Siirry sisältöön

Sari Sarkomaan kirjallinen kysymys koronatestauksen Kela-korvauksesta: ”Välttämätön uudistus koronatestaamisen laajentamiseksi”

Tiedote 14.4.2020

Julkaisuvapaa heti

Sari Sarkomaan kirjallinen kysymys koronatestauksen Kela-korvauksesta: ”Välttämätön uudistus koronatestaamisen laajentamiseksi”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja kansanedustaja Sari Sarkomaa on tehnyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen koskien yksityisessä terveydenhuollossa tehtyjen koronavirustestien ja vasta-ainetestien korvaamista sairausvakuutuksesta.

Kysymyksessä tiedustellaan hallituksen aikeita laajentaa Kela-korvaus yksityisen sektorin ja työterveyshuollon järjestämään testaukseen Kelan laatiman esityksen mukaisesti. Sarkomaa pitää huolestuttavana, ettei hallitus ole asiassa vieläkään edennyt. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen lisätalousarvioesitystä, jonka yhteydessä Sarkomaan mukaan pitäisi varata määrärahat koronatestien Kela-korvaamiseen.

Monien asiantuntijoiden sekä Maailman terveysjärjestö WHO:n suosittelema laaja testausohjelma on välttämätön väestömme terveyden suojelemiseksi, mutta myös taloutemme pelastamiseksi. Kela-korvauksen laajentaminen testaamiseen on perusteltu ja välttämätön, jotta koko testauskapasiteetti saadaan käyttöön.

Yksityisen terveydenhuollon testauskapasiteetin lisäys helpottaisi julkisen terveydenhuollon tilannetta, kun testauksen kokonaiskapasiteetti kasvaa ja korvattavuuden edellytykset täyttävästä koronavirustestistä on mahdollista saada korvausta sairausvakuutuksesta.

Kansallisella testausohjelmalla on kerättävä kaikki voimavarat käyttöön. Julkinen sektori ja yritykset yhdessä yliopistojen sekä tutkimuslaitosten kanssa on valjastettava tekemään yhteistyötä niin, että saamme Suomen nostettua pois poikkeustilasta mahdollisimman vähillä ihmisten terveyden, hengen ja työpaikkojen menetyksillä.

”Testauksen lisääminen on ensiarvoista terveydenhuollon toimintakyvylle sekä potilaiden ja henkilöstön suojelemiseksi. Terveydenhuoltohenkilöstöä on testattava erityisen matalalla kynnyksellä ja testausten tulokset on saatava nopeasti, jotta tartuntojen leviäminen voidaan estää”, Sarkomaa toteaa.

”Testit auttavat pitämään yhteiskunnan toiminnot poikkeusoloissa käynnissä ja tukevat siinä, että maan taloutta päästään mahdollisimman pian nostamaan jaloilleen. Testaus voisi estää yrityksiä menemästä konkurssiin ja työntekijöitä menettämästä työpaikkojaan”, Sarkomaa lisää.

Kelassa on valmistelu koronavirustestin ja uusien koronaviruksen vasta-ainetutkimuksien korvaamista sairausvakuutuksesta. Korvaamisen edellytyksenä on tartuntatautirekisteriin ilmoittaminen sekä tartuntatautiketjujen jäljittäminen, kuten julkinen terveydenhuolto on asiassa ohjeistanut.

Valmistelussa on arvioitu, että sairaanhoitovakuutuksesta tulisi korvata normaalia korkeampi korvaustaso sekä koronavirustutkimuksen että vasta-ainetutkimuksen kustannuksista, jotta tutkimus voidaan vakavassa epidemiatilanteessa tehdä kaikille sitä tarvitseville lääkärin määräyksestä THL:n suosittelemien kriteerien perusteella. Normaalia korkeammalla korvaustasolla varmistetaan, että potilaan taloudellinen asema ei ole esteenä testaamiselle.

Sarkomaa kirittää hallitusta tekemään päätöksen yksityisessä terveydenhuollossa tehtävien koronavirustestien ja vasta-ainetestien korvaamisesta sairausvakuutuksesta ja osana työnantajan järjestämää työterveyshuollon sairaanhoitoa sekä turvaamaan siihen määrärahat.

”Testien saatavuuden laajentamisella on saavutettavissa selkeitä kustannushyötyjä, kun tartunnat ja sairaalajaksot vähenevät, inhimillisistä hyödyistä puhumattakaan. Monet sairastavat tietämättään ja näin koronavirus leviää salakavalasti”, Sarkomaa lopettaa.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa 050 511 3033