Siirry sisältöön

Räikeän ideologinen aie romuttaa Kela-korvaus pysäytettävä (Uusi Suomi 16.2.2022)

Otimme tänään kantaa Paula Risikon kanssa hallituksen aikeeseen pyyhkiä parlamentaarisella sovulla pöytää ja romuttaa eduskuntapuolueiden yhteisestä kannasta poiketen Kela-korvaukset. https://www.verkkouutiset.fi/vasemmistovihrealle-ideologiselle-terveydenhuollon-tallomiselle-on-laitettava-stoppi/

Iltalehden uutisen mukaan hallitus aikoo tehdä merkittäviä leikkauksia yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksiin. Tuskin on muste ehtinyt kuivua, kun parlamentaariselta sovulta vedetään pohja. Ei näin voi toimia. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c188575a-bd0f-4ec3-b89b-78685d6a161d

Esitys Kela-korvauksen alasajosta tilanteessa, jossa koronan vaikutuksesta hoitovelka on ennätyksellinen, jonot hoitoon epäinhimilliset ja sosiaali- sekä terveyspalveluita mullistetaan historiallisella hallintomuutoksella, on umpivastuuton. Ihmisten palveluiden saatavuus on turvattava. Vasemmistovihreälle ideologiselle terveydenhuollon tallomiselle on laitettava stoppi.

Suunnan pitää olla päinvastainen.  Koronan tuoman hoitovelan purkamiseksi ja julkisen terveydenhuollon kuormituksen keventämiseksi on Kela-korvauksia nostettava ja otettava laajasti palvelusetelit käyttöön niin, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon ajoissa. Näin voisimme purkaa hoitojonoja, hyödyntää paremmin yksityisen sektorin voimavaroja ja keventää ylikuormittuneen julkisen sektorin henkilöstön työtaakkaa.

Kela-korvauksen leikkaaminen johtaa julkisten palveluiden kuormittumiseen entisestään, kun yhä useampi siirtyy yksityisestä palvelusta julkisen palvelun jonoon. Seurauksena on palveluiden heikentyminen, julkisen terveydenhuollon kustannusten kasvu, henkilöstön ylikuormitus ja ruuhkautuminen.

SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi on vakavasti (Iltalehti 11.10.2021) varoittanut Kela-korvauksen poiston katastrofaalisista seurauksista ja lausunut, ettei korvausta tulisi missään nimessä poistaa sote-uudistuksen toimeenpanon yhteydessä.

Kela-korvaus mahdollistaa vuosittain noin 3,4 miljoonaa käyntiä lääkärin vastaanotolla. Kela-korvausta maksetaan sosioekonomiseen asemaan katsomatta kaikille suomalaisille.

Vuonna 2019 lääkärin hoidossa oli 1,5 miljoonaa Kela-korvauksen saajaa. Tämä kuvaa käytön laajuutta monissa tuloluokissa.

Joko vasemmistovihreät puolueet eivät ymmärrä suomalaisten arkea ja sitä, mikä merkitys yrittäjien työllä ja yksityisillä sektorilla on suomalaisten mahdollisuudelle saada tarvitsemansa palvelut, tai sitten he eivät siitä piittaa. Oli vastaus kumpi tahansa, niin yhtä järkyttävää

Moni käyttää yksityistä terveydenhuoltoa yksinkertaisesti siksi, ettei julkisen sektorin palveluihin pääse. Lisäksi merkittävää osaa Kelan korvaamista lääkäripalveluista ei ole edes saatavilla kuntien terveyskeskuksissa, esimerkkeinä silmälääkärit, gynekologit ja lastenlääkärit. Koko suunterveydenhuoltomme on rakennettu siten, että merkittävä määrä aikuisväestöstä käyttää yksityisiä palveluja. Kuntoutusjärjestelmämme on monin osin yrittäjien varassa. Vuonna 2020 kaksi miljoonaa ihmistä käytti Kela-korvattuja terveydenhuollon palveluja.

Kun yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvaukset romutetaan, niin mitä hallitus tarjoaa tilalle? Vastausta ei näy eikä kuulu. On selvää, että toimesta kärsisi koko kansanterveys mutta eniten heikoimmassa asemassa olevat. Muualla Euroopassa tehdään toimia koronan aikana kertyneen hoitovelan purkamiseksi. Niin pitäisi tehdä Suomessakin. Jos Kela- korvausta ei olisi, se pitäisi nyt keksiä. 

Kela-korvausten romuttaminen sisältyy hallituksen sopimaan ensi vuoden budjettiin tulossa olevaan terveydenhuollon 140 miljoonan leikkauspakettiin. Runsaasta rahanjaosta huolimatta vanhuspalveluiden hoitajamitoitus jäi ilman riittäviä määrärahoja. Puuttuvat eurot leikataan terveydenhuollosta ja erityisesti Kela-korvauksesta. Lisäksi hallitus on päättänyt leikata lääkekorvausten valtion osuudesta  60 miljoonaa euroa. Hallituksen tolkuton talouspolitiikka on umpikujassa, kun kehyksien rikkomisesta ja valtavasta velkaantumisesta huolimatta puuttuvia rahoja vanhusten palveluihin etsitään leikkaamalla sairaiden palveluista.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja (kok)

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja