Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset elokuu 2020

Tilaa eduskuntaterveiset sähköpostiisi tämän linkin kautta!

Arvoisa vastaanottaja,

Takana on heinäkuiset viikot Saimaan ja Itämeren aalloilla. Edessä on työntäyteinen istuntokausi. Palasin työn ääreen elokuun alussa ja työ on täydessä vauhdissa. Pidimme perinteisen kesäkokoukseen Helsingissä. Oli kotoisaa kokoustaa kotikaupungin kaupunginvaltuuston kokoussalissa. 

Syksyn tärkeimpiä asioita on tehdä ratkaisut, joilla saavutamme hallitusohjelman 75 % työllisyysasteen. Ykkösaamussa keskustelussamme SDP:n Eveliina Heinäluoman ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen kanssa tuli selväksi, että hallituspuolueilta puuttuivat edelleen konkreettiset toimet.  

Eduskuntaryhmän puheenjohtajiston ja puoluejohdon kesäkokouksessa Jyväskylässä julkaisimme Kokoomuksen ehdotuksen uudistuksista, joilla työtä tekevien määrä kasvaa yli 100 000 henkilöllä. Esityksemme pohjana on valtiovarainministeriön virkamiesesitys työllisyyttä kasvattavista uudistuksista. Kannustamme maan hallitusta kuuntelemaan asiantuntijoita, tutkijoita ja virkamiehistöään työllisyystoimissa.

Tuhansissa perheissä on suuri huoli, kun työpaikkaa ei ole. On kylmää politiikkaa jättää sadat tuhannet suomalaiset syrjään työstä ja mahdollisuudesta tavoitella elämänsä unelmia. Korona ei ole syy lykätä työllisyystoimia. Päin vastoin epidemia edellyttää entistä enemmän uudistumista. Keinoja työpaikkojen lisäämiseksi on, jos vain tahtoa löytyy. Jotta voimme säilyttää pohjoismaisen hyvinvointivaltiomme myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme on Marinin hallituksen päätösten lykkäyslinja sijaan tehtävä ripeästi päätöksiä.

Pääministerin Marinin väläytykset tulevista veronkorotuksista aiheuttavat kriisin keskellä lisähuolta palkansaajissa, eläkeläisissä ja yrittäjissä. Tavallisen keskituloisen ansiotuloverotus on Suomessa jo nyt noin viisi prosenttiyksikköä Ruotsia ankarampaa. Progressiomme on Pohjoismaiden kirein. Eläkeläisen verotus on maassamme länsinaapuriamme monin tavoin kovempaa. Palkansaajien ja eläkeläisten haurasta ostovoimaa on vaalittava.

Syksyn budjettiriihessä on hallituksen tehtävä esitykset, joilla taitetaan ansiotuloverotuksen kiristys kevennykseksi. Tarvitsemme kestävän kasvun verouudistuksen. Meidän verottava vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän, eli työtä ja ostovoimaa, enemmän sitä mitä haluamme vähemmän, eli haittoja ja päästöjä.

Koronan jälkeisessä talouden tilanteessa hallitus on pakotettu tarkastelemaan kriittisesti koko hallitusohjelmaansa. Yksi näistä on oppivelvollisuuden pidentäminen, joka on osoittautunut koulutusleikkaukseksi. Helsingin antama lausunto hallituksen esityksestä oli lähes tyrmäävä. Voimavarat on suunnattava varhaiskasvatuksen ja opetuksen laatuun sekä lasten sekä nuorten tukemiseen. 
 

AfterWalk kävelylenkit käynnistyvät 

Järjestämäni AfterWalk kävelyt käynnistyvät  tiistaina 8.9. klo 17.15. Kokoonnumme Pikkuparlamentin edessä (Arkadiankatu 3) ja lähdemme lenkkeilemään Töölönlahden kauniisiin maisemiin. Kävely on mukava tapa vaihtaa kuulumisia. Tervetuloa mukaan ja tuo myös ystäväsikin!

Kävelyllä noudatamme viimeisimpiä koronaohjeita ja huomioimme turvavälit jokaisen osallistujan terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Koronan toisen aallon torjumiseksi tarvitaan pikaisesti toimia

Koronataudin toiselle aallolle on maahamme edelleen avoimet ovet, kun hallitus ei onnistu Suomen suurimman lentokentän tilannetta ratkaisemaan. Kevään virheitä ei pidä toistaa. Olen vaatinut, että koronaviruksen leviämisen estotoimet Helsinki-Vantaan lentokentällä on saatava vihdoin viipymättä kuntoon.

Koronatestaus on saatav toimimaan. On löydettävä keinot, joilla testiin pääsisi vuorokaudessa ja tuloksen saisi toisessa. Hallituksen on voitettava asenteellisuutensa yrittäjiä kohtaan ja tehtävä yhteistyötä yksityisten ja eri terveystoimijoiden kanssa. Viruksen voittamiseksi ja ihmisten sote- palveluiden turvaamiseksi tarvitsemme kaiken kapasiteetin käyttöön.

Itämeren pelastamiseksi tehtävä päätöksiä syksyn budjettiriihestä 

Intohimoisena Itämeren suojelijana iloitsin Itämeren suojelu samaasta vauhdista, kun eduskunnassa Kokoomuksen aloitteesta päätimme joulukuussa 2018 kolmivuotisesta 45 miljoonan euron Itämeren pelastamisohjelmasta. Ikävä kyllä ilmastomuutos vauhdittaa Itämeren rehevöitymistä ja vaikuttavia toimia tarvitaan lisää. Pidän välttämättömänä, että nykyinen hallitus tekee budjettiriihessä päätöksiä Itämeren hyväksi. Olemme esittäneet yhdessä Sari Multalan kanssa erityisiä toimia Saaristomerelle. Pyydämme hallitukselta ryhtiä: kootaan Itämeri-panokset muutamaan asiantuntijoiden mielestä tärkeimpään asiaan! Tarjotaan Saaristomerelle mahdollisuus parantua ja suomalaisille nähdä muutos jo meidän aikanamme.  Näin voimme vauhdittaa muutosta, jolla pelastamme Itämeren.

Hallituksen tekemättömät työllisyystoimet uhkaavat kampittaa perhevapaauudistuksenkin

Edelleen on epäselvää, aikooko hallitus toteuttaa kipeästi kaivattua perhevapaaudistusta. Isot kysymykset ja rahoitus ovat yhä ratkaisematta. Kaatuuko uudistus työllisyystoimien puutteeseen? 

Hallituksen on huolehdittava, että saamme esityksen eduskuntaan ajoissa. Uudistuksen on edistettävä työ- ja perhe-elämän tasa-arvoa ja perhevapaiden jakautumista tasaisemmin vanhempien kesken. Vanhemmuudessa tarvitaan isät ja äidit, työelämässä naiset ja miehet. Tasa-arvoa edistäviä päätöksiä on tehtävä budjettiriihessä. 

Terveydenhuollon koulutukseen ja tutkimukseen on panostettava

Oli valtava pettymys kun Helsingin yliopiston hakemus tutkinnonanto-oikeuden myöntämisestä Terveystieteen maisterin tutkintoon hylättiin toistamiseen ministeri Kososen toimesta. Asian eteen urakointi jatkuu yhdessä Helsingin yliopiston, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Tehy:n ja Sairaanhoitajaliiton kanssa. Vauhdittaakseni yhteistä tavoitetta jätin kirjallisen kysymyksen hylkäämisen perusteista.Metropolialue tarvitsee uusia terveystieteiden maistereita.

Aloitteestani hoitotyön tutkimukselle  on myönnetty rahoitusta valtion budjetista vuodesta 2014 lähtien ja vuosien varrella rahoitukseen on saatu myös korotusta. Pidän huonona ratkaisuna sitä, että Sairaanhoitajien juhlavuonna hallitus on leikkaamassa rahoitusta.

Viime eduskuntakaudella aloitteestani eduskunnan lisäämän rahoituksen turvin THL on pilotoinut terveydenhuollon laaturekistereitä.  Nyt on aika vakinaistaa rekisterit, jotka tekevät terveyspalveluiden laadusta avointa ja vertailatavaa. Tutkittu julkinen laatutieto on olennaista parempien palveluiden kehittämisessä. 

Eläinsuojelulaki on vihdoin uudistettava

Kansainvälisenä kissojen päivänä muistutin hallitusta lupauksestaan huolehtia koirien ja kissojen tunnistusmerkinnöistä ja rekisteristä. Vauhditin myös aikansa eläneen eläinsuojelulain valmistelua. Uusi laki eläinten hyvinvoinnista on saatava säädettyä tällä eduskuntakaudella. Teemme asian työtä eteen eduskunnan eläinsuojeluryhmän ja Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesyn kanssa.

Tervetuloa mukaan uudistuneeseen Seniorifoorumiin

Kokoomus uudistaa verkostojensa toimintaa ja jatkossa senioriverkosto toimii nimelle seniorifoorumi. On ilo toimia foorumimme puheenjohtajana yhdessä ministeri Helena Pesolan kanssa. 

Seniorifoorumin tavoitteena on tuoda senioreille tärkeät asiat kokoomuslaisen politiikan keskiöön. Yksi keskeinen tavoite on kitkeä yhteiskuntaan pesiytynyttä ikäsyrjintää juurineen. Seniorifoorumiin liittyminen tapahtuu kirjautumalla kokoomuksen jäsensivuille, valitse yläpalkista jäsen- ja yhdistystiedot ja sen alta omat jäsentiedot. Paina “muokkaa” ja vieritä sivua alas, kunnes löydät verkostot. Valitse oman mielenkiintosi mukaiset verkostot ja tallenna tiedot. Olen mukana myös muissa verkostoissa. Lämpimästi tervetuloa mukaan.

Ajankohtaisia kannanottoja ja valtiopäivätoimia

Kokoomuksen Sarkomaa: Terveydenhuollon julkinen laatutieto edellytys sote-uudistuksen onnistumiselle

Kokoomuksen Sarkomaa: Koronaministeri Kiurun toimet eivät herätä luottamusta

Kokoomuksen Sarkomaa huolissaan Saarikon linjauksesta: Alkoiko työllisyys- ja talouslinjan löysäily heti?

Kokoomuksen Sarkomaa: Ilman mielenterveyttä vahvistavia toimia ei hallitus saavuta työllisyystavoitetta

Kirjallinen kysymys sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksesta ja toimintaedellytysten turvaamisesta

Kirjallinen kysymys kasvomaskien käytöstä julkisilla paikoilla ja joukkoliikennevälineissä koronaepidemian aikana ja hallituksen päätöksen perusteluista olla suosittelematta maskin käyttöä

Kirjallinen kysymys Helsingin yliopiston terveystieteiden koulutusvastuuesityksen hylkäämisen perusteista

Kirjallinen kysymys terveydenhuollon laaturekistereiden perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon laadun kehittämisestä

Kirjallinen kysymys koronavirusinfektion pitkittyneistä oireista kärsivien diagnosoinnista, tukemisesta, hoidosta ja kuntoutuksesta sekä koronan pitkäaikaisvaikutuksien tieteellisen tutkimuksen käynnistämisestä

Kirjallinen kysymys koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon varautumisesta, sen ehkäisemisestä ja koronaviruksen leviämisen estämisestä matkailun kautta Suomeen

Kaikki ajankohtaiset asiat nettisivuillani

Koronan takia eduskunnassa ei edelleenkään sallita vierailijoita. Talon ulkopuolisten kanssa palaverit tapahtuvat pääsääntöisesti Teamsilla. Yhteydenpito on kansanedustajan työssäni tärkeää ja siihen varmasti löytyy aina tilanteelle sopiva tapa.

Ajatukset ja ideat liittyen syksyn politiikkaan ja tietenkin kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita.

Pidetään yhteyttä.

Sari Sarkomaa