fbpx Siirry sisältöön

Lokakuun eduskuntaterveiset

Arvoisa vastaanottaja,

Syksy on ollut vastuullista talous- ja työllisyyspolitiikkaa kannattaville kolaus Rinteen hallituksen julkaiseman talousarvioesityksen takia. Esityksessä puuttuivat lähes tyystin työllisyyttä edistävät toimet ja siinä oli päinvastoin työllisyyskehitystä jarruttavia toimia kuten kotitalousvähennyksen leikkaus. Myös ansiotuloveron kiristykset osuvat kovalla tavalla palkansaajien ja eläkeläisten kukkaroon leikaten ostovoimaa. 

Hallitus lupasi lisärahaa moneen, mutta vaalilupaukset näyttävät sulavan yksi toisensa jälkeen. Erityisen vakava asia on se, että hallitus jätti rahanjaossa vanhustenpalvelut lähes ilman lisärahaa. Myös leikkaukset tutkimusrahoitukseen ovat aivan muuta, mitä hallitus lupasi. 

Kaikkien suomalaisten kannalta on äärimmäisen vakavaa, että työllisyyskehitys on pysähtynyt. Ihmisille tärkeät palvelut ja hyvinvointi voidaan turvata kestävästi siten, että suomalaisilla on työtä. Nuokkumisen sijaan hallituksen olisi tullut nostaa työllisyys ykkösagendalle. 

Nyt jos koskaan tarvitsemme maahamme vastuullisia kokoomuslaisia vaihtoehtoja ja politiikkaa. Nykyhallitukselta on vastuutonta ja kylmää politiikkaa siirtää työllisyystoimien tekeminen tulevaan. Ihmiset tarvitsevat työtä ja työpaikat tekijöitä. Työllä rahoitamme koulut sekä terveys- ja vanhuspalvelut.

Eduskuntaryhmämme valmistelee vaihtoehtoa Rinteen hallituksen budjettiesitykseen.

Esitämme vahvoja toimia työllisyyskehityksen vauhdittamiseksi sekä mm. terapiatakuun toteuttamista ja kotitalousvähennyksen leikkauksen perumista. Ajatukset ja palaute vaihtoehtobudjetin valmisteluun ovat tervetulleita.

  

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajiston voimin puheenjohtajiston voimin jättämässävälikysymystä Antti Rinteen ponnettomasta työllisyyspolitiikasta. Kuvassa kanssani ryhmän muu puheenjohtajisto eli Kai Mykkänen, Jukka Kopra ja Anna-Kaisa Ikonen. 

Tässä kirjeessä:

  • Johtamani Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan terveiset vuoden 2020 valtion talousarvioesitykseen
  • Tekemäni kirjallinen kysymys varhaiskasvatuksen opettajien tarvekartoituksesta ja koulutusmäärien riittävyydestä
  • Kannanottoni korkeakoulupaikkojen lisäämisestä Helsingissä ja muualla Uudellamaalla
  • Lakialoitteeni tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämiseksi erillislailla
  • Perustimme johdollani eduskuntaan ulkosuomalaisten ystävyysryhmän
  • Helsingin ensi vuoden budjettiesityksessä on vahva kokoomuksen kädenjälki 
  • Mukana Roosa nauha -kampanjassa
  • Kutsut seuraaviin tapahtumiin: Senioriverkoston tilaisuus Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa ke 6.11. klo 11:30–13:30, Helsinkiläisten kokoomusnaisten politiikan workshop eduskunnassa ma 18.11. klo 17–19, Terapiatakuutilaisuus Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa ti 10.12. klo 17–19

Johtamani Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta lähetti terveiset laatimamme kannanoton muodossa hallituksen budjettiriiheen. Kannanottomme kärkinä olivat 1) riittävä rahoitus pääradan hankkeille ja alueen yliopistoille, 2) lisää aloituspaikkoja pääkaupunkiseudun korkeakouluihin ja 3) työvoiman kohtaantoa edistävät toimet alueella.

Laadin kirjallisen kysymyksen varhaiskasvatuksen opettajien tarvekartoituksesta ja koulutusmäärien riittävyydestä

Helsingissä on iso puute varhaiskasvatuksen opettajista, johon tarvitaan kestäviä ratkaisuja. Jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Eduskunta on aloitteestani toistuvasti lisännyt määrärahoja varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen. Viime eduskuntakaudella hallituksen esityksestä päätimme mittavasta määrärahasta varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien lisäämiseksi. On iso pettymys, että Rinteen hallitus ei ole lisäämässä euroakaan suoraan korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseksi. 

Kannanottoni korkeakoulupaikkojen lisäämisestä Uudellamaalla

Pidän välttämättömänä, että uusmaalaisten nuorten epätasa-arvoinen asema korkeakoulupaikkojen saatavuudessa, suhteessa maan muihin nuoriin, korjataan. Pääkaupunkiseudun nuorten eriarvoista tilannetta kuvaa se, että vuonna 2017 uusista ylioppilaista 32 % tuli Uudeltamaalta, mutta opiskelupaikkoja alueella oli vain 27 % kaikista maamme korkeakoulupaikoista.

Ei ole mitään syytä, miksi alueemme nuoria kohdeltaisiin huonommin kuin muita maamme nuoria. Kun opetusministeriö on aloittamassa neuvottelut korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämiseksi ja tutkintotavoitteiden nostamiseksi, on kaikki syyt kohdentaa aloituspaikkoja erityisesti Uudenmaan korkeakouluihin.

