Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Pekkarisen puheet ovat menneestä maailmasta

TIEDOTE 18.11.2018
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa täystyrmää varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) vaateet paluusta kokonaisvaltaiseen aluepolitiikkaan. Keskustan Keski-Pohjanmaan piirille puhunut varapuhemies Pekkarinen jyrähti istuvalle hallitukselle ja vaatii tekemään aluepolitiikassa suunnanmuutoksen.

”Asia on juuri päinvastoin. Juha Sipilän hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on tuottanut paljon hyvää, mutta hallitus ei ole riittävästi hyödyntänyt kaupunkipolitiikkaa. Hallituksen tulisi ryhtyä ripeästi toimiin kaupunkipolitiikan täysimääräiseksi hyödyntämiseksi. Vastavalmistunut kaupunkipoliittinen ohjelma on askel oikeaan suuntaan mutta se ei vielä vastaa riittävästi kaupunkien kasvun tuomiin haasteisiin. Helsingin on saatava pitää nykyistä suurempi osa verotuloistaan. Vuoteen 2020 mennessä Helsingissä on 10 000 koululaista ja päiväkoti-ikäistä lasta enemmän. Tämä edellyttää lisäpanostuksia mm. kouluihin ja päiväkoteihin”, Sarkomaa toteaa.

Sarkomaa on erityisen huolissaan siitä, että talouden kasvu on vaarassa sakata, kun osaavaa työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla. Siksi osaamiseen ja sen uudistamiseen pitää erityisesti panostaa siellä, missä on työvoiman tarvetta.

”Kaupunkipolitiikan on oltava seuraavan hallituksen kärkihanke. Aluetaloudellisten tutkimusten perusteella tiedetään, että kaupungistumisen, talouskasvun ja tuottavuuden välillä on positiivinen yhteys. Kasvua syntyy juuri korkeakoulukaupungeissa, jotka vetävät puoleensa yrityksiä, työvoimaa ja kansainvälisiä osaajia”, Sarkomaa huomauttaa.

Valtionhallinnon alueellistaminen on ollut kallista, vaikutuksiltaan heikkoa ja jopa vahingollista. Sarkomaa viittaa eduskunnan tarkastusvaliokunnan yksimieliseen raporttiin (TRO 4/2008 vp), jonka mukaan alueellistamistoimissa on ollut useita ongelmia ja myönteiset vaikutukset ovat olleet vähäisiä.

”On tietenkin selvää, että eri puolella Suomea tarvitaan lisää työpaikkoja, mutta ratkaisu ei löydy valtion hallinnon työpaikkojen ripottelemisesta ympäri maata. Painopiste on oltava alueiden oman osaamisen ja yrittäjyyden edellytysten vahvistamisessa. Koko maan etu on hyvinvoiva pääkaupunkiseutu, sillä se koko maan kasvun veturi”, Sarkomaa sanoo.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033