Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa ja Laiho: ikäihmisten kohtelun ja palveluiden virheitä ei saa toistaa koronan toisessa aallossa

TIEDOTE 29.8.2020

JULKAISUVAPAA HETI

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho vaativat hallitukselta mahdollista koronan toista aaltoa varten ajoissa selkeitä kansallisia ohjeita ja suosituksia. Senioreiden oikeuksien toteutumista on myös valvottava. Edustajien mielestä ikäihmisten perusoikeuksien toteutuminen, palveluiden toimiminen ja koronan torjuntatoimien yhdenvertaisuus on varmistettava. 


”Hallituksen on varmistettava, ettei ikäihmisten oikeuksia poljeta koronan varjolla. Pitkäaikainen lähes miljoonan ihmisen kategorinen ikään perustuva eristäminen ei ollut inhimillistä. Se loukkasi itsemääräämisoikeutta ja oli omiaan rakentamaan ikäsyrjinnälle kasvualustaa. Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita sekä tarpeita ja nämä tulee ottaa suosituksissa ja ohjeissa huomioon,” vaatii kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa.


”Opiksi on otettava. Hallituksen ja terveysviranomaisten vastuulla on hakea ratkaisut ja tehdä suositukset, jotta koronataudin riskiryhmään kuuluvat voivat turvallisesti liikkua, tavata läheisiään ja käyttää tarvitsemiaan palveluja,” jatkaa Sarkomaa.


”Joudumme elämään koronan kanssa vielä pitkään, eikä ikääntyneitä saa jättää yhteiskunnan ulkopuolelle. On selvää, että yli 70-vuotiaita ja muita riskiryhmiin kuuluvia pitää suojata koronavirukselta, mutta viime kevään kaltaista ja yhteiskunnan ulkopuolelle jättämistä heidän kohdallaan ei voida antaa enää tapahtua. Ihmisillä on iästä ja sairaudesta huolimatta oikeus vapauteen, liikkumiseen ja läheisten tapaamiseen. Ne pitää pystyä järjestämään koronaturvallisesti rajoittamatta heidän perusoikeuksiaan, sanoo Laiho.

Laiho viittaa viimekeväiseen poikkeustilaan, jolloin lähes miljoona yli 70-vuotiasta oli pitkään eristyksissä joko kotonaan tai hoitolaitoksissa. Vanhuksiin kohdistuvia rajoituksia jatkettiin keväällä pidempään kuin muita koronarajoituksia. Monilla omaisilla oli huoli läheisistään, joiden tilannetta he eivät päässeet edes tarkistamaan.

Kokoomusedustajat esittävät myös vahvan huolen palveluiden puutteista koronaepidemian aikana.

”Olemme saaneet vakavia hätähuutoja varsinkin muistisairaita hoitavilta omaishoitajilta. He jäivät täysin yksin, kun yhteiskunta ja palvelut suljettiin. Heille tärkeät vapaapäivät ja intervallihoidot loppuivat monessa paikassa kuin seinään”, edustajat muistuttavat.

”Taudin torjunnan lisäksi ihmisen mahdollisuuteen ylläpitää toimintakykyä ja sosiaalisiin suhteita on kiinnitettävä enemmän huomiota, kun hallitus tekee kansallisia ohjeita ikäihmisiä ja hoitohenkilökuntaa varten. Emme voi ajatella pelkästään koronaa, vaan rajoituksissa tulee ajatella myös ihmisen kokonaishyvinvointia ja oikeutta elää omannäköistään elämää,” edustajat päättävät.

LISÄTIEDOT:

Mia Laiho, puh. 050 433 6461

Sari Sarkomaa, puh. 050 511 3033