Päiväkirja16.12.2010 13.12.2010 09.12.2010 02.12.2010 22.11.2010 19.11.2010 16.11.2010 09.11.2010 02.11.2010 29.10.2010 18.10.2010 10.10.2010 08.10.2010 29.09.2010 23.09.2010 22.09.2010 10.09.2010 06.09.2010 27.08.2010 09.08.2010 05.08.2010 04.08.2010 02.07.2010 28.06.2010 18.06.2010 16.06.2010 10.06.2010 31.05.2010 25.05.2010 17.05.2010 12.05.2010 04.05.2010 21.04.2010 17.04.2010 09.04.2010 01.04.2010 26.03.2010 19.03.2010 12.03.2010 05.03.2010 03.03.2010 11.02.2010 07.02.2010 29.01.2010 21.01.2010 15.01.2010
|
29.10.2010 Suomalaista ruoka- ja kaupunkikulttuuria edistämässä!Ruokakulttuurin merkitys nähdään ja tunnustetaan Suomessa yhä vahvemmin. On tärkeä muistaa, että suomalaisen ruoan tulevaisuus on valinnoistamme kiinni, oli sitten kyse päätöksenteosta tai käytännön arjesta. Se, mitä syömme kotona, työpaikoilla ja kouluissa on elintärkeää kotimaisille ja erityisesti paikallisille tuottajille ja elintarvikeyrittäjille. Meidän poliitikkojen tehtävänämme on luoda puitteet sille, että suomalaiset voivat valita kaupassa puhdasta ja laadukasta kotimaista ruokaa, joka on tuotettu ympäristö ja eläinten hyvinvointi huomioiden. Meidän on huolehdittava myös siitä, että suomalaisilla maatalous- ja elintarvikeyrittäjillä on tulevaisuudessakin edellytykset tuottaa markkinoille ruokaa, joka täyttää nämä kriteerit. Kotimaisen ruoan valinta on vastuullisuutta. Näin ylläpidämme työpaikkoja ja elinvoimaista maaseutua, toisaalta kannamme vastuumme tuotannon ympäristövaikutuksista. Kotimaisuuden suosiminen on myös hyvä tapa edistää työllisyyttä ja yrittäjyyttä. Jos jokainen suomalainen laittaisi kuussa euron lisää kotimaassa valmistettuihin elintarvikkeisiin, merkitsisi se 1500 uutta työpaikkaa Suomeen. Suomalaista ruokakulttuuria voi edistää myös palkitsemalla. Minulla oli ilo luovuttaa eilen Viini, Ruoka & Hyvä elämä -messuilla Juustopöytä ry:n historian ensimmäinen Kultainen Juustohöylä -palkinto, jonka vastaanotti Juuri Keittiö & Baari ja Juuren Puoti. Palkinnon saaja tuo kotimaisuutta esille upealla tavalla. Tämä ajan hengessä oleva maaseutukauppa ja ravintola keskellä kaupunkia pitävät valikoimissaan myös laajaa kotimaisten juustojen valikoimaa. Juustopöytä ry, jonka puheenjohtajana toimin, on myös ollut mukana vauhdittamassa lahjoituksella ja monin muin toimin Helsingin yliopiston ruokakulttuuriprofessuurin perustamista. Helsingin yliopiston rehtori Wilhelmsson on iloksemme ilmoittanut, että professuurin perustaminen on loppumetreillä. Ruokakulttuurin professuurin perustaminen laajentaa suomalaista ravitsemuskeskeistä keskustelua ja rakentaa maailmalla positiivista Suomi-kuvaa. Myös kaupalle ja elintarviketeollisuudelle voidaan tuottaa syvempää ymmärrystä suomalaisen kuluttajan ruoan valintaan liittyvistä tekijöistä ja ruokakäyttäytymisestä. On erinomaista, että me helsinkiläiset päättäjät olemme hyväksyneet ruokakulttuuriohjelman, jonka keskeisiä esityksiä on edistää luomu- ja lähiruuan käyttöä omissa ruokapalveluissamme. Ruokakulttuuriohjelma on juuri sitä, mitä Helsinki tarvitsee vastatakseen maailman ja ympäristön muutokseen ja ollakseen kilpailukykyinen ja houkutteleva paikka tehdä työtä, yrittää, asua ja elää. Upeaa ohjelmassa on se, että vihdoin on herätty useiden helsinkiläisten huoleen kaupungin hallien ja torien näivettymisestä. Ruokakulttuurin edistäminen tulee olemaan myös osa World Design Capital Helsinki 2012-hanketta. Ruokakulttuurilla on varmasti tilausta helsinkiläisten keskuudessa ja se tulee edistämään kaupunkimme yrittäjyyttä ja elävää kaupunkikulttuuria.
|