Tein lakialoitteen tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämiseksi erillislailla

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen loukkaa räikeästi ihmis- ja itsemääräämisoikeuksia, heikentää naisten tasa-arvoa sekä aiheuttaa terveydellisiä, sosiaalisia ja seksuaalisia haittoja. Meidän on Suomessa onnistuttava auttamaan tehokkaammin silpomisuhan alla olevia tyttöjä ja tehtävä konkreettisia tekoja, jotta nämä epäinhimilliset rikokset saadaan torjuttua ja uhreja autettua parhaalla mahdollisella tavalla. 

Eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Aloitteesta ei ole esitetty konkreettisia pykäliä ja siksi teimme lakialoitteet yhdessä Sofia Vikmanin kanssa. Halusimme tarjota eduskunnalle konkreettisia ehdotuksia siitä, mitä silpomisen kieltävässä erillislaissa ja näiden rikosten ennaltaehkäisemiseksi pitäisi säätää. Jokaisella tytöllä ja naisella on oikeus päättää omasta kehostaan ja tulevaisuudestaan. Asiasta lisää sivuillani.

Eduskunnan ulkosuomalaisten ystävyysryhmä perustettu aloitteestani

On ilo toimia ryhmän puheenjohtajana. Ryhmä tekee yhteistyötä Suomi-Seuran ja Ulkosuomalaisparlamentin kanssa. Ulkosuomalaisia lasketaan olevan noin kaksi miljoonaa, joista noin 300 000 on Suomen kansalaisia. On tärkeää, että ulkosuomalaisten asiat tunnetaan ja otetaan eduskunnan päätöksenteossa huomioon. Ryhmämme toivoo palautetta ja yhteistyötä ulkosuomalaisten kanssa. Ensimmäisenä asiana työlistallamme on tärkeää työtä tekevät Suomi- koulut sekä niiden rahoituksen nostaminen riittävälle tasolle.  Olen jättänyt asiasta talousarvioaloitteen.

  

Ulkosuomalaisten ryhmän järjestäytymisen kunniaksi otimme kuvan, jossa kanssani ryhmän varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Veikko Vallin ja
Suomi-Seurasta toiminnanjohtaja Tina Strandberg ja Ulkosuomalaisparlamentin parlamenttisihteeri Sini Castrén.

Helsingin ensi vuoden budjettiesityksessä on kokoomuksen kädenjälki 

Helsingin kaupungin ensi vuoden budjettiesityksestä on saatu sopu pormestarimme esityksen pohjalta. Ratkaisussa näkyvät kokoomukselle tärkeät tavoitteet: koulutukseen panostaminen ja koulurakennuksien korjaamisen vauhdittaminen. Lisävoimavaroja suunnataan terveys-, vanhus- ja vammaispalveluiden parantamiseksi pysyen samalla vastuullisella talouslinjalla. Pitkäaikainen tavoitteemme Johanneksen kentän tekojääradasta toteutuu. Ikäihmisten liikkumisen edellytyksiä edistetään lisäämällä puistonpenkkejä keskeisten kulkureittien varteen. Liikkumista ja turvallisuutta edistää myös se, että viime talvesta oppineena katujen talvikunnossapitoa on päätetty parantaa. Helsingin on oltava hyvä paikka asua ja elää kaiken ikäisille ihmisille.

Mukana Roosa nauha -kampanjassa

Oli ilo osallistua Roosa nauha -kampanjan avajaistilaisuuteen. Roosa nauha on Syöpäsäätiön organisoima kampanja, jolla tuetaan kotimaista rintasyöpätutkimusta. Rintasyövän torjunta on meidän kaikkien yhteinen asia. Tämän vuoden nauhan on suunnitellut upea Seela Sella.

Kutsuja tapahtumiin:

Senioriverkoston tilaisuus Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa ke 6.11. klo 11:30–13:30

Lämpimästi tervetuloa Kokoomuksen Senioriverkoston tilaisuuteen ”Seniorien ääni kuuluviin”. Mukana puheenjohtajamme Petteri Orpo ja puoluesihteerimme Kristiina Kokko. Olen tilaisuudessa verkoston varapuheenjohtajana esittelemässä verkostomme kärkitavoitteita.  Tilaisuudessa pääset keskustelemaan päättäjien kanssa sekä tuomaan esille senioreja koskettavia haasteita. Ilmoittautumiset pyydetään toimittamaan verkoston sihteeri Hanna Hyyryläiselle osoitteeseen hanna.hyyrylainen@eduskunta.fi tai puhelimitse numeron +358 504776058

Helsinkiläisten kokoomusnaisten politiikan workshop eduskunnassa ma 18.11. klo 17–19.

Tervetuloa yhteistyössä helsinkiläisten kokoomusnaisten kanssa järjestämääni poliittiseen workshop-tilaisuuteen ideoimaan ja linjaamaan kokoomuspolitiikkaa. Kokoomusnaisten järjestö- ja viestintäsihteeri Nea Tarvainen on lähettänyt kokoomusnaisten jäsenille tapahtumaan liittyen sähköpostitse kutsun sisältäen ilmoittautumislinkin. Myös uudet ja muut kokoomuksen toiminnasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneet henkilöt ovat lämpimästi tervetulleita mukaan keskusteluun. Neaan voi olla ilmoittautumisen osalta yhteydessä osoitteeseen nea.tarvainen@kokoomusnaiset.fi.

Terapiatakuutilaisuus Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa ti 10.12. klo 17–19

Lämpimästi tervetuloa terapiatakuu- ja mielenterveysaiheiseen tilaisuuteen keskustelemaan ja kuulemaan, miten mielenterveyden peruspalveluita on tarkoitus vahvistaa. Paikalla puhujina ovat muun muassa HUS:in psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi ja Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen. Savet the date, tarkempi ohjelma valmistumassa tuota pikaa. Kyseessä avoin tilaisuus, johon ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Terveisin,

Sari Sarkomaa

Follow by Email
Facebook
LinkedIn
Instagram