Siirry sisältöön

Kokoomuksen Sarkomaa: Liikuntaan ja mahdollisuuteen ulkoilla ei saa olla ikärajaa

Tiedote 30.1.2019
Julkaisuvapaa heti

”Aktiivisena liikunnan lisäämisen puolesta toimijana, olen iloinen, että käsittelyssämme sivistysvaliokunnassa on historian ensimmäinen liikuntapoliittinen selonteko”, sanoo Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Sivistysvaliokunnalla oli tänään julkinen kuuleminen liikuntapoliittisesti selonteosta.

Sarkomaa kirittää selonteon toimia, joilla edistettäisiin ikäihmisten mahdollisuutta liikkua, ulkoilla ja ylläpitää toimintakykyään. Sarkomaa kantaa huolta ikäihmisistä, jotka joutuvat jäämään kotiin neljän seinän sisään. Liikkumattomuus romahduttaa nopeasti ikäihmisen toimintakyvyn. Liikkumattomuus sekä mielekkään tekemisen puute ovat vanhusten hoidon kipeä ongelma, johon on tehtävä korjausliike. On sietämätön epäkohta, että usein kotihoidon piirissä olevan ikäihmisen kodin matot viedään ulos useammin kuin ihminen itse pääsee ulkoilemaan.

Sarkomaa kannattaa liikuntapoliittisen selonteon ehdotusta vauhdittaa vanhusten kotipalveluissa kokeiluja ja käytäntöjä, jossa liikuntaneuvoja kiertäisi kotipalveluiden piirissä olevien vanhusten luona pitämässä liikuntatuokioita. Kotihoidon ytimeen on lisättävä kuntouttavia ja liikkumista edistäviä toimia. Vanhusten laitos- ja hoivapalveluissa on käynnistettävä kokeiluja ja toimia, joilla liikunta, kuntouttava toiminta ja kuntoutus saadaan ripeästi arkipäivään.

”Ikäihmisten liikkumiskyvyn ongelmista kaksi kolmasosaa johtuu liikunnan puutteesta ja vain kolmannes ikääntymisestä. Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän tarvitsee tukea ja ohjausta toimintakykynsä ylläpitämiseen. Liikunnan edistäminen ja kuntoutus pitäisi olla vanhustenhuollon keskiössä. Istuva ja liikkumaton hoivakulttuuri tulee monin tavoin kalliiksi”, Sarkomaa pohtii.

Sarkomaa muistuttaa, että liikuntapoliittinen selonteko paljasti, että liikuntaa ja liikkumista tukevien palveluiden ulkopuolelle jäävät todennäköisemmin ne, jotka hyötyisivät liikunnasta eniten, kuten toimintakyvyltään heikkokuntoisimmat ikääntyneet.

”Ongelmiin pitää tarttua päättäväisesti. Siksi olemme esittäneet, että vanhuspalvelulain pitää olla velvoittavampi. Kokoomus esittää hoivatakuuta, joka velvoittaa aina vastaamaan ihmisen hoivan tarpeeseen. Hyvään hoivaan ja elämään kuuluu myös mahdollisuus liikkua. On välttämätöntä, että kuntoutus, mahdollisuus liikunta ja ulkoilla ovat osa hoivatakuuta”, Sarkomaa toteaa.

Sarkomaan mielestä kaiken ikäisten liikunnan lisääminen on vaikuttava keino, kun Suomen nousevien sote-kustannuksia halutaan taittaa ja ennen kaikkea lisätä ihmisten hyvinvointia. Liikkumattomuuden kustannukset nousevan jopa kolmeen miljardiin. Liikunta tekee hyvää ihmisille ja kansantaloudelle.

”Koko sote-henkilöstö on saatava nykyistä vahvemmin mukaan liikunnan edistämiseen. Terveydenhuollon henkilöstön antaman liikuntaneuvonnan välineitä on onnistuneesti kehitetty tämän eduskuntakauden aikana terveyden edistämisen kärkihankkeessa. Ne on viisasta ottaa käyttöön koko Suomessa”, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033