Siirry sisältöön

Eduskuntaterveiset 4 /2018

Arvoisa vastaanottaja,

On hyvä uutinen, että Suomen talous on kasvussa. Ennusteen mukaan julkinen talous tasapainottuu ja kääntyy hieman ylijäämäiseksi vuonna 2020 ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008. Siitä huolimatta hallituskauden tavoitteiden saavuttamiseksi tulee vielä urakoida. Uusia työpaikkoja on syntynyt 90 000, mutta tavoitteemme 72 % työllisyysasteesta ja 110 O00 uudesta työpaikasta vaatii vielä lisätoimia. Samoin valtion velkaantumisen taittaminen. Suomen talouden pitkän aikavälin haasteet eivät ole kadonneet minnekään. Eduskuntaryhmässä jatkamme täysillä työtä eduskuntakauden loppuun.

Kevät eduskunnassa on poikkeuksellisen vaativa, kun asioita on vielä paljon käsiteltävänä. Hallituksen pitää kirittää tahtiansa, jotta saamme yhdessä sovitut uudistukset eduskuntaan ajoissa. Valiokunnilla tulee olla aikaa käsitellä lait huolella.

Tässä kirjeessä:

  • Uusia talouslinjauksia kestävän kasvun vauhdittamiseen ja osaamiseen
  • Helsingin ja Uudenmaan sote-huoliin vastattiin kehysriihessä
  • Vahvempi kaupunkipolitiikka laskisi asumiskustannuksia
  • Muoviveron mahdollisuutta selvitetään
  • Varhaiskasvatus ja lukiolaki uudistuvat
  • Liikkuvan elämäntavan edistämisen on oltava kuntien ja maakuntien ydintehtävä
  • Tervetuloa Diabeteskävelylle la 28.4 klo 12.00
  • Tervetuloa eduskunnan avoimiin oviin la 5.5 klo 11-16
  • Tervetuloa vieraakseni eduskuntaan ke 23.5 klo 16.45

Uusia talouslinjauksia kestävän kasvun vauhdittamiseen ja osaamiseen  

Saimme huhtikuussa puitua kehysriihen. Hyvä valmistautuminen tuotti tulosta. Kehysriihessä vastuullinen kokoomuslainen linja voitti. Kohentuneen taloustilanteen tuoma pieni liikkumavara käytettiin täsmäpanostuksina työllistymistä edistäviin toimiin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseen. Kasvun pullonkauloja kitketään. Talouden kasvu ei korjaa yhteiskuntamme rakenteita vaan se on meidän poliitikkojen tehtävä.

Kehysriihessä sovittujen toimien positiiviset vaikutukset ulottuvat heti lasten arkeen. Uudella 10 miljoonan euron varhaiskasvatuksen tasa-arvorahalla turvataan eri alueilta ja erilaisista lähtötilanteista tulevien lasten mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuuden koulutiellä.

Helsingin ja Uudenmaan sote-huoliin vastattiin kehysriihessä

Olen tehnyt kovasti työtä, että kaupunkien huolet soten rahoituksessa ratkaistaan. Kehysriihessä sain kyllä työvoiton. Merkittävä edistysaskel on se, että kehysriihessä tehtiin päätös sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien määrärahan tuplaamista 200 miljoonalla eurolla. Päätös on vahva ele siihen, että mittava Helsingin ja lähes koko muun Uudenmaan valinnanvapauspilottihakemus saadaan vietyä riittävällä laajuudella käytäntöön. Helsingin ja metropolialueen erityislaatuisuuden tunnistaminen työvoitto kaupunkipolitiikan saralla.

Vahvempi kaupunkipolitiikka laskisi asumiskustannuksia

Asumisen lähes sietämätön kalleus on talouden kasvun pullonkaula ja kaupunkilaisen arjen kipeimpiä kysymyksiä. Tarvitsemme ripeitä toimia jarruttamaan asumisen kustannusten kasvua. Jo nyt on nähtävissä, että pieniin ja osin keskipalkkaisiinkaan palvelualojen ammatteihin ei tahdo saada työntekijöitä metropolialueella.

Myönteistä on, että kehysriihessä sovittiin panostuksista kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamiseen, joka mahdollistaa rakentamisen lisäämisen Helsingin seudulla. Lisätoimia tarvitaan ja kaupunkipoliittinen selonteko olisi tähän oiva lääke.

Muoviveron mahdollisuutta selvitetään

Itämeren suojelussa on pidettävä kiirettä. Näkyvän muoviraaka-aineita lisäksi mikromuovia on arvioitu valuvan Itämereen 40 tonnia vuosittain. Eduskunnan kyselytunnilla nostin esiin ajatuksen muoviverosta muoviroskan vähentämiseksi. Ilokseni valtiovarainministeri Petteri Orpo vastauksessaan näytti vihreää valoa muoviverolle osana keinovalikoimaa muovisaasteen vähentämiseksi.

Varhaiskasvatus ja lukiolaki uudistuvat

Uusi varhaiskasvatuslaki ja lukiolaki ovat saapuneet eduskuntaan. Olemme sivistysvaliokunnassa aloittaneet asiantuntijakuulemisen.

Varhaiskasvatuslaki vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua nostamalla henkilöstön koulutustasoa. Lakiluonnoksessa on myös nykyistä selkeämmin säädetty, että varhaiskasvatusta suunniteltaessa, järjestettäessä ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu. Lukiolakiesityksellä vahvistetaan lukioiden vetovoimaa yleissivistävän, korkeakouluopintoihin tähtäävän koulutuksen tarjoajana. Uudessa lukiossa korostuvat yksilölliset opintopolut, oppiainerajat ylittävä yhteistyö, kansainvälisyys ja yhteistyö korkeakoulujen kanssa.

Liikkuvan elämäntavan edistämisen on oltava kuntien ja maakuntien ydintehtävä 

Tuoreen UKK.n tutkimuksen mukaan liikkumattomuus ja passiivinen elämäntapa käyvät Suomelle kalliiksi. Liikunnan edistäminen on otettava keskeiseksi tavoitteeksi myös sote-uudistuksessa, kun kuntien, maakuntien ja järjestöjen uusia toimintatapoja rakennetaan.

Tervetuloa Diabeteskävelylle la 28.4 klo 12.00!

Diabetes on kansansairautemme. Suomessa noin 10 % ihmisistä sairastaa diabetesta. Johdan eduskunnassa diabetesverkostoa, jossa teemme työtä diabeteksen paremman hoidon ja kuntoutuksen eteen. Liikunta on hyvä lääke pitää verensokeri tasapainossa ja muutoinkin ylläpitää terveyttä.

Avaan Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen ja Lionsin järjestämän kävelyn lauantaina 28.4 kello 12.10. Noin kello 12.40 lähdemme liikkeelle kohti keväistä Töölönlahtea.

Tervetuloa eduskunnan avoimiin oviin la 5.5 klo 11-16

Uudistuneessa eduskuntatalossa järjestetään keväällä avoimien ovien lauantaina 5.5 kello 11-16. Eduskuntaryhmät esittäytyvät avoimien ovien aikana Valtiosalissa. Olen tavattavissa kello 11-13. Tilaisuus on kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tervetuloa keskustelemaan ja ihastelemaan uutta eduskuntataloa!

Tervetuloa vieraakseni eduskuntaan ke 23.5 klo 16.45

Tervetuloa vieraakseni tutustumaan uudistettuun eduskuntaan sekä kuulemaan ja keskustelemaan Suomen ja Helsingin politiikan ajankohtaisista aiheista ke 23.5 klo 16.45. Tilaisuuteen voit ilmoittautua 18.5 mennessä tästä linkistä. Sisääntulo eduskuntaan on eduskunnan B-ovesta (Töölön puoleinen yleisösisäänkäynti). Tulethan turvatarkastuksen takia ajoissa paikalle.

Aurinkoisin kevätterveisin

Sari Sarkomaa