Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Perheet ansaitsevat joustoa ja tasa-arvoa vanhempainvapaisiin

Tiedote 22.4.2017

Vapaa julkaistavaksi

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa muistuttaa hallitusta perhevapaauudistuksen käynnistämisen välttämättömyydestä puoliväliriihessä. Suomalainen perhevapaajärjestelmä on aikansa elänyt, minkä vuoksi uudistuksen aloittamisella ei enää voi aikailla, vaan nykyisen hallituksen on käynnistettävä uudistustyö.

"Perheet ovat samanarvoisia, mutta niitä kohdellaan nykyisin eriarvoisesti. Nykyiset vanhempainvapaat tunnistavat huonosti erilaisten perheiden tarpeet ja saumattoman yhdistämisen työelämän kanssa. Meidän on huomioitava paremmin esimerkiksi adoptio-, yksinhuoltaja- ja uusioperheet", toteaa Sari Sarkomaa.

Puolueet sekä työntekijä- että työnantajajärjestöt ovat tarjonneet hyviä malleja perhevapaiden uudistamiseksi. Kokoomuksen ehdotus perhevapaiden uudistamiseksi tarkoittaisi perheille enemmän joustavuutta arkeen, lisää valinnanmahdollisuuksia sekä tasaisi vastuuta hoivasta vanhempien välillä.

"On lasten etu, että sekä isät että äidit ovat vahvoja vanhemmuudessa. Kokoomus haluaa tarjota perheille vapauttaa päättää perhevapaiden käytöstä, mutta samalla myös varmistaa etuuden sekä vanhemmuuden tasa-arvoisen jakamisen", muistuttaa Sarkomaa.

Asiantuntijoiden taholta on laajasti osoitettu, että perhevapaiden uudistamisella on vaikutuksia etenkin naisten työllisyyteen, uran kehittymiseen ja eläkkeen määrään. Uudistus on siis kannattava myös hallituksen työllisyystavoitteen kannalta.

"Työn ja perheen yhdistäminen haastaa monien perheiden arkea. On niin perheiden kuin koko yhteiskunnan etu, että annamme enemmän joustoja suunnitella näiden kahden tärkeän asian yhdistäminen. Työelämän tasa-arvo on itseisarvo, jonka eteen meidän on tehtävä päättäjinä töitä. Työelämässä tarvitaan naiset, ja miehet ja vanhemmuudessa isät ja äidit. Vanhempainvapaauudistus on tärkeä askel tasa-arvoisempaan työ- ja perhe-elämään, ja se voisi osaltaan vauhdittaa perheiden perustamista ja lisätä syntyvyyttä", summaa Sarkomaa.

Sarkomaa pitää hyvänä ajatuksena myös parlamentaarisen työryhmän perustamista, jossa työmarkkinajärjestöt olisivat mukana.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Tel. +358 50 511 3033