Siirry sisältöön

Sarkomaa: perustoimeentulotuen siirron arviointi Kelan valtuutettujen käsittelyyn kesäkuussa

Tiedote 24.4.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja, Kansaneläkelaitoksen valtuutettujen puheenjohtaja on helpottunut tiedosta, että Kela on saavuttanut lain mukaisen tilan perustoimeentulotuen maksatuksessa. Kela tiedotti asiasta tänään. Kelan toimintaa valvovat valtuutetut ovat edellyttäneet lain mukaisen tilan saavuttamista viipymättä.  

Hakemukset käsitellään nyt lainmukaisessa ajassa eli 7 arkipäivän kuluessa hakemuksen saapumisesta.

Kelan valtuutetut ovat pitäneet välttämättömänä, että perustoimeentulotuen siirrosta tehdään arviointi. Valtuutetut kokoontuvat käsittelemään arviointia ylimääräiseen yleiskokoukseen kesäkuussa. Kelan sisäisen arvioinnin lisäksi on pohdittava tarvitaanko vielä ulkopuolinen arviointi, kertoo Sarkomaa.

Valtuutetut ovat saaneet viikottain Kelan johdolta raportin toimenpiteistä käsittelyaikojen saattamisesta lain mukaiseksi ja käsittelyajoista vakuutuspiireittäin. Seurantaa jatketaan edelleen, sanoo Sarkomaa.

Huoli kaikkein vaikeimmasta asemassa olevista ihmisistä on ollut suuri, sanoo Sarkomaa. Ruuhkan aikana perustoimeentulotuen asiakkaiden ruoan ja lääkkeiden saanti turvattiin maksusitoumuksilla. Kiireellisissä tapauksissa maksusitoumuksen voi saada saman päivän aikana. Myös kunnat ovat myöntäneet täydentävää toimeentulotukea kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi.

Sarkomaa kiittää Kelan henkilöstöä, joka on tehnyt urakalla ylitöitä tilanteen korjaamiseksi. Kelaan rekrytoitu lisähenkilöstö on tullut tarpeeseen. Perustoimeentulotuen maksatus on kyettävä hoitamaan lain edellyttämällä tavalla ilman, että muiden etuuksien maksatus ruuhkautuu. Myös tätä Valtuutetut seuraavat tarkkaan.

 

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033