Siirry sisältöön

Tiedote 12.11: Pääministerin aikeet murentaa työeläkejärjestelmän periaatteita pysäytettävä

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa vetoaa hallituspuolueisiin työeläkejärjestelmän periaatteiden rikkomisen ja työeläkkeiden leikkaamisen peruuttamiseksi.

Pääministeri Rinne (sd.) vastasi viime torstain kyselytunnilla Sarkomaan kysymykseen, että työeläkejärjestelmästä voitaisiin irrottaa 200–300 miljoonaa euroa parantamaan naisten pienempiä työeläkkeitä.

Pääministeri Rinne perusteli työeläkejärjestelmän ”ryöstöä” asiantuntijoiden näkemyksillä, mutta ei kuitenkaan nimennyt yhtään asiantuntijatahoa.

”Avoimuuden ja asian merkittävyyden kannalta on välttämätöntä, että pääministeri nimeää, mihin asiantuntijatahoihin hän viittasi ja vetosi kyselytunnilla”, vaatii Sarkomaa.

Sarkomaa kysyi pääministeri Antti Rinteeltä viime torstain kyselytunnilla, aikooko hallitus todellakin leikata sairaanhoitajien ja opettajien työeläkkeitä lunastaakseen vaalilupauksensa korottaa pienempiä työeläkkeitä.

Sarkomaan kysymys liittyi hallitusohjelmaan kirjaukseen tehdä kolmikantainen selvitys alle 1 400 euron työeläkkeiden korottamisesta työeläkejärjestelmän sisällä korottamatta työeläkemaksuja.

Huoli naisten eläkeköyhyydestä on tärkeä. Toimia ei kuitenkaan voi rahoittaa leikkaamalla muiden palkansaajien, kuten sairaanhoitajien, opettajien ja poliisien eläkkeitä. Ahkerien suomalaisten on voitava luottaa, että heidän työllään ansaitsemiaan eläkkeitä ei käytetä vaalilupauksien rahoittamiseen. On kunnioitettava sitä periaatetta, että kun on työnsä tehnyt, on myös eläkkeensä ansainnut.

Sarkomaa tyrmäsi kyselytunnilla pääministerin kaavailut jakaa rahoja, joita ei ole. Samoin ovat tehneet useat muut tahot. Sekä työntekijäjärjestöt SAK, STTK ja Akava että työnantajien kattojärjestö EK yhtyivät Sarkomaan huoleen pääministerin aikeista. 

”Pääministerin ja hallituksen aikeet vaarantaisivat työeläkejärjestelmämme periaatteet. Pysähtynyt työllisyyskehitys on yhtä lailla iso uhka työeläkejärjestelmälle. Molemmille pitää tehdä jotain ja nopeasti. Työeläkejärjestelmän kestävyydestä pitää huolehtia vastuullisesti ja tasapainoisesti tulevat sukupolvet huomioon ottaen”, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, 050 511 3033

Sarkomaa varoitti hallitusta työeläkejärjestelmään koskemisesta jo viime kesäkuussa kirjoittamassaan blogissa.  https://www.sarisarkomaa.fi/?p=7882