Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 2/2019

Arvoisa vastaanottaja,

Eduskuntakauden parhaita tuloksia on asettamamme työllisyys- ja taloustavoitteiden saavuttaminen. Ilman meidän kokoomuslaisten periksi antamatonta työtä se ei oli ollut mahdollista. Seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana Suomella on edessään monia vaikeita ongelmia, kuten ilmastonmuutos, väestön rakenteen muutos ja teknologinen murros. Rakenteellinen työttömyys on edelleen korkea eikä kestävyysongelmaa ole ratkaistu. Kokoomusta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Me haluamme rakentaa Suomea, jossa kaiken ikäisten on hyvä asua ja elää. Hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa työ kannattaa aina ja jossa saa tehdä.

Alkuviikosta julkaistussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa todetaan, että julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi pidemmällä aikavälillä on välttämätöntä jatkaa rakenteellisten uudistusten toteuttamista. Talouskasvu ei korjaa rakenteita vaan uudistukset on tehtävä meidän poliitikkojen toimesta.

Olen motivoitunut jatkamaan työtä helsinkiläisten kansanedustajana. Toivotan sinut tervetulleeksi mukaan tekemän vaalityötä sinulle sopivalla tavalla. Laitathan viestiä, jos haluat vaalikampanjan tiimoilta sähköpostia tai kirjepostin. Vaalipäällikkönäni toimii Anniina Pylsy Anniina anniina_pylsy@hotmail.com  ja tiedotuspäällikkönä Nina Sillantaka nina.sillantaka@gmail.com. Luvassa on mukavia tilaisuuksia ja kaiken kokoista kivaa yhdessä tekemistä sekä ensi käden tietoa kokoomuksen valmistautumisesta kevään eduskuntavaaleihin. Tervetuloa myös mukaan tuleviin kiinnostaviin tilaisuuksiin!

Tässä kirjeessä:

  • Tulevia tapahtumia
  • Ikäihmisten hoivan epäkohdat kitkettävä juurineen
  • Syövän voittamiseksi tarvitaan tutkimusta
  • Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kiellettävä lailla
  • HPV-rokote otettava osaksi poikien rokoteohjelmaa
  • Valinnanvapauslailla ihminen keskiöön vammaisten palveluissa

Tulevia tapahtumia

Kokoomuksen toimintapäivä la 9.2

Kokoomusyhdistykset järjestävät erilaisia tempauksia ja tilaisuuksia kaupunkilaisille. Olen mukana:

klo 11 Espresso House Lauttis, Otavantie 9

klo 12 Narinkkatori

Menossa mukana ministeri Mykkänen ja muuta kokoomusväkeä.

After Walk ke 13.2 klo 17.00

Lämpimästi tervetuloa mukaan järjestämääni after walk - kävelylle. Keskiviikkona 13.2 klo 17.00 lähdemme yhdessä kävelylle Töölönlahden maisemiin. Kokoonnumme pikkuparlamentin edustalla, Arkadiankatu 3. Mukana myös BeAlive Health Club Töölöstä. Täyden palvelun hyvinvointiklubi, joka haluaa inspiroida ihmisiä liikkumaan ja voimaan kokonaisvaltaisesti hyvin. Tule mukaan ja tuo myös ystäväsi💚

Kävelyn jälkeen kokoonnumme eduskunnan Päätaloon ystävänpäivän etkokahveille. Eduskunnan tiukentuneista turvallisuusohjeista johtuen vierailulle tulee ilmoittautua ennakkoon. Muistathan ilmoittautua mukaan TÄÄLLÄ.

Eduskuntavierailu to 21.2 klo 18.15

Tervetuloa mukaan tapaamaan ja vaihtamaan ajankohtaiset politiikan kuulumiset Helsingin ja Suomen asioista eduskuntaan to 21.2 klo 18.15! Keskustelun jälkeen on opastettu kierros uudistetussa eduskuntatalossa. Ilmoittaudu mukaan lähettämällä minulle sähköpostia sari.sarkomaa@eduskunta.fi. Saapumisohjeet saatte vahvistusviestissä.

Senioriparlamentti eduskunnassa ke 6.3 klo 16

Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan senioriasioista eduskuntaan. Tilaisuuden avaa puhemies Paula Risikko. Omat alustuksensa pitävät verkoston pj Markku Eestilä sekä emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä. Pidän tilaisuudessa senioriverkoston varapuheenjohtajana puheenvuoron. Aikaa on varattu myös keskustelulle.

Eduskunnan turvajärjestelyjen vuoksi ilmoittautumiset erityisruokavalioineen pyydetään lähettämään su 3.3. mennessä osoitteeseen lenita.ketola@eduskunta.fi.

Hyvinvointi syntyy työtä tekemällä ja itsestä sekä läheisistä huolehtimalla pe 15.3. klo 17.30-20.00

Tule viettämään mukavaa iltaa järjestämääni Hyvinvointiseminaariin sekä kuuntelemaan ja keskustelemaan, kuinka edistää hyvää työelämää – työtä ja yrittäjyyttä sekä hyvinvoinnin edellytyksiä Suomessa ja Euroopassa. Tilaisuus järjestetään kokoustila Anna K:ssa, Annankatu 24, 5. kerros. Hyvinvointiseminaarista saadut varat käytetään vaalikampanjani rahoittamiseen. Lisätietoa antaa Anniina Pylsy, p. 050 912 2054 tai anniina_pylsy@hotmail.com. Ilmoittautuminen ja maksuohjeet TÄÄLLÄ.

Kierrätyspäivän etkot su 17.3 klo 10-15

Tukiryhmäni järjestää kierrätyspäivän etkot Konepajan Brunossa, Granholminkuja 2. (Aleksis Kiven Katu 17 A). Etkoilemme pöydässä 7. Voit osallistua kierrättämiseen tulemalle paikan päälle ostoksille tai lahjoittamalla tavaraa. Kaikki kierrätyspäivän etkoista saatu tuotto käytetään vaalikampanjani tueksi. Kierrätyspäivän etkoja organisoi Nina Virto-Väisänen. Ole Ninaan yhteydessä (ninavirtovaisanen@gmail.com tai p. 050 550 2468) mikäli haluat lahjoittaa.

Ikäihmisten hoivan epäkohdat kitkettävä juurineen

Hoivakoti Esperi Caren tapausta on kestämätön ja tuomittava. Kaikki ikäihmisten hoivan epäkohdat on kitkettävä juurineen. On välttämätöntä, että viranomaiset tutkivat pohjamutia myöten esillä olleet vakavat tapahtumat ja tarvittavat korjaustoimenpiteet tehdään viipymättä. Kokoomuksen aloitteesta vanhusten oikeuksien valvontaa vahvistettiin, kun kuluvan vuoden valtion budjettiin lisättiin määrärahoja oikeusasiamiehen kanslialle

Yliopisto-opintojen alkuvaiheessa työskentelin vanhainkodissa ja vanhustenhuollon haasteet tulivat jo silloin tutuiksi.

On selvää, että tarvitsemme lisää hoitajia vanhusten hyvän hoidon, hoivan ja inhimillisen kohtelun takaamiseksi. Opposition ehdottamassa hoitajamitoitusluvussa on kyse vain ympärivuorokautisesta hoivasta ja kotihoidon hoitajatarve sekä omaishoidon tarvitsema tuki sivuutettiin täysin. Kokoomus haluaa varmistaa, että kaikki ikäihmiset saavat hyvän hoidon. 

Koulutettu hoitohenkilöstö sekä hoitotyön laadukas johtaminen ovat hoivan ja hoidon laadun turvaamisessa avain asemassa.  

Kannan erityistä huolta ikäihmisistä, jotka joutuvat jäämään kotiin neljän seinän sisään. Liikkumattomuus romahduttaa nopeasti ikäihmisen toimintakyvyn. On sietämätöntä, että usein kotihoidon piirissä olevan ikäihmisen kodin matot viedään ulos useammin kuin ihminen itse pääsee ulkoilemaan. Eduskunnassa on tällä viikolla kuultu asiantuntijoita asian ratkaisemiseksi. THL:n mukaan vanhuspalveluihin tarvitaan kipeästi lisää toimintakyvyn tukemisen ammattilaisia. Jokaisella ihmisellä on oltava mahdollisuus elää omannäköistä elämää iästä tai sairaudesta riippumatta.

Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että sote-alalla työskentelee sitoutuneita ja osaavia ammattilaisia myös tulevaisuudessa. Siksi opetusministeri Gahn-Laasonen palautti oppilaitosten mahdollisuudet pääsy- ja soveltuvuuskokeiden käyttöön sellaisiksi kuin ne olivat ennen kuin soveltuvuuskokeiden täysimääräinen hyödyntäminen opiskelijavalinnassa estettiin edellisellä hallituskaudella. Olen toistuvasti asiaa kirittänyt ja nyt asiaa etenee.

Neuvolat mukaan lukutalkoisiin

On ilouutinen, että kaikille vuosina 2019-2021 syntyville vauvoille jaetaan kirjalahja osana neuvolatarkastusta. Suomen Kulttuurirahasto on panostanut 1,2 miljoonaa euron Lukulahja lapselle -ohjelmaan. Aloitteestani valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueiden edustajat päättivät lisätä Lukukeskuksen määrärahaa 250 000 euroa vuosina 2018 ja 2019. Lisäys mahdollistaa valistusmateriaalien tuottamisen kirjalahjan yhteydessä. Lapselle lukeminen on merkityksellistä lapsen koko kehitykselle. Olen pitkäjänteisesti pitänyt esillä lapsille lukemisen merkitystä.

Syövän voittamiseksi tarvitaan tutkimusta

Suomalainen syövän hoito on maailman huipputasoa. Haasteena on edelleen useiden syöpien huono ennuste ja alueelliset erot hoidossa. Syöpä seuraa vielä monin osin tuntemattomia polkuja. Johtamani eduskunnan syöpäverkosto on toiminut aktiivisesti kansallisen syöpäkeskuksen perustamiseksi. 

Hyvässä syövän hoidossa jokainen syöpään sairastunut suomalainen saa yhdenvertaisesti parhaan hoidon, kuntoutuksen ja tuen iästä, asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kiellettävä lailla

Tällä viikolla vietettiin kansainvälistä tyttöjen ympärileikkauksen vastaista päivää. On hälyttävää, että Suomessa ei ole ainuttakaan tapausta, jossa uhri tai joku muu olisi tehnyt rikosilmoituksen tytön silpomisesta. 

Jätin viime vuonna tyttöjen päivän aamuna toimenpidealoitteen, jossa esitetään tyttöjen ja naisten sukupuolielin silpomisen kieltämistä erillislailla. 

HPV-rokote otettava osaksi poikien rokoteohjelmaa

Tällä hetkellä virusta ehkäisevä HPV-rokote kuuluu vain tyttöjen kansalliseen rokoteohjelmaan. THL:n vaikutusarviointiraportti suosittelee HPV-rokotteen sisällyttämistä poikien rokoteohjelmaan. Kannustan vastuuministeriötä ulottamaan HPV-rokotteen myös pojille, sillä rokotteen antaminen kaikille on pieni hinta syöpiä ennaltaehkäisevänä toimena. Rokotekattavuuden turvaamiseksi ehdotan rokotevelvollisuutta. Onhan maassamme jo oppivelvollisuus.

Valinnanvapauslailla ihminen keskiöön vammaisten palveluissa

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olemme käsitelleet kansalaisaloitetta vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamisesta. Vammaispalvelujen asiakkaiden osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet tulee turvata nykyistä paremmin palvelujen järjestämistavan valinnasta ja palvelujen toteuttamisesta päätettäessä. valinnanvapauslaki tuo ratkaisuja nykyongelmiin ja lisää ihmisten itsemääräämisoikeutta tuoden ihmisen etusijalle nykyisen järjestelmäkeskeisyyden sijaan. Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti ovat inhimillinen vaihtoehto kilpailutukselle sekä keino saada ihmisten ääni kuuluviin.

Talvisin terveisin

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja