Siirry sisältöön

Uusi laajennettu Kela-korvaus etävastaanottopalveluun vauhdittaa digiloikkaa ja taistelua koronavirusta vastaan

Tiedote 11.4.2020
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Sarkomaa: Uusi laajennettu Kela-korvaus etävastaanottopalveluun vauhdittaa digiloikkaa ja taistelua koronavirusta vastaan

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa iloitsee Kelan päätöksestä laajentaa terveydenhuollon etäpalveluihin liittyviä Kela-korvauksia.

Vuodesta 2016 alkaen tietyistä terveydenhoidon etäpalveluista kuten videoyhteydestä lääkäriin on saanut Kela-korvauksen ja nyt saatavuutta laajennettiin uusin palvelumuotoihin. Toukokuun alusta lähtien korvausta maksetaan myös muiden digitaalisten välineiden avulla annetusta etähoidosta. Videoyhteyden lisäksi palvelu voidaan toteuttaa esimerkiksi puhelimen tai tunnistetun chat-yhteyden kautta.

”Chat- ja videovastaanotot ovat ympäristöystävällinen ja helposti saatuvilla oleva vaihtoehto lääkärikäynnille. Digivastaanotto löytyy usein pitkän matkan ja jonotuksen sijaan omasta taskusta”, Sarkomaa sanoo.

Kelan laskelmien mukaan terveyskeskusten jonot lyhenisivät yli 250 000 lääkärikäynnin verran, jos noin 5 prosenttia nykyisistä noin 5 miljoonasta vuosittaisesta terveyskeskuskäynnistä siirtyisi etävastaanotoille.

Etävastaanotto on vaikuttava väline taistelussa koronapandemiaa ja sen myötä syntymässä olevaa ”hoitopommia” vastaan. Palvelun piiriin pääsee nopeasti ilman lähikontakteja.

Koronavirusepidemian aikana aivan välttämätönkin hoito jää monen osalta saamatta, kun ihmiset tartunnan pelossa peruuttavat aikoja tai jättävät menemättä hoitoon. Videoyhteydessä tartunnanvaara poistuu. Yhtä lailla terveydenhuollon puolelta peruutetaan kiireettömiä leikkauksia ja hoitoja.  Käynnissä olevan koronakriisin aikana kehittyvän hoitopommin purkamiseen eli hoitamatta jääneiden ihmisten auttamiseen tarvitaan kaikki voimavarat, niin julkinen kuin yksityinen sektori.

”Digivastaanottojen laajentuva käyttöönotto sujuvoittaa hoitoon pääsyä ja vähentää terveyskeskusjonojen kanssa painivien kuntien painetta. Laajennettu Kela-korvaus kirittää koko terveydenhuollon digitalisaatiota sekä toivottavasti monia startup-yrityksiä ja uusia innovaatiota,” Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa pitää välttämättömänä, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon koko koronakriisin ajan. Digitaaliset vastaanotot ovat tärkeä lisä palveluvalikoimaan kriisin aikana ja sen jälkeen. Terveydenhuollon ammattihenkilöt, eli lääkärit ja hoitajat, tekevät aina arvion, mitkä palvelut ja asiakasryhmät soveltuvat hoidettavaksi etäyhteyden välityksellä.

Marinin hallituksen hallitusohjelma on auttamatta vanhentunut koronakriisin aikaisessa ja jälkeisessä maailmassa. Nykyinen hallituksen linja, jossa kaavaillaan tulevalle vuodelle rajuja Kela-korvauksien leikkauksia, on peruttava. On täysin kestämätöntä, että hallitus kaavailee koronakriisin aikana toimia, joilla heikennetään hoitoon pääsyä ja romutettaisiin terveydenhuollon modernisoitumusta.

”Päätös etäpalveluiden korvaamisen laajentamisesta tuo terveydenhuollon palvelut yhdenvertaisemmin saataville. Päätös vauhdittaa toivottavasti myös julkisen sektoriin toimia digitaalisten palveluiden kehittämisessä. Digitaalisuus on varsinkin julkisella sektorilla vielä monin paikoin käyttämätön voimavara”, Sarkomaa lopettaa.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 050 5113033