Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Marinin hallituksen toinen talousarvio petaa polkua kohti menetettyä vuosikymmentä

Tiedote 11.12.2020
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa pitää valtion ensi vuoden talousarviota kunnianhimottomana ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuutta murentavana.

“Edessämme voi olla iloinen kasvun 20-luku. Kasvu ei tule kuitenkaan itsestään. Ihmiset ja yritykset tarvitsevat nyt toivoa paremmasta. Julkisen sektorin paisuttamisen sijaan meidän pitäisi paisuttaa kotitalouksien kukkaroita”, Sarkomaa sanoo.

“Hallitus on valinnut puhtaan menoelvytyksen tien. Elvyttävä politiikka on tässä tilanteessa oikea valinta, mutta samalla olisi kyettävä ratkaisemaan julkisen talouden mittava 10 miljardin ylivelkaantumishaaste. Hallitus ei ole kyennyt esittämään uskottavaa suunnitelmaa talouden tervehdyttämiseksi. Linjauksensa mukaan Keskustan tukema vasemmistohallitus ei edes yritä tavoitella tulojen ja menojen tasapainoa kymmeneen vuoteen”, Sarkomaa huomauttaa.

Kokoomus esitteli vaihtoehtobudjetissaan keinot pienempään velkaantumiseen yhdistettynä veronalennuksiin. Veroelvytystä käytetään useissa maissa koronan aiheuttaman talouskriisin elvyttämiseen.

“Suomi on hallituksen mukaan suunnilleen ainoa maa maailmassa, jossa veroelvytys ei toimi. Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan hallituksen esitys kiristääkin palkansaajan verotusta. Hallituksen työn verotuksen kiristämislinja on myrkkyä talouskasvulle ja työllisyydelle”, Sarkomaa sanoo.

“Kokoomuksen mielestä valtion ei tarvitse päättää kaikista elvytyseuroista ihmisten puolesta. Esitimme vaihtoehtobudjetissamme tuloveronkevennyksiä, joilla palkansaajille jäisi keskimäärin 500 euroa enemmän käteen. Kaikkiaan ehdottamamme veroelvytyksen mittaluokka on yli miljardin”, Sarkomaa jatkaa.

Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan myös keinot työllisyyden parantamiseksi 120 000 työllisellä. Työllisyyden kasvu vahvistaisi julkista taloutta noin kolmella miljardilla. Lisäksi vaihtoehtobudjetissa esitettiin verotuksen painopisteen siirtoa työstä ja yrittämisen verotuksesta haittojen ja kulutuksen verotukseen.

“Esittämillämme keinoilla voisimme saavuttaa jopa miljardin pienemmän velanoton tason. Jos työllisyys vahvistuisi 120 000 ihmisellä, olisi kokonaisvaikutus jopa neljä miljardia. Hallituksen saldo työllisyyden vahvistaminen on jossain nollan ja mitättömän välillä”, Sarkomaa sanoo.

“Hallituspuolueiden kansanedustajien on kysyttävä itseltään haluavatko he aidosti säilyttää hyvinvointiyhteiskunnan tärkeät palvelut. Hallituksen valitsemalla politiikalla hyvinvointipalveluiden rahoituspohja kerta kaikkiaan pettää”, Sarkomaa lisää.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään hallituksen esityksen valtion talousarvioksi vuodelle 2021. Lisäksi valiokunta käsitteli talousarvioon jätetyt talousarvioaloitteet. Kokoomuksen eduskuntaryhmä jätti valiokunnan mietintöön yli sata ehdotusta, jotka perustuvat ryhmän vaihtoehtobudjettiin.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram