Siirry sisältöön

Lokakuun eduskuntaterveiset

Arvoisa vastaanottaja,


Vasemmistovihreän hallituksen holtiton taloudenpito on johtamassa umpikujaan. Esimerkiksi vanhusten ympärivuorokautiseen hoitajamitoitukseen hallitus ei valtavasta velanotosta huolimatta löytänyt rahoitusta. Kehysriihessä hallitus päätti leikata puuttuvat 140 miljoonaa euroa Sosiaali- ja terveysministeriön budjetista. Tämä tarkoittaa mm. lääkekorvausten 60  ja yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksen 40 miljoonan euron leikkausta vuonna 2023. Lisäksi hallitus on asettanut pikatoimeksiannolla parlamentaarisen ryhmän käsittelemään sitä mitä Kela-korvauksesta jää jäljelle, lääke- ja matkakorvauksia sekä Kelan järjestämää kuntoutusta. Mediassa käytettyjen hallitusrintaman puheenvuoroista on tullut selväksi vimma lakkauttaa Kela korvaukset. Julkisuuteenkin on tullut lisäksi hallituksen muita aikeita kuten esimerkiksi se, ettei yksityisen lääkärin antamasta reseptistä saisi lääkekorvausta. Sokean ideologisista toimista kärsisi koko kansanterveys mutta eniten heikoimmassa asemassa olevat. On selvää, että korvauksen poiston johdosta ihmisiä siirtyisi yksityiseltä julkiselle sektorille. Seurauksena on palveluiden heikentyminen, julkisen sektorin kustannusten kasvu ja ruuhkautuminen. 

Olen kokoomuksen edustaja yhdessä Paula Risikon parlamentaarisessa työryhmässä. Kokoomuksen kanta on se, että koronan tuoman hoitovelan purkuun ja terveydenhuollon kuormituksen keventämiseksi on Kela-korvauksia nostettava ja otettava laajasti palvelusetelit käyttöön niin, että ihmiset saavat tarvitsemansa hoidon. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sarisarkomaa/miksi-hallitus-piilottelee-paattamaansa-kela-korvausjattileikkausta/
https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10689
https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10741


Kokoomuksen eduskuntaryhmän kollegoiden kanssa osallistuimme Syöpäsäätiön Roosa Nauha -kampanjaan, joka rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta.

Lokakuun terveisissä:

  • Tervetuloa tapaamaan
  • Mukana kirjallisuuskummitoiminnassa
  • Helsingin pelastuskoulu pelastettava
  • Yrittäjyys ja kaupunkilaisjärki vahvasti mukana Helsingin uudessa strategiassa
  • Eläinten hyvä kohtelu kuuluu sivistykseen
  • Miksi hallitus jarruttaa terapiatakuuta?
  • Vanhuspalvelujen johtavien virkamiesten hätähuutoa ei voi ohittaa
  • Pääministerin irtisanouduttava hallitusohjelman aikeesta romuttaa työeläkejärjestelmämme
  • Korkeakoulujen aloituspaikkoja lisättävä Helsingissä ja Uudellamaalla


Tavattavissa

Sari Sarkomaan Facebook-live torstaina 11.11. klo 17:30

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaisista Arkadianmäen ja Helsingin asioista  Facebook-liveen. Voit lähettää sähköpostiini etukäteen kysymyksiä liittyen politiikkaan ja ajankohtaisiin aiheisiin. Vastaan niihin Facebook-livessä.
Voit seurata lähetystä Facebook-sivuillani.

Eduskunnan syöpäverkoston tilaisuus tiistina 9.11. klo 16:30.

Eduskunnan syöpäverkoston ja Yksilöllisen syövänhoidon mallimaa-hanke järjestävät yhteistilaisuuden eduskunnan kansalaisinfossa (Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3) .Tule kuulemaan syövänhoidon ja syöpätutkimuksen uusimmista tuulista ja viimeisimmästä tiedosta! Tilaisuuteen voi ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen mikko.kivenne(at)eduskunta.fi.

"Miten hoitajapula ratkaistaan? tiistaina 7.12. klo 17:15-19:15
Helsingin Kokoomuksen Naiset ry järjestää live-tilaisuuden Bottalla, Töölönkatu 3A. Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta https://www.helsinginkokoomuksennaiset.fi/2021/10/26/miten-hoitajapula-ratkaistaan/

Mukana kirjallisuuskummitoiminnassa

Olin mukana Oodissa Sanaston järjestämässä kirjallisuuskummit-toiminnan lanseerauksessa. Tarkoituksena on tuoda yhteen kirjailijoita ja päättäjiä keskustelemaan ajankohtaisista kirja-alan aiheista sekä toimimaan linkkinä kirjallisuuden ja politiikan välillä. Olen kirjailija Juha Itkosen kummipoliitikko yhdessä valtiovarainministeri Saarikon ja kansanedustajakollegoiden Eeva-Johanna Elorannan ja Ritva Elomaan kanssa. Sanasto tekee tärkeää työtä kirjailijoiden tekijänoikeuksien puolesta. Olin vahvasti mukana työssä, jota teimme eduskunnassa varmistaaksemme  suomalaisten kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoista lainatuista kirjoista saamat korvaukset saatiin Pohjoismaisele tasolle. Työ jatkuu. Lainauskorvaukset on pidettävä Pohjoismaisella tasolla ja korvaukset on maksettava myös e-aineistoista. Kirjailija on palkkansa ansainnut.

Helsingin pelastuskoulu pelastettava

Helsingin pelastuskoulun nykyinen lupa jatkaa toimintaansa ulottuu vuoteen 2023 saakka. Ilman uutta päätöstä koulun toiminta loppuu. Se olisi katastrofi. Vetosimme yhdessä kollegojen Kari Tolvasen ja Mia Laihon kanssa Marinin hallitukseen. Toivottavasti vastuuministeri Ohisalo on hereillä ja pitää Pääkaupunkiseudun ihmisten puolta. Helsingin pelastuskoulun toiminnan lopettamispäätös on peruttava. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10738

Yrittäjyys ja kaupunkilaisjärki vahvasti mukana Helsingin uudessa strategiassa

Helsingin uusi Kasvun paikka-strategia innostaa ja sitouttaa meidät etsimään uusia, vaikuttavampia ja kestäviä tapoja rakentaa kaupunkiamme ja järjestää palvelut. Se on elintärkeää koronan ja lähes kaupunkivastaiseksi kääntyneen valtakunnan politiikan runtelemassa ajassa. Samoin se, että vastuullinen taloudenpito on strategiassa kiveen hakattu ja uutta työtä, palveluja ja kulttuuria luovan yrittäjyyden vauhdittaminen. Sovimme tärkeimmäksi investoinniksi osaamisen, laadukkaat oppilaitokset, koulut ja päiväkodit. Iloitsen, että tavoitteeni kirjata vahvasti kaupunkimme valtuuston työtä ohjaavaan kaupunkistrategiaan yrittäjyys ja esimerkillinen henkilöstöpolitiikka toteutui. Henkilöstöpolitiikka on nostettu yhdeksi painopisteeksi taltuttamaan tekijäpulaa sekä lisäämään kotikaupunkimme pito- ja vetovoimaa työnantajana. Painopisteenä on myös se, että helsinkiläisten on saatava vastinetta verorahoilleen. Helsingin on oltava turvallinen ja hyvä paikka kasvaa, oppia, asua, tehdä työtä, yrittää ja nauttia kaupunkimme tarjoamista mahdollisuuksista kaiken ikäisille. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10685


Myllypuron kampuksella tutustumalla Metropolia-ammattikorkeakoulun Hymy-kylään ja simulaatiosairaalaan sekä SmartLabiin. Kiitos onnistuneesta vierailusta Riitta Konkola, Minna Krapu, Anita Ahlstrand, Harri Hahkala ja Noora Soikko.

Eläinten hyvä kohtelu kuuluu sivistykseen

Vasemmistovihreän hallituksen heikko kyky tehdä päätöksiä näkyy monessa. Hallitusohjelmassa luvattua uudistettua eläinsuojelulakia lakia eläinten hyvinvoinnista ei näy eikä kuulu, vaikka laki olisi  hyvin kiireellinen.  Eläinsuojelulain tarkoituksen on turvata eläinten hyvinvointi, kunnioitus ja hyvä kohtelu. Laissa on tarkoitus mm. kieltää koirien sähköpannat ja tehostaa eläinsuojeluvalvontaa. Uuteen lakiin on sisällytettävä myös kissojen rekisteröinti sekä tunnistemerkinnät. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10717

Miksi hallitus jarruttaa terapiatakuuta?

Hallituspuolueet ovat jarruttaneet kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnassa jo lähes kaksi vuotta. Lisäksi lupauksista huolimatta hallitus ei ole tuonut terapiatakuusta esitystä eduskuntaan. Nyt on vihdoin aika antaa eduskunnan käsitellä aloite sekä ennen kaikkea tehdä lupauksista ja terapiatakuusta yhdessä totta https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10679

Vanhuspalvelujen johtavien virkamiesten hätähuutoa ei voi ohittaa

Eri puolilta Suomea koostuvien johtavien asiantuntijoiden verkoston tuoreen kannanoton viesti on hälyttävä: ikääntyneiden ihmisten palvelut on ajautumassa kansalliseen kriisiin. Hallituksen henkilöstömitoitus ei ole tuonut työmarkkinoille lisää hoitohenkilökuntaa, vaan päinvastoin jonoja ja palveluiden heikentymistä niin kotihoidossa kuin ympärivuorokautisessa hoidossa.  Kokoomuksen eduskuntaryhmässä teemme työtä sen eteen, että suomalaiset voivat luottaa, että ikääntyessään jokainen ihminen saa tarvittaessa hyvän hoivan, hoidon ja inhimillisen kohtelun. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10675

Pääministerin irtisanouduttava hallitusohjelman aikeesta romuttaa työeläkejärjestelmämme

SDP:n eduskuntaryhmän enemmistön ja puoluejohdon piiristä nostettiin esille uudelleen lämmitetty aie  lunastaa  vaalilupaus ”vappusatasesta” leikkaamalla työeläkkeitä on vastuuton.  Esitys tarkoittaisi sitä, että yli 1400 euron eläkkeistä leikattaisiin ja sitä pienempiä eläkkeitä korotettaisiin. Sairaanhoitajien, opettajien ja muiden työllään ansaitsemien ihmisten eläkkeiden leikkausvaateet on tyrmättävä. toinen vaihtoehto on leikata lasten lapsen eläkkeitä ja se on yhtä vastuuton. Pääministeri Marinin on selkeäsanaisesti irtisanouduttava hallitusohjelma aikeesta vaarantaa työeläkejärjestelmämme. Kokoomuksen mielestä palkasta ja eläkkeestä pitää jäädä käteen enemmän kuin aivan välttämättömään. Ylikireän ansiotuloverotuksen keventäminen on perusteltu eläkkeensaajien ostovoiman lisäämiseksi. Monen eläkeläisen toimeentulon tiukkuus on vakavasti otettava asia. Sitä ei kuitenkaan voida korjata työeläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä tai periaatteita murentamalla, vaan muilla keinoilla. Tärkeimpiä toimia ovat hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden turvaaminen, kotitalousvähennyksen kehittäminen, asiakasmaksujen kohtuullisuus sekä oikein mitoitettu asumistuki ja lääkekorvaukset. https://www.sarisarkomaa.fi/?p=10720


Olin keskustelemassa Maikkarin mainiossa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa yhdessä Kimmo Kiljusen (sd) kanssa Sanna Marinin hallitusohjelmaan kirjatusta ahneesta aikeesta selvittää työeläkkeiden satasen korotus syömällä työeläkevaroja. https://www.mtv.fi/sarja/asian-ytimessa-jaakko-loikkanen-10003676/asian-ytimessa-jaakko-loikkanen-1482904

Lauantaina 16.10. oli ilo avata perinteinen pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen ja Lions-piirien järjestämä kävely-tapahtuma Kansalaistorilla.

Aloituspaikkoja lisättävä Helsingissä ja Uudellamaalla

Otimme Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtajiston voimin kantaa ja vaadimme Uudenmaan korkeakouluihin suunnattavaksi huomattavasti aiempaa enemmän aloituspaikkoja. Uudenmaan korkeakoulut tarjoavat merkittävästi vähemmän opiskelun aloituspaikkoja oman maakunnan nuorille kuin korkeakoulut muualla maassa, kun paikat suhteutetaan ylioppilastutkinnon suorittaneiden määrään. Aloituspaikkoja on lisättävä erityisesti aloille, joilla on vakavia rekrytointiongelmia. Myös terveystieteiden maisteri- ja tohtorikoulutus on syytä aloittaa Helsingin yliopistossa.

Ajatukset ja ideat liittyen syksyn politiikkaan ja tietenkin kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita.

Pidetään yhteyttä.

Sari Sarkomaa