Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 2/2018

Arvoisa vastaanottaja,

Valtiopäivien avajaiset olivat tänä vuonna poikkeuksellisen juhlavat. Valtiopäivät avattiin vastavalitun tasavallan presidentti Niinistön ja Kokoomuksen puhemiehen Paula Risikon voimin. On toivoa antavaa, että viimeisiin valtiopäiviin ennen vaaleja työhön ryhdyttäessä talous ja työllisyys kasvavat. Talouskasvu ei kuitenkaan korjaa rakenteita vaan uudistukset on tehtävä meidän poliitikkojen toimesta. Tavoitteemme 72 % työllisyysasteesta vaatii merkittäviä lisätoimia.

Hallituksen pitää kirittää tahtiansa, jotta saamme yhdessä sovitut uudistukset eduskuntaan ajoissa. Valiokunnilla tulee olla aikaa käsitellä lait huolella. Kaupunki- ja ympäristöpolitiikka sekä sivistyspolitiikka ovat myös asioita, joissa hallituksen tulee tehdä enemmän ja paremmin. Eduskunnan käsittelyssä on tänä keväänä merkittäviä koulutukseen liittyviä lakeja mm lukio- ja varhaiskasvatuslaki.  Sovimme eduskuntaryhmässä, että toimin jatkossa myös sivistysvaliokunnan jäsenenä.

Tässä kirjeessä:

  • Muovi ei kuulu Itämereen
  • Suomi nousee viisaalla ja vahvalla kaupunkipolitiikalla
  • Työ ja perhe jokavanhemman oikeus
  • Laadukas saattohoito turvattava kaikille
  • Eläinsuojelulakiluonnoksen kipupisteet korjattava
  • Suomesta syövän hoidon mallimaa – 2020
  • Tule kanssani juoksemaan hyvän asian puolesta!
  • Tervetuloa keskustelemaan varhaiskasvatuslain uudistamisesta

Muovi ei kuulu Itämereen

Näkyvän muoviraaka-aineita lisäksi mikromuovia on arvioitu valuvan Itämereen 40 tonnia vuosittain. Kiritän ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista ripeisiin toimiin mikromuovin valumisen estämiseksi luontoon ja ravintoketjuumme. Mikromuovia löytyy jo mm. Itämeren kaloista.

Suomi nousee viisaalla ja vahvalla kaupunkipolitiikalla

Suomen taloutta ei saada rakenteellisesti kestävälle tasolle ilman vahvaa kaupunkipolitiikkaa. Aluetaloudellisten tutkimusten perusteella tiedetään, että kaupungistumisen, talouskasvun ja tuottavuuden välillä on positiivinen yhteys. Kasvua syntyy juuri korkeakoulukaupungeissa, jotka vetävät puoleensa yrityksiä, työvoimaa ja kansainvälisiä osaajia.

Olen vaatinut hallitukselta Selontekoa metropoli- ja kaupunkipolitiikasta. Selonteko on keino läpivalaista metropolialueen ja suurimpien kaupunkien merkitys Suomen kansantaloudelle ja kasvulle sekä valaa rohkeutta hallitukseen panostaa etenkin pääkaupunkiseutuun Suomen kasvun ja hyvinvoinnin veturina. Mahdollisen maakuntauudistuksen vaikutukset kaupunkeihin tulee arvioida. Elinvoimaisuudesta ja elinkeinopolitiikan onnistumisesta tulevat myös verorahat sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittamiseen.

 Työ ja perhe jokavanhemman oikeus

 Perhevapaauudistuksen keskeytyminen täysin kesken perheministeri Saarikon toimesta oli mittava pettymys. Kokoomus olisi ollut valmis jatkamaan työtä, etsimään yhdessä luovia ratkaisuja perheille paremman perhevapaajärjestelmän rakentamiseksi. Perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia siksi tarvitaan joustoja ja vaihtoehtoja. Vanhemmuudessa tarvitaan isät ja äidit, työelämässä naiset ja miehet.

Nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä kohtelee eriarvoisesti erilaisia perheitä. Kokoomus haluaa modernisoida perhevapaat vastaamaan monimuotoisten perheiden, kuten adoptio-, yksinhuoltaja- ja sateenkaariperheiden, tarpeisiin.

Laadukas saattohoito turvattava kaikille

Olen jättänyt toimenpidealoitteen saattohoidon kirjaamiseksi lakiin. Ihmisten huoli hoidon ja hoivan laadusta elämän viimeisillä hetkillä on lisääntynyt. Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvän elämän lisäksi myös hyvään kuolemaan. On vakava epäkohta, että Suomesta puuttuu kokonaan saattohoitoon liittyvä lainsäädäntö. Nykyinen räikeä eriarvoisuus elämän loppuvaiheen hoidon laadussa ja saatavuudessa sekä kivunlievityksessä on kestämätön.

Suomesta yksilöllisen syövänhoidon mallimaa 2020

Johmamani eduskunnan syöpäverkosto järjesti Suomesta yksilöllisen syövänhoidon mallimaa 2020 –tilaisuuden yhteistyössä hankkeen avainhenkilöiden kanssa. Verkostomme tekee työtä sen eteen, että oikea-aikainen hoitoon pääsy ja syövän varhainen tunnistaminen on yhdenvertaisesti saatavilla. Tilaisuudessa vauhditimme myös terveysalan kasvustrategiaa ja tutkimusmäärärahojen turvaamista. Suomessa tehdään huippututkimusta syövän hoidossa.

Tule kanssani juoksemaan hyvän asian puolesta!

Haastan naiset juoksemaan hyvän asian puolesta Naisten Kympille sunnuntaina 27.5. Ja miehet tietenkin kannustusjoukkoihin.

Perustamalla keräyspotin juoksu-urakkasi yhteyteen annat toivoa rintasyöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Kerää lahjoituksia juoksusi kirittämiseksi lähipiiriltäsi ja vaikkapa kollegoiltasi. Keräämäsi tukipotti annetaan rintasyöpätutkimukseen sekä sairastuneiden tukemiseen.

Eläinsuojelulakiluonnoksen kipupisteet korjattava 

Aikansa eläneen eläinsuojelulain uudistaminen on välttämättömyys. Eläinten hyvinvoinnin ja suojelun puutteet vaativat vaikuttavia toimenpiteitä. Lakiluonnos on lausuntokierroksella helmikuun loppuun saakka. Jo nyt on ilmiselvää, että lakiluonnokseen jääneet puutteet on maa- ja metsätalousministeri Lepän johdolla korjattava, ennen kuin se tuodaan eduskunnan käsittelyyn.

Olen eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsen ja pidin Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenvuoron Eläinten ääni-mielenosoituksessa. Otan mielelläni vastaan palautetta eläinsuojelulain uudistamiseen ja eläinten hyvinvointini liittyen.

Tervetuloa keskustelemaan varhaiskasvatuslain uudistamisesta!

Järjestän yhdessä kansanedustaja Sari Multalan kanssa eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3) keskustelutilaisuuden varhaiskasvatuslain uudistuksesta torstaina 22.3 kello 17-18.15.

Tervetuloa keskustelemaan ja ideoimaan paremman varhaiskasvatuksen puolesta!

Talviterveisin

Sari Sarkomaa