fbpx Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Hallitus ratkaisee maaseutuohjelmassa Itämeren elämästä ja kuolemasta – hallituksen lunastettava lupaukset Itämeren pelastamisesta

Tiedote 27.7.2021

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii hallitukselta budjettiriihessä päätöksiä vaikuttavien vesiensuojelutoimenpiteiden sisällyttämisestä parhaillaan lausuntokierroksella olevaan EU:n uuden tukikauden kansalliseen maaseutuohjelmaan. Kun hallitus päättää EU:n uuden rahoituskauden maaseutuohjelman kansallisesta kohdentamisesta, päättää se samalla keskeisesti siitä, miten Itämeren ja muiden vesistöjemme tilaa seuraavien kymmenen vuoden aikana korjataan. Ympäristöministeri Mikkosen ja koko hallituksen on vihdoin lunastettava lupaukset Itämeren pelastamisesta. 

”Hallituksella ei ole varaa lipsua Itämeri-toimissaan. Kyse on elämästä ja kuolemasta. Rannikkovetemme ovat pääosin huonossa kunnossa. Kuolleet merenpohjat, rehevöityminen ja kesän runsaat leväkukinnot ovat vakava ongelma”, Sarkomaa muistuttaa. 

”Maaseutuohjelmaan tulee sisällyttää fosforikuormitusta välittömästi vähentävä peltojen kipsikäsittelyn tuki sekä lantafosforin vastaanottotuki, joka kannustaa lantafosforin käyttöä matalan fosforitason pelloilla. Tutkimuksissa kipsikäsittelyn on todettu vähentävän vesistöihin päätyvää maatalouden fosforihuuhtoumaa jopa puolella”, Sarkomaa jatkaa.

”Suomen fosforiravinteiden tarve saataisiin lähes katettua maamme karjatalouden lantojen sisältämällä fosforiravinteilla. Siksi eläintiloille on luotava mahdollisuus myydä ravinteiden ylijäämä luomalla kestävällä tavalla toimiva orgaanisten lannoitteiden kiertotalousmarkkina. Tästä hyötyvät maatilat, Saaristomeri sekä koko Itämeri. Kotimaisen kestävän ruuantuotannon edistäminen on tärkeää kaikille suomalaisille”, Sarkomaa jatkaa.

Lisäksi fosforin käyttörajoitukset on siirrettävä lannoitelainsäädäntöön pelkän ympäristökorvausjärjestelmän sijaan, jotta kaikki viljelijät saadaan fosforisääntelyn piiriin.

Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen mukaan nykyiset vesiensuojelutoimenpiteet eivät riitä turvaamaan Itämeren rannikkovesien elinvoimaisuutta. Myös EU-komissio on antanut Suomelle toistuvasti moitteita Suomen maatalouden vesiensuojelun puutteista ja kirittänyt maa-arviossaan Suomea vähentämään maatalouden aiheuttamia ravinne- ja leväongelmia vesistöissä.

”Vaikuttavat toimet ovat välttämättömiä erityisesti Saaristomeren alueen, Suomen ainoa jäljellä oleva hot spot -kohteen putsaamiseksi Itämeren suojelukomissio HELCOM:n pahimpien kuormittajien listalta.” päättää Sarkomaa.

Sarkomaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen peltojen kipsikäsittelyn tuesta sekä lantafosforin vastaanottotuen maaseutuohjelmaan sisällyttämistä. Kirjallinen kysymys on laadittu John Nurmisen Säätiön ja usean muun järjestön tekemän kannanoton pohjalta.

Lisätiedot: Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram