Siirry sisältöön

Kotitalousvähennys taloyhtiöiden remontteihin lisää yhdenvertaisuutta (Iltalehti Päivän Poiminta 28.1.2022)

Merkittävä määrä suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Ei ole yhdenvertaisen verokohtelun periaatteiden mukaista, ettei heillä ole mahdollisuutta saada kotitalous-vähennyksestä helpotusta taloyhtiön teettämien remonttien palkkakustannuksiin. Omakotiasukkailla on jo oikeus tehdä vähennys vastaavista korjauksista.

Olen ajanut vähennyksen laajentamista jo pitkään.  Kirjallisiin kysymyksiini on ministeriöstä aina vastattu, että kotitalousvähennys myönnetään vain luonnolliselle henkilölle. Tämä ei ole kestävä perustelu. Taloyhtiö on tosiasiassa vain yksi väliporras asukkaan ja remonttiyrityksen välissä. Taloyhtiö voisi antaa vuosittain osakkaalle verovuonna teetetyn remonttityön kustannuksista laskelman, josta näkyisivät verottajan tarvitsemat tiedot remontin työkustannuksista, remonttiyrityksen tiedot sekä osakkaan vastikeperusteinen osuus kustannuksista. Osakas ilmoittaisi tietojen perusteella vähennyksen verohallintoon.

Monille palkansaajille ja eläkeläisille taloyhtiöiden remontit ovat taloudellisesti mittavia taakkoja. Tilanne on erityisen haastava Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, jossa on kalleimmat asumisen ja elämisen kustannukset. Kasvavat korjausvastuut tekevät tilanteen monille lähes sietämättömäksi.

Kylpyhuoneen kunnostaminen on esimerkki isosta menoerästä. Yleinen tapa on, että taloyhtiössä kylpyhuoneet korjataan keskitetysti yhtiövetoisesti. Tällaisissa yhtiön vastuulle kuuluvissa remonteissa asukas ei voi hyödyntää kotitalousvähennystä, sillä vähennys myönnetään vain henkilölle, ei yhtiölle.

Asunto-osakeyhtiössä asuvien huutavan epäreilu kohtelu on perusteltua korjata. Eriävän verokohtelun korjaaminen on perusteltua myös kannustettaessa asuntokannan kunnossapitoon, peruskorjaamiseen ja energiatehokkuuteen sekä muihin ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin. Esimerkiksi Ilmasto- ja energiapolitiikka vaikuttavat merkittävästi asumiskustannusten kehitykseen.

Esittelin eduskunnassa marraskuussa 2021 lakialoitteeni kotitalousvähennyksen laajentamista asunto-osakeyhtiön osakkaille, niin että vähennyksen voi saada yhtiön teettämän remontin palkkakustannuksista. Aloite on nyt valtiovarainvaliokunnassa odottamassa käsittelyä. 

Eduskunnasta asia sai vahvaa tukea, kun valtiovarainvaliokunnan mietintöön vuoden 2022 tuloverolain muutoksista kirjasimme vahvan tuen selvittää kotitalousvähennyksen laajentamista myös taloyhtiöiden teettämiin remontteihin.


Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja

Follow by Email
Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn
Instagram