fbpx Siirry sisältöön

Kohti 60 000 uutta työpaikkaa

Tämän viikon tilastokeskuksen uutinen on vakava varoitus. Työllisyyskehitys on pysähtynyt. 

Työttömyys on yksi ihmisten ja perheiden viheliäisimmistä ongelmista.  Ainoa keino turvata hyvinvointiyhteiskuntamme on se, että yhä useampi suomalainen saa työpaikan. Viime eduskuntakaudella Suomeen syntyi enemmän kuin Lahden kaupungin asukasmäärän verran uusia työpaikkoja. Se ei riitä, vaan vähimmäisvaade on saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste. Se on kirjattu myös pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmaan, mutta vaikuttavia keinoja ei edelleen ole näköpiirissä. 

Kokoomus tekee työtä sen eteen, että paikalleen jumiutunut työllisyyskehitys saadaan taas vauhtiin. Siksi julkaisimme tällä viikolla hyvissä ajoin ennen hallituksen budjettiriihtä keskustelunavauksen työllisyyskeinoista, joilla Suomeen saataisiin 75 prosentin työllisyysasteen edellyttämät 60 000 uutta työpaikkaa. Olemme valmiita tukemaan jokaista hallituksen esittämää todennetusti vaikuttava työllisyyskeinoa.

Haluamme vastedeskin pitää kiinni työelämän reiluista pelisäännöistä sekä hyvästä sosiaaliturvasta. Keinoehdotusemme eivät nojaa vain menolisäyksiin, vaan esitämme rakenteellisia uudistuksia. Ehdotamme mm ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, naisten työllisyyttä tukevaa perhevapaauudistusta, työttömyysputkesta luopumista ja varhaiskasvatusmaksujen alentamisen jatkamista sekä paikallisen sopimisen lisäämistä.  

Keskituloisten veronkiristyksille ja kotitalousvähennyksen leikkaamiselle sanomme ei. Suomi kärsii samanaikaisesti työttömyydestä ja kasvavasta työvoimapulasta. Tekijät ja työpaikka on saatava kohtaamaan. Työllisyyden vauhdittamisessa on yrittäjyydellä erityisen suuri merkitys, samoin osaamisen lisäämisellä.  

Kaikilla toimenpiteillä tähdätään siihen, että työn tekeminen ja teettäminen olisi nykyistä kannattavampaa sekä työntekijöille että työnantajille. Aktivoinnin ohella myös palveluita vahvistetaan. On tärkeää, että kaikki eduskuntapuolueet tekisivät omat ehdotuksensa työttömyyden kitkemiseksi. 

Meidän on tehtävä rohkeasti päätöksiä, jotta työllisyys voisi nousta ensi vuosikymmenen lopussa 80 prosenttiin. Muiden Pohjoismaiden työllisyysaste on jo nyt selvästi korkeampi kuin Suomen.  Ei ole mitään syytä, ettei Suomikin onnistuisi, muuta kuin se, että hallitus ja eduskunta jättäisivät välttämättömät uudistukset tekemättä. Nyt on aika tehdä. 

Ajatuksesi ovat tärkeitä. Voit laittaa minulle terveisiä. Voit myös tilata eduskuntakirjeeni politiikan kuulumisista laittamalla osoitteesi sähköpostitse sari.sarkomaa@eduskunta.fi.

Sari Sarkomaa
helsinkiläisten kansanedustaja
kolmen lapsen äiti

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram