Siirry sisältöön

TIEDOTE: Kokoomukselta viisi lisätalousarvioesitystä – Lisäresursseja testaamiseen sekä tukea ravintoloille ja kahviloille

TIEDOTE 14.4.2020

Julkaisuvapaa heti

Kokoomukselta viisi lisätalousarvioesitystä – Lisäresursseja testaamiseen sekä tukea ravintoloille ja kahviloille

Kokoomuksen eduskuntaryhmä jätti valtion tämän vuoden toisen lisätalousarvioesityksen määrärahoihin viisi muutosesitystä. Lisätalousarvioaloitteilla kokoomus haluaa lisätä merkittävästi koronatestauksen määrä (200 milj. euroa), huolehtia poliisin resurssien riittävyydestä (5 milj. euroa) sekä vastata koronan aiheuttamiin haasteisiin kulttuuri- ja liikuntatoimijoiden arjessa (40 + 80 milj. euroa). Kokoomus esittää myös eduskunnan edellyttämää suoraa taloudellisesta tukea ravintoloille ja kahviloille (200 milj. euroa).

"Ravintolat ja kahvilat on määrätty lailla suljettaviksi. Rajoitukset ovat perusteltuja epidemian rajoittamisen kannalta, mutta on väärin maksattaa suomalaisten suojelemiseksi tehty toimenpide yksittäisillä ravintolayrittäjillä. Eduskunta on yksimielisesti edellyttänyt hallitukselta toimia ravintoloiden ja kahviloiden tukemiseksi. Kokoomus esittää 200 miljoonan suoraa tukea Business Finlandin kautta alan yrityksille. Jos rajoitukset pitkittyvät, tukea on vastaavasti nostettava", toteaa Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan vastaava, kansanedustaja Timo Heinonen.

Kokoomus tulee esittämään myös lisää toimia kaikkien yritysten tukien saannin nopeuttamiseksi lisätalousarvion eduskuntakäsittelyn yhteydessä. Heinonen muistuttaa, että monella alalla hallituksen päätökset ovat epäsuorasti lopettaneet liiketoiminnan. Yksi esimerkki on koulukuljetuksia järjestävät yritykset.

"Nyt isoin huoli on se, että päätöksenteko kestää tukihakemusten osalta liian kauan. Yritykset eivät voi odottaa kuukausia tilanteessa, jossa kassa on tyhjä. Nyt tarvitaan nopeita tukitoimia työpaikkojen pelastamiseksi. Kokoomuksen esittämä arvolisäveron alkuvuoden palautus olisi tällainen", Heinonen sanoo.

Kokoomus on vaatinut pitkään laajempaa ja kattavampaa matalankynnyksen koronatestausta. Testaamalla laajasti, jäljittämällä ja eristämällä tartunnan saaneet voitaisiin yhteiskuntaa asteittain avata ja purkaa talouteen rajusti iskeviä rajoituksia. Kokoomus vaatii testausten saatavuuden parantamista lisäksi myös perusterveydenhuollossa ja vanhustenhoidossa.

"Hämmästelemme, että miksi hallitus ei ole esittämässä testaamiseen lisäresursseja? Kokoomus esittää peräti 200 miljoonaa euroa lisää testaamiseen. Kansallinen testausohjelma on välttämätön ennen kaikkea väestön terveyden suojelemiseksi, mutta myös talouden pelastamiseksi. Vanhustenhoidon työntekijöiden testaaminen pitää saada samalle tasolle terveydenhuollon kanssa. Samalla edellytämme, että jatkossa hankittavat hengityssuojaimet ja muut suojavarusteet ovat laadukkaita ja vaatimukset täyttäviä", Heinonen vaatii.

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram