Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa Marinin hallitukselle: Terapiatakuuta ei ole varaa heittää roskakoriin 

Tiedote

16.2.2020

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Sarkomaa Marinin hallitukselle: Terapiatakuuta ei ole varaa heittää roskakoriin 

Kansanedustaja Sari Sarkomaan mielestä hallitus on tekemässä vakavan virheen, kun terapiatakuuta ei aiota viedä toteutukseen.

”Vaikeudet saada apua mielenterveysongelmiin murentavat voimalla hyvinvointiyhteiskunnan perustaa ja henkistä pääomaamme. Tehokas keino lisätä ihmisten hyvinvointia ja estää syrjäytymistä sekä auttaa ihmiset työelämään ja elämään kiinni on toteuttaa terapiatakuu”, Sarkomaa sanoo.

Kokoomus on kertonut kannattavansa terapiatakuuta ja esitti sen toteuttamiseksi rahoitusta osana vaihtoehtobudjettiaan. Terapiatakuu rakentaisi Suomesta tällä hetkellä puuttuvan tehokkaan mielenterveyshoidon perustason. Näin apu olisi saatavilla yhdenvertaisemmin, nopeammin ja helpommin.

”Hallituksen on ymmärrettävä, etteivät juuri valmistunut mielenterveysstrategia ja käynnistymässä oleva tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma ole riittävän vaikuttava vastaus akuuttiin avun ja mielenterveyspalveluiden puutteeseen. Strategia ja kehittämishankkeet sisältävät tärkeitä tavoitteita, mutta hallitukselta puuttuvat konkreettiset toimenpiteet. Mielenterveysongelmiin tarvitaan apua ja palveluja ripeästi, odotteluun ei ole enää aikaa”, Sarkomaa toteaa.

”Mielenterveysongelmat pudottavat mittavan määrän jo aivan nuoria pois elämän, opiskelun ja työn syrjästä. Tämä on inhimillisesti kestämätöntä sekä sairastuneelle itselleen että hänen omaisilleen. Monessa perheessä huolet kasvavat kohtuuttoman suuriksi, kun vaikeasti oireileva ei saa apua. Koko perheen hyvinvointi voi järkkyä, kun yksi sairastuu”, Sarkomaa sanoo.

Mielenterveyden häiriöillä on myös muita vakavia seurauksia. Vuonna 2017 masennus vei päivittäin eläkkeelle noin yhdeksän henkilöä. Mielenterveydenhäiriöistä johtuvat sairauspoissaolot ovat jyrkässä kasvussa ja ovat jo suurin sairauspoissaolojen syy. Mielenterveysongelmat ovat myös suurimpia syrjäytymisen syitä.

”Mielenterveyden häiriöt ovat suuri kansansairaus, mutta sen hoitamiseksi puuttuvat yhdenvertaisesti saavutettavat peruspalvelut. Terapiatakuu on vaikuttava ja inhimillinen keino edistää perheiden hyvinvointia, terveyttä ja sekä ihmisten mahdollisuutta yhdenvertaisesti päästä takaisin elämän sekä työn syrjään kiinni”, Sarkomaa sanoo.

”Suuren inhimillisen hädän rinnalla on myös vakava huoli siitä, että meiltä loppuvat hyvinvointiyhteiskunnassa tekijät, jos kehitystä ei saada kääntymään. Jo nyt monella alalla on huima pula osaavasta työvoimasta ja työikäisten määrä pienenee myös väestökehityksen myötä. Mistä saamme tulevaisuuden tarpeisiin esimerkiksi koulutetut hoitajat ja opettajat, jos näin moni putoaa pois työelämästä, kun apua ei saa ajoissa?” Sarkomaa kysyy.

”Terapiatakuu on kaikkien puolueiden kannattama ja se keräsi laajan kansalaisten tuen kansalaisaloitteena. Ihmiset ansaitsevat oikea-aikaiset ja laadukkaat mielenterveyspalvelut. Odotamme nyt hallitukselta mielenterveysstrategian hyvien tavoitteiden lisäksi nopeita, konkreettisia toimia mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamiseksi”, Sarkomaa sanoo. 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

p. 050 511 3033