Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Tupakkalakia tiukennettava savuttoman ja nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi

Tiedote 24.2.2019

Julkaisuvapaa heti

”Suomen on tehtävä vaikuttavampia toimia savuttoman ja nikotiinittoman Suomen saavuttamiseksi. On päivänselvää, ettei nykylainsäädännöllä saavuteta tavoitteeksi asetettua tupakan ja nikotiinituotteiden käytön lopettamista vuoteen 2030 mennessä.  Seuraavan hallituksen on tuotava tupakkalakia remontoiva esitys eduskunnalle jo tulevan istuntokauden alussa”, esittää kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.

”Kenenkään ei tulisi tahtomattaan joutua altistumaan tupakan savulle ja sen myötä haitallisille aineille. Savuttomien ympäristöjen lisääminen on siksi keskeinen toimi. Tupakointikieltoja tulisi laajentaa erityisesti alaikäisten käytössä oleviin ulkotiloihin, kuten leikkipuistoihin, uimarannoille ja niiden läheisyyteen, sekä esimerkiksi joukkoliikennepysäkeille ja asemalaitureille. Lasten ja nuorten suojaaminen tupakan haitoilta kaupunkiympäristössä ja julkisessa tilassa on meidän aikuisten tehtävä”, Sari Sarkomaa linjaa.

Sarkomaa pitää välttämättömänä, että ihmiset saisivat asua omassa kodissaan ilman muista asunnoista tulevaa tupakansavua.

”Parveketupakointi altistaa monia tahtomattaan tupakansavulle. Asunto-osakeyhtiölakia on muutettava siltä osin, että enemmistöpäätöksellä voidaan päättää tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa”, Sarkomaa jatkaa.

Sarkomaa myös kannattaa tupakointikieltojen rikkomisesta seuraavaa hallinnollista sanktiomaksua, samaan tapaan kuin esimerkiksi pysäköintivirhemaksussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan tupakointi aiheuttaa joka vuosi noin 700 työkyvyttömyyseläkejaksoa ja noin 340 000 vuodeosastohoitopäivää. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4300-4500 suomalaista.

”Viisain tapa hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten nousua on lisätä ennaltaehkäisevien toimien vaikuttavuutta. Parhaassa sote-mallissa suurimmat investoinnit ja painavimmat toimet suunnataan terveydenedistämiseen. Savuttomuus ja nikotiinittomuus ovat keskeisiä tekijöitä, kun rakennamme terveempää Suomea”, kokoomusedustaja toteaa.

”Tupakka on merkittävä sairauksien aiheuttaja. Sairastuminen on tietysti aina inhimillinen tragedia, mutta tupakoinnin taakka on raskas myös yhteiskunnalle. Tupakoinnin lopettamisen tukea, sekä tietoa tupakoinnin haitoista on edelleen lisättävä. Terveydenhuollon toimijat perus- ja erityispalveluissa on saatava vahvasti mukaan tupakasta vieroituksen hoitopolkuun. Myös työpaikkojen ja työterveyshuollon työssä on paljon käyttämätöntä voimavaraa, samoin kaikessa nuorten kanssa tehtävässä työssä urheilusta muuhun nuorisotyöhön”, Sarkomaa pohtii.

Tupakkatuotteet aiheuttavat haittaa ihmisille ja ympäristölle. Tupakantumpit sisältävät kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä. Suomessa maahan heitetyistä tupakantumpeista kertyy vuosittain 680 000 kiloa vaarallista jätettä.

”Tupakantumpit ovat materiaaliltaan selluloosa-asetaattia, joka ei maadu, vaan hajoaa ympäristössä ja vesistöissä mikromuoviksi. Lisäksi tumpit ovat esimerkiksi päiväkotien pihalle jätettynä suureksi vaaraksi pienille lapsille. Tupakointi onkin monin tavoin terveys- ja ympäristöriski, jonka kitkemiseen tarvitaan nykyistä tiukempia keinoja”, päättää Sarkomaa.

Sarkomaa pitää hyvänä pohjana tupakkalain uudistamiselle sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän viime vuoden toukokuussa esittämää tiekarttaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, 050 511 3033