Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Oppivelvollisuuden pidentäminen on väärä lääke

TIEDOTE 28.2.2018
Julkaisuvapaa heti

Eduskunta keskusteli opposition koulutusvälikysymyksestä. Tasa-arvo on koulutuspolitiikan kivijalka. Jokaisella on oltava yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua. Pääoppositiopuolue SDP:n keinot koulutuksen kehittämiseksi oli vähissä. Ja siksipä esille kaivettiin taas kerran oppivelvollisuusiän nostaminen.

”Ikävä kyllä, oppivelvollisuuden venytys ei auta itse ongelmaan vaan on  mekaaninen ja tehoton keino, joka kohdentuu huonosti, eikä auta niitä, jotka eniten apua tarvitsisivat. Tällä viikolla myös vihreät käänsi takkinsa oppivelvollisuuden suhteen, vaikka koko puolue vielä hetki sitten totesi toimen olevan kallis ja jättävän juuri ne apua tarvitsevat tyhjin käsin”, Sarkomaa toteaa.

”Oppivelvollisuusiän nostaminen ei pure tautiin ja se annetaan aivan liian myöhään. Terveydenhuollossa tällaisesta toimesta käytettäisiin sanaa: vakava hoitovirhe.”

Kokoomuksen ja hallituksen kirkas tavoite on, että jokainen nuori saa vähintään toisen asteen tutkinnon peruskoulun jälkeen.  Keskeiset syyt tavoitteen toteutumatta jäämiseen ovat peruskoulun heikot oppimistulokset ja opintojen keskeytyminen toisella asteella.

Oppivelvollisuusiän venytys ei auta mitenkään niitä peruskoulun käyneitä nuoria, jotka eivät ole saaneet peruskoulun aikana saaneet riittäviä taitoja jatkaa opintoja toisella asteella.  Sarkomaan mukaan armovitosilla peruskoulun läpikäyneillä on puutteita lukemisessa, laskemisessa ja kirjoittamisessa. Tämä on erityisesti poikien ongelma. Siksi toimia on tehtävä ja tehdään varhaiskasvatuksen laadun ja osallistumisasteen sekä peruskoulun oppimistulosten nostamiseksi.

”Koulun on oltava sellainen, että jokainen lapsi löytää oppimisen ilo ja saa riittävät osaamistaso, joka kantaa jatko-opintoihin. Oppivelvollisuuden venytys ei ole oikea lääke myöskään koulutuksen keskeyttämisten ehkäisyyn. Ei ole kenenkään etu hakea parempia tilastoja pidennytyllä pakolla vaan tehtävä toimia, jotka vaikuttavat siihen, että nuoret saavat oikeasti koulutuksen, joka kantaa työllistymiseen ja yrittäjyyteen”, Sarkomaa toteaa.

On myönteinen uutinen, että keskeyttämisprosentit ovat pienentyneet. Ammatillisen koulutuksen Uusi rahoitusmalli edellyttää, että jokaisesta nuoresta on huolehdittava. Tällä eduskuntakaudella on paikattu korjausvelkaa eli viety eteenpäin uudistuksia, jotka jäivät tekemättä ja paikattu viime kaudella tehtyjä säästöjä.

”Keskustelu oppivelvollisuuden pidentämisestä vei viime kaudella voimavaroja ja moni uudistus jäi SDP:n opetusministerien osalta lähtötelineisiin.  On haitallista takertua vain yhteen toimenpiteeseen. Niukat voimavarat on suunnattava eniten tukea tarvitseville”, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja

Sari Sarkomaa
+358 505113033