Siirry sisältöön

Guggenheim-lahjoitukset verovähennyksen piiriin!

Tiedote 11.1.2012

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kannustaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaista arvioimaan verovähennyssäädöksiä niin, että Guggenheim-lahjoitukset olisivat verovähennysoikeuden piirissä. Alustavien suunnitelmien mukaan Guggenheimin lisenssimaksu on tarkoitus kattaa yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksilla.

Yksityisillä lahjoituksilla on Suomen tulevaisuuden kannalta korkeaan osaamiseen ja tieteeseen saatu välttämättömiä lisärahoja. Ilman yksityisiä lahjoituksia Aalto-yliopisto ei olisi ollut mahdollinen. Nyt samaa yritysten ja yksityishenkilöiden mukaantuloa tarvitaan Guggenheim-Helsingin luomiseksi. On fiksua kannustaa koko yhteiskuntaa mukaan Suomen tulevaisuuden kannalta merkittäviin hankkeisiin.

Suomessa yksityinen lahjoittaminen taiteelle ja kulttuurille on pientä, koska verotus ei siihen kannusta. Guggenheim-Helsingin lisäksi on varmasti muitakin merkittäviä hankkeita, jotka saisivat mahdollisuuden lahjoituksilla. Valtiovallan on enemmän kuin fiksua kannustaa uuteen lahjoituskulttuuriin ja uudistaa taiteelle annettavien lahjoitusten verovähennyssäädöksiä.

"Guggenheimin toteuttaminen edellyttää, että se otetaan koko Suomen hankkeeksi ja siten myös valtiovallan on välttämätöntä olla vahvasti mukana. Verovähennysoikeuden uudistaminen taiteelle annetuista lahjoituksista on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Se olisi iso tuki Guggenheim-Helsinki-museolle, mutta mahdollisuus kaikelle taiteelle Helsingissä, pääkaupunkiseudulla ja koko maassa", sanoo Sarkomaa.

Sarkomaa pitäisi hyvänä, että hallitus tekisi päätöksen taiteelle annettavien lahjoitusten verovähennyksestä viimeistään maaliskuun kehysriihessä niin, että mahdolliset Guggenheim-lahjoittajat saisivat tiedon asiasta mahdollisimman pian.

Sarkomaa näkee Aalto-yliopiston ja Guggenheim-Helsingin yhteistyössä mittavaa potentiaalia, sillä onhan tavoitteena, että yhtenä painopisteenä ja erityispiirteenä museossa olisi design ja arkkitehtuuri. On erittäin upeaa, jos Suomessa kerätyt näyttelyt saadaan laajasti esille myös muissa verkoston näyttelyissä.

Sarkomaa suhtautuu Guggenheim-Helsinki-museoon avoimin mielin. Asiaa on nyt tarkkaan pohdittava ja kaikkiin avoimiin kysymyksiin sekä valtiovallan rooliin on saatava vastaukset. Selvää on, että Helsinki ja Suomi tarvitsevat ”piristysruiskehankkeita”, jotka lisäävät pääkaupunkimme ja maamme kiinnostavuutta. Guggenheim voisi olla onnistuessaan olla juuri tällainen.

Sarkomaa jättää asianomaisen ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen taiteelle annettavien lahjoitusten verovähennysoikeuden uudistamisesta ja Guggenheim-lahjoitusten ulottamisesta verovähennysoikeuden piiriin.

Lisätietoja:
Sari Sarkomaa
050 511 3033