosanauha.syopasaatio.fi/

Lämmintä joulumieltä Sinulle ja läheisillesi toivottaen

Sari Sarkomaa