Siirry sisältöön

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämiseen tarvitaan erillislaki

Euroopan Neuvoston tarkastusryhmä ns. GREVIO-ryhmä (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence) antoi Suomelle vahvoja ehdotuksia perheväkivallan ja erityisesti naisiin sekä lapsiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi maastamme. https://yle.fi/uutiset/3-10944915

Suomi sai työstään kiitostakin, mutta myös pitkän listan suosituksia muuttaa lainsäädäntöä ja esimerkiksi kouluttaa viranomaisia havaitsemaan eri väkivallan muodot kuten vainoaminen, pakkoavioliitot, sukuelinten silpominen ja kunniaväkivalta.

Asiantuntijat kannustavat Suomea kriminalisoimaan tyttöjen ympärileikkaukset eli sukuelinten silpomisen. Rikoksia olisivat itse silpomisen lisäksi muun muassa siihen yllyttäminen ja tekijän rekrytoiminen. Muissa Pohjoismaissa tyttöjen sukuelinten silpominen on selkeästi kielletty erillislailla. Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen täyttää rikoslaissamme pahoinpitelyn tunnusmerkit. Se ei riitä tyttöjen suojelemiseksi. Suomessa ei asiassa tiettävästi ole nostettu yhtään syytettä.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävä erillislaki olisi tärkeä, sillä se antaisi selkeän ja vahvan signaalin, että silpominen on rangaistava teko Suomessa. Oikeusministerin on syytä tuoda laki viipymättä eduskunnan käsittelyyn. Olen tehnyt viime eduskuntakaudella asiaa vauhdittaakseni myös toimenpidealoitteen. Jokaisella tytöllä ja naisella on oikeus päättää omasta kehostaan ja tulevaisuudestaan. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=7852

Rinteen hallituksen ja oikeusministeri Henrikssonin on syytä jatkaa kansanedustaja Häkkäsen oikeusministerinä tekemää kiitettävää työtä.

Edellisellä hallituskaudella oikeusministeri Häkkänen edisti useita toimia väkivalta- ja seksuaalirikosten torjumiseksi ja rangaistusten kiristämiseksi. Kuvaava esimerkki on se, että Häkkäsen esityksestä eduskunta päätti vihdoin kieltää lapsiavioliitot. Lisäksi laadittiin toimintaohjelma estämään tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista.


Sari Sarkomaa

Kansanedustaja